Te olete hambaarsti kabinetis ja pigistate allalastud seljatoega tooli käetuge. Ere valgus näkku suunatud, klammerdub teie pilk lähenevale ulguvale puurile ning te kuulete emaili vastu põrkuva metalli kiledat heli. Te nõjatute tagasi ja teie nägu haarab õudusgrimass. Siis aga toob miski teile meelde eelmise seksika nädalavahetuse.

Võibolla sai stiimuliks seinal olev lillemaal, mis meenutasid roosat voodikatet toas, kus te nädalavahetuse veetsite. Võibolla meenutab raadiost tulev muusika teile laulu, mille saatel te tantsisite. Haare lõdveneb, grimass kaob ja teie meeled lähevad uitama. Ja kui hambaarst teadustab, et kõik on valmis, mõistate te äkki, et protseduur ei olnudki nii valus, kui te alguses arvasite.

Kas fantaasia kasutamine valu ja hirmu peletamiseks tundub olevat võimatu? Sugugi mitte, väidavad teadlased uuringus, mis esitati 1999. aastal Ameerika Valuliidu aastakoosolekul. John Hopkinsi ja muude ülikoolide teadurite ühiste pingutustega valminud uuring näitas, et seksuaalfantaasiaid mõlgutavad inimesed tunnevad teistest vähem valu.

Aastaid on inimesed kasutanud fantaasiat valu peletamiseks hambaarsti juures ja muude meditsiiniliste protseduuride sooritamisel. Tavaliselt kujutatakse endale ette mereranda või mingit lemmikkohta. Teaduslik uuring näitab, et seks on üks võimalustest, mida te võite valu leevendamiseks kasutada.

Tunnetage oma valu

1999. aastal läbi viidud uuringus palusid teadlased 40 üliõpilasel asetada käed jääkülma vette ning hinnata valu astmestikus 0 kuni 10. Teadlased mõõtsid täpselt ära, kui kaua esimeste valuaistingute tekkimiseks kulus ja kui kaua tudengid suutsid hoida käsi jääkülmas vees.

Seejärel jagati katsealused nelja gruppi ja igaühel paluti üks käsi jälle vette pista. Kontrollgrupil paluti kasutada valu leevendamiseks lihtsalt fantaasiat. Teine grupp kujutas ette mingit neutraalset stseeni, näiteks kõndivaid inimesi. Kolmas grupp mõtles seksuaalfantaasiatele, mis nende hinnangul olid minimaalselt nauditavad, ja neljas grupp seksuaalfantaasiatele, mis neile maksimaalset naudingut pakkusid.

Uuring näitas, et maksimaalset seksuaalset naudingut ette kujutanud grupp tundis tunduvalt vähem valu kui teised grupid ja hoidis käsi kauem vees. Teadlased avastasid, et äärmiselt nauditavad fantaasiad tõstavad tuju, leevendavad pingeid ja sisendavad inimesele, et ta suudab valu taluda.

Positiivne mõtlemine

Seksuaalfantaasiad annavad tulemusi eelkõige seepärast, et need on vastavuses põhilise valu kontrollimise teooriaga, ütles üks uuringu autoritest Peter Staats Johns Hopkinsi ülikooli meditsiinikooli anestesioloogiaosakonnast. Selle teooria kohaselt muudab positiivne emotsionaalne reaktsioon valulise kogemuse käigus selle kogemuse vähem valuliseks. Selleks et tulemusi saada, peab kujutluspilt olema tugevalt positiivne, mis seletab ka seda, miks minimaalse seksuaalse rahulduse ette kujutamine sama efekti ei anna.

Uuring kinnitab seda, mida valu juhtimise asjatundjad juba ammu on teadnud, kommenteeris Martin Grabois Baylori kolledzhi meditsiinikoolist. Mitte seksuaalfantaasia iseenesest ei ole oluline, vaid millegi nauditava peale mõtlemine on tähtis.

Psühholoogi ja seksuaalterapeudi Sandor Gardosi sõnul on dokumenteeritud fakt, et seksuaalse erutusega kaasneb valutundlikkuse vähenemine. Just seepärast panevad inimesed sageli seksi käigus saadud marrastust või maasikat tähele järgmisel päeval ega suuda isegi meenutada, kuidas see juhtus.

Teie ettekujutus on määrav

Kui te tahate proovida seksuaalse fantaasia tehnikat, kujutage seda tegevust ette võimalikult üksikasjalikult ning kaasake sellesse kõik meeled, soovitab uuringu kaasautor Hamid Hekmat Wisconsini ülikoolist. Kui te olete saavutanud hea tunde, keskendage tähelepanu tujule ja laske fantaasial lennata. Katsetage seda tehnikat enne võimalikku valulist olukorda, et saaksite seda kasutada, kui selleks tekib vajadus.