Sandra paistab üsna pea pisut murtud olevat, kui talle piisavalt tähelepanu ei osutata. Heike seevastu mõjub enamasti äsja õide puhkenud lillena, kuid võib samas vahetevahel üsna okkaliseks muutuda. Aga Steffi? Ta jätab endast esmalt küll äärmiselt iseteadliku mulje, kuid muutub vastutuule puhudes väikeseks häbelikuks mimoosiks.

Pole küsimustki: iga naine on eriline ning seetõttu ei ole ka üllatav, et meie omavahelised suhted, isegi siis, kui need on lähedased ja pikaajalised, tihtipeale tõeliseks teaduseks kujuneda võivad.

„Iga sõprus areneb oma reeglite järgi ja vajab spetsiaalset hoolitsust, et õitsele puhkeda ning aastate jooksul veel ka võimsamaks muutuda,“ ütleb Müncheni sotsioloog dr. Ursula Nötzoldt. Sest ka tugevaimad sidemed võivad aja jooksul katkeda või ebasoodsa suuna võtta, kui neid liiga vähe või valesti hooldada. „Enamik sõprussuhteid ei purune, nad hääbuvad,“ teab rääkida saksa pedagoog Ernst Zacharias.

Meie tüpoloogia abil saate välja uurida, mida erinevad taimekesed teie ümbruskonnas eluspüsimiseks tingimata vajavad, mis nad suursuguselt õitsema või hoopiski nukralt närtsima panevad ning milliste hooldusnippidega te sõprussuhteid kaua säilitada saate.
Sõbrannad on kui lilled- igaühel neist on oma vajadused

ROOS

Roosid on imelised, aga ka vastuolulised taimed. Ühelt poolt küll elegantsed ja kultuursed, teiselt poolt aga õelate okastega varustatud. Nagu lillede kuninganna, on ka roosi-tüüpi sõbranna vastupandamatult sarmikas, aga samas ka üllatavalt otsekohene ja isegi veidi haavav.

Nii puhkeb ta õide: Roosi võib aastaid imetleda, suutmata teda siiski piisavalt väärtustada, kuna okkaline iludus ei lase kedagi endale hõlpsasti lähedale. Küsige järgmise vestluse ajal oma sõbrannalt järele, mis teda elus edasi liikuma innustab, mis aga liigutab. Kui tunnete ära, milline on roosi-tüüpi sõbranna tõeline iseloom, siis mõistate paremini ka tema erinevaid külgi. Ja kui tujukõikumised närvidele käima hakkavad, tuleb meeles pidada: roos vajab oma „emotsionaalseid aastaaegu“, et kasvada suuta. Aednike õpetuste kohaselt lõigatakse taimedel „surnud“ harud ära, ehk kõik, mis on elutu, tõrges ja häiriv, tuleb eemaldada. Vastutasu selle eest on uued õiepungad. Sama kehtib ka sõpruse puhul: kui see on puistuma hakanud, võib julge kärpimine suureks abiks olla. „Roosi-tüüpi iseloomuga inimene talub ausat kriitikat või ka suurt tüli sellisel moel, et see ei puuduta sõpruse juuri,“ ütleb sotsioloog Ursula Nötzoldt.

Seda paneb ta pahaks: Tugevate okaste tõttu tundub, et roosid suudavad tuult ja äikest trotsida. Kui aga kuninglikul kultuurlillel jalgealune kaob, annab ta kergesti alla ja võib sügavikku langeda. Ärge laske oma roos-sõbrannal kuristiku äärel kõlkuda, kui tal töö juures või armastuses tormilised ajad on. Pakkuge oma kallile õlga, kuhu nõjatuda. Ta võtab teie abi tänulikult vastu.

LAVENDEL

Lavendel on tuntud hinnalise parfüümide koostisosana. See erilisus, mis kogu maailma paelub, on olemas ka lavendli-tüüpi naistes. Kuid hella, haldjaliku iseloomu taga peidab ennast hoopiski jõuline metsataim.

Nii puhkeb ta õide: Hästilõhnaval taimel on aias konkreetsed ülesanded: mesilasi õietolmuga varustada või kultuurtaimi kahjurite eest kaitsta. Lavendel-sõbranna puhkeb taimele samaväärselt õitsele, kui ta oma armastatuid toetada saab — ükskõik, kas nõuga detailirohkete ülesannete lahendamisel või jõuga praktiliste kohustuste täitmisel, näiteks kolimise juures. „Naised, kes lavendlile sarnanevad, ei oota teilt pidevat tähelepanu,“ ütleb Ursula Nötzoldt. „Nende jaoks seisneb sõprus selles, et saate sisuliselt alati teineteisele loota.“

Seda paneb ta pahaks: Lavendlid kannatavad välja paljut, kuid mitte liigset kastmist. Lõppude lõpuks kasvas lill varasemalt ju metsiku põõsastikuna, mis vaid liivasest pinnasest ja paarist vihmapiisast elus püsis. Lisaks sellele puhkeb tugeva risoomiga taim kõige uhkemini õide just siis, kui tal on palju ruumi ja ta õhuvoolus vabalt painduda saab. Seega ei ole liigne hoolitsus tema jaoks! Ülekantuna lavendli-sõbrannadele tähendab see: jätke neile piisavalt ruumi ja aega ka ainult iseendaga tegelemiseks. Nad vajavad seda, et oma huvidele pühenduda. Ägin ja klammerdumine tekitavad lavendli-tüüpi inimestele aga stressi ja takistavad nende arengut.

HÄRJASILM

Ta on kena, lihtsa olemisega ja peaaegu hävimatu — nii kaua, kuni talle tähelepanu osutatakse. Pärast paari päeva ilma hoolitsuseta hakkab härjasilm aga närbuma ja laseb oma peakese longu.

Nii puhkeb ta õide: Härjasilma jaoks on kõige tähtsamad sõprussuhted, mille puhul on teineteise jaoks olemasolemine vastaspoolte jaoks esimesel kohal. Palkonil töötab lihtne süsteem: hobiaednik hoolitseb oma härjasilmade eest igapäevaselt, eemaldab taimedelt kõik närbunu ning võib vastutasuks mitmeid kuid lillemere üle rõõmustada. Kuidas on lood aga härjasilma-tüüpi naistega? Täpselt samasugused! Kui jätta neile mulje, et nende eest armastusega hoolitsetakse, on nad truud ja heldekäelised. „Naised, kes sarnanevad härjasilmadele, tahavad tunda, et nad on oma sõprade jaoks tähtsad ning ei jää niipea unustusse, kui partner, töö või lapsed rohkem tähelepanu nõuavad,“ ütleb sõpruseuurija Nötzoldt.

Seda paneb ta pahaks: Põuaperioodid, mille vältel nädalaid keegi lille eest ei hoolitse, mõjuvad õrnale taimekesele rüüstavalt. Selleks, et sõprus härjasilmaga hektilistel eluperioodidel kannatada ei saaks, soovitab psühholoog: „Kui teid mujal rohkem vajatakse ja te endast nii põhjalikult märku anda ei saa, nagu te seda tavaliselt teete, siis saatke talle vahetevahel vähemalt SMS või armas e-kiri.“ Siiski kehtib läbikäimisel hella aasalillega ka reegel: ärge laske tal pidevalt loorbereid nautida! „Suheldes lähedustvajava inimesega seisneb oht selles, et oma soovidele ei pöörata enam tähelepanu. Jätkusuutlik sõprus seisneb aga võimaluses rahuldada vastastikkuseid vajadusi,“ ütleb Nötzoldt. Kui see puudub, tekivad varem või hiljem arusaamatused, mis võivad sidemete katkemiseni viia. Seega kui tunnete, et sõprus härjasilmaga muutub teie jaoks liiga lähedaseks, on aeg muutuseks: öelge oma sõbrannale avameelselt, et ta tähendab teile endiselt palju, aga teie suhe vajab tulevikus rohkem ruumi ja õhulisemat pinnast, et sügavamale juurduda.

DAALIA

Aedade diiva näitab ennast alati silmapaistvas õiekleidis ning armastab päikselist kohta maailma keskpunktis. Nagu eeskujud botaanikast, tahavad ka daalia-tüüpi naised teiste hulgast välja paista- seetõttu on neil oma stiil ja kindlad vajadused.

Nii puhkeb ta õide: Taimedemaailmas vajavad daaliad kindla koostisega pinnast ja õiget kogust vett, et täies hiilguses särada. Võimaldage oma sõbrannal mõni suurem etteaste läbi viia, siis on naine õnnelik ja temast kiirgab glamuuri. Kui te sealjuures tema abiliseks hakkate, on teil koos kindlasti väga lõbus. Paluge tal planeerida teie järgmine kokkusaamine. Ta jätab kõik teised kohalviibijad varju ja hoolitseb värvikate mälestuste eest.

Seda paneb ta pahaks: Vabas looduses talub korvõieline kõike peale külma. Taime mugulad tuleb seetõttu sügiseti välja kaevata ja pakasekindlas kohas säilitada. Ka daalia-diivast inimene on jaheda meeleolu suhtes tundlik. „Tema tugevus on „ilusa ilma sõprused“. Daaliaga saate nautida elu päikselisi külgi. Kui teil on aga midagi südamel või vajate tingimata kellegi nõu, saate te tundelise härjasilma poole pöördudes tõenäoliselt tõhusama abi osaliseks,“ arvab Ursula Nötzoldt.

ORHIDEE

Orhideed on botaanikamaailma kõrgelennuliseimad esindajad: enamus neist kasvavad troopilistel puudel ja neil on arenenud osaliselt lausa seikluslikud strateegiaid ebasoodsates tingimustes eluspüsimiseks. Ükski teine taimeliik ei paku silmailuks vormi- või värvispektrumit, mis oleks nende omaga võrreldav. Seega pole ka ime, et orhidee-sõbrannad on vabameelsed ja fantaasiarikkad.

Nii puhkeb ta õide: Eksootilisele taimele meeldib kõik see, mis teistele tavaliselt mitte: maapinna asemel meeldib orhideele näiteks üsna spartalikult puidul juurduda. Traditsioonilise plastiktopsi asemel vajab lill aga läbipaistvat ümbrist, et piisavalt valgust saada. Seega ärge imestage, kui orhidee-tüüpi sõbranna teistest erineda üritab — näiteks ebatavalise töö või silmapaistva hobi läbi. Laske tal teid inspireerida! Kui te ise meelsamini veidi rahulikumalt elate, imetleb orhidee-daam vastukaaluks aga teie püsivust. „Just nimelt siis, kui kaks sõbrannat on täiesti erinevad, peaksid nad algusest peale arvesse võtma, et nende kohtumised ebareeglipäraselt ja harva aset leidma hakkavad. Tolerantsus ja huvi uue vastu on sellises suhtes hädavajalikud komponendid. Siis võimaldab sõprus vastastikkust ideede vahetamist, samas ei sobi see aga hästi pragmaatilisse argipäeva,“ ütleb sõpruseuurija.

Seda paneb ta pahaks: Intensiivne orhideede ellu sekkumine on midagi sellist, mida lilled taluda ei suuda. Liiga palju vett, päikest või ümberistutamist on taimede jaoks kõige sagedamad põhjused hävinemiseks. Ka inimorhideed ei soovi, et neid tähelepanu ja nõuannetega üle külvataks. Selle taga peitub tihtipeale hirm niimoodi oma eripära ja vabadus kaotada.

KAMEELIA

Nagu tema eeskuju, Ida-Aasia hingematvalt ilusate õitega teetaim, on ka kameelia-daam võluv, kuid siiski keeruline elusolend. Üllatused niidavad ta kiiresti jalust.

Nii puhkeb ta õide: Vabas õhus istutatakse eksootilised iludused kaitsvate müüride äärde või hoopis puude alla. Sest kui valgus on liiga ere, tuul liiga tugev või pinnas liiga niiske, siis ei avane tema õrnad õiepungad kunagi, vaid närbuvad ja kukuvad küljest ära. Kameelia kasvatamismeistrid harivad maad, millel nende kaitsealused juurduma hakkavad, väga põhjalikult: seda väetatakse, multšitakse ja varjutatakse, et taimekesed kindla peale õide puhkeksid. Seega on eeldus kameelia-daamiga sõprussuhete loomiseks see, et ta ennast kindlalt ja turvaliselt tunneks. „Julgustage oma sõbrannat igapäevaselt, olles temaga kannatlik ja usaldusväärne,“ soovitab Ursula Nötzoldt. Ükskõik, kas nendeks on tüdrukute nädalavahetused kord aastas või iganädalased kinoõhtud: ühised traditsioonid on suhtele kameeliaga väetiseks.

Seda paneb ta pahaks: Kui potis kasvavat kameeliat vaid mõni sentimeeter liigutada, kukuvad tema ilusamad õied küljest ja taime lehed värvuvad pruuniks. Muutused teevad ta närviliseks. Kameeliad pole seega mitte ainult oma sõpradele, vaid ka kõigele muule ümbritsevale ja harjumuspärasele truud. Teie kameelia-sõbranna tunneb ennast äkiliste otsuste tegemisel halvasti ja ebakindlalt ning muutub seetõttu tulevikus veelgi ettevaatlikumaks. Ärge avaldage talle survet rohkem eksperimenteerida!

Allikas: freundin.de