”Põhiseaduslikud diskrimineerimiskeelud ja võrdsed õigused de jure on hädavajalikud, kuid ebapiisavad vahendid naiste ja meeste võrdsuse tagamisel,” märkis Eesti Naisliidu esinaine Siiri Oviir. „Vajalikud eeldused on alles siis loodud, kui naistel on lisaks õigustele reaalsed võimalused ühiskondlikust elust igal tasandil osa võtta.”

Oviiri sõnul tekib selline võimalus eelkõige põhiseaduse ja soolise võrdõiguslikkuse seaduse reaalse elluviimise, haldussuutlikkuse parandamise ja vajalike järelevalveinstitutsioonide loomisega.

Lisaks Siiri Oviirile kõnelevad konverentsil Euroopa Parlamendi saadik Indrek Tarand, teadlased Rein Vöörmann ja Hardo Aasmäe, soolise võrdõiguslikkuse volinik Mari-Liis Sepper ja aastatel 2005-2010 sellel ametipostil olnud Margit Sarv.

Konverentsil tunnustatakse Eesti Naisliidu auliikmeks valitud Tartu Ülikooli teadurit Anu Laasi, kes valiti Eesti Naisliidu taasasutamisel 1989. aastal koos Rita Mägari ja Siiri Oviiriga naisliidu esimeseks juhiks. Anu Laas on Eesti Naisliidu kuues auliige. Selle tiitli on varasematel aastatel pälvinud Marta Johanson (ENL liige 1935. aastast), endine priimabaleriin Helmi Puur, kirjanik Maimu Berg, soolise võrdõiguslikkuse spetsialist Ülle-Marike Papp ja Juta Kurman (ENL eksiilis esinaine).