Tunned end väsinuna, pinges ning lisaks veel ka liiga paksuna? Põhjuseks võib olla lähedushormooni oksütotsiini madal tase sinu kehas. Keha toodab oksütotsiini läheduse ning puudutuste ajal. Hormooni mõjul tunned end rahuliku ja harmoonilisena, soovid olla teiste lähedal ning hoitud, kirjutab expressen.se. Lisaks oled sa teiste suhtes usaldavam, mis teeb sotsiaalsete suhete loomise lihtsamaks. Oksütotsiini tootmine käivitub kehakontakti kaudu näiteks kallistuste, puudutuste ning väga suures koguses seksi ja orgasmi korral.

Vanasti, kui mitu põlvkonda elas samas kohas või elutingimused olid kitsamad, oli meil ka rohkem kehakontakti ja kehad tootsid rohkem oksütotsiini. Nüüd elavad aga inimesed rohkem üksinda ning otsese suhtluse asemel teeme seda läbi arvuti, mis suurendab veelgi oksütotsiini puudust. Inimesed tunnevad end kurvalt, kuigi ei pruugi olla õnnetud, vaid tunnevad lihtsalt puudust kehakontakti ja läheduse järele. Lisaks väheneb vastupanu stressile ning haigustele. Inimesed, kes elavad kellegagi koos ning neil on head suhted, on seepärast stressi ning haiguste vastu paremini kaitstud.

Selle põhjuseks on oksütotsiin, mis langetab ka vererõhku, vähendab valu ning aitab kehal paraneda. Oksütotsiinil on oluline roll ka vastsündinud lapse ja tema vanemate suhetes. See lähedus, mis tekib rinnaga toitmisel, seob last ja vanemaid. Ka täiskasvanute suhetes on lähedushormoonil tähtis osa. Selle mõjul on inimesed avatumad ning usalduslikumad, mis tekitab seose kahe inimese vahel.

Ka heade sõpradega kohtudes toodab keha oksütotsiini, kui me näeme, et meid nähakse, kuulatakse ning toetatakse. Toodetava hormooni kogus on väiksem, kuid ometi piisav selleks, et tunneksid ühendust, usaldust ja rahu.

Täiskõhutunne ning soojus panevad samuti keha oksütotsiini tootma ning seepärast kasutavad mõned inimesed end üksikuna tundes toitu kompensatsioonina.

Kui soovid tõsta kehas oksütotsiini hulka, on soovitav kasutada järgmisi nippe:

  • Massaaž — mida pehmem, seda parem
  • Kallistamine — kallista oma kaaslast, lapsi, sõpru
  • Soe vann — või võta päikest, mõlemad tõstavad oksütotsiini hulka kehas
  • Kreemita end — ka ise on võimalik suurendada veidi oksütotsiini taset
  • Paita loomi — ning mängi nendega
  • Mine tantsima — näiteks kursustele, kus tantsitakse paaris, mille tõttu inimesed automaatselt puudutavad üksteist
  • Kohtu inimestega — proovides seda sagedamini oma päevakavasse mahutada. Näiteks koorilaulu minek, koos loodusesse jalutama.
  • Söö sooja toitu — söö iga päev sooja toitu ning jälgi, et see sisaldaks piisavalt rasva ja valke, sest need suurendavad oksütotsiini tootmist paremini kui süsivesikud.