Kui mees teeb su õnnelikuks, on väga lihtne vaadata tema vigadele ja eksimustele läbi sõrmede ning suhtuda asjasse, et “olukord võiks veel hullem olla”. Seda eriti praegusel ajal, kui majandusolukord pole kiita ja depressioonitase meeste seas
on tõusuteel.

Tennessee ülikooli hiljutise uuringu kohaselt võib aga selline taktika suhtele laastavalt mõjuda. Uuringu läbiviijad avastasid, et kui naine andestab korraliku segaduse kokku keeranud kutile lihtsalt ja kiiresti, kordab mees oma viga kuus korda suurema tõenäosusega. Üks varasem uuring näitas, et mida rohkem sa mehele andestad ja ta vigadest mööda vaatad, seda õnnetum temaga oled.

“Kui andestad oma kallimale liiga kergekäeliselt, hakkab ta arvama, et tema halvale käitumisele ei järgne mingeid sanktsioone,” ütleb psühholoog ja raamatu “Why Can‘t You Read My Mind” autor Jeffrey Bernstein. Probleemide mahasurumine mõjub laastavalt ka sinu enesehinnangule. “Pidev vabanduste otsimine kuti käitumisele tekitab sinus lõpuks lükata-tõmmata tunde,” hoiatab Bernstein.

Ilmselgelt sa ei pea ega taha olla näpuga vibutav nõid, kes leiab igas olukorras võimaluse teha sääsest elevanti. Küsimus on selles, mis olukorras tuleks asi panna suure kella külge ja millal oleks õigem sellest mitte välja teha. Küsisime nõu ekspertidelt, kes jagavad soovitusi, millal olla kallima vastu leebe ning mis hetkel on õige aeg n-ö tiigriks muutuda.

Loe Cosmo novembrinumbrist:
• Intervjuu Ashley Greene’iga

• Seksikaimad asjad, mida ta alasti teha saab

• Ilurituaalid kahele

• Läksite just lahku – kuidas edasi?

• 20 asja, mis on paremad kui seks

• Kas depressioon on moehaigus?

• Naudinguteadus

• Tark viis töölt lahkumiseks

• Kuidas korraldada korteripidu

Ta lennutab raha tuulde, selle asemel et maksta oma võlgu

Ole tema vastu leebe, kui… te pole varem raha kulutamisest rääkinud. Hoolimata sellest, kas teil on ühine arve, ühised kulutused või plaan tulevikus asju pooleks maksta, mõjutab tema suhtumine rahasse sind mingil ajahetkel päris kindlasti. Kui te pole veel arutanud, kuidas ja mille peale raha üldse kulutada, pole sul mingit õigust ka oma kallima peale tige olla.
Alustuseks ütle talle, et sulle ei meeldiks, kui peaksid tema võlgu maksma või vastupidi. Paku välja, et teil mõlemal võiks olla oma eelarve ja maksekohustused.

Pange paika, milline osa teie igakuistest sissetulekutest läheb arvetele, säästudele ning muudele kulutustele. Kehtestage ka reegel, et peate teineteisega nõu, kui plaanite osta midagi, mis maksab üle teatud summa. Serveeri ettepanekuid viisil, et selline käitumine aitaks teil teineteist korrale kutsuda.

Lase valla oma sisemine tiiger, kui…
ta ignoreerib teie ühiselt koostatud eelarvet või ostab “sulle kingiks” uue 3D-televiisori. Ära mine närvi — see toob kaasa vaid pika vaikimisperioodi. Formuleering “me ei saa seda endale lubada” mõjub aga vihjena, et ta ei oska majandada.

Ütle otse välja, et tunned end tema uue “mänguasja” seltsis ebamugavalt, sest see ei mahu teie ühiselt koostatud eelarvesse. Seejärel küsi: “Mis sa arvad, kuidas olukorda lahendada?” Mehel tuleb lasta lahenduse leidmisel kaasa rääkida, sest siis on suurem tõenäosus, et ta hoiab sellest ka hiljem kinni, sest peab seda oma otsuseks.

Ta ei talu oma töökohta

Ole tema vastu leebe, kui… ta otsib juba uut tööd. Üsna tüütu on päevast päeva kuulata, kuidas kallim oma ülemust ei salli. Kui ta aga lisaks halamisele otsib aktiivselt uut töökohta, ole nii toetav kui võimalik.

Meeste enesehinnang on tihedalt seotud tööga ja sa ei taha ju jätta muljet, nagu sa ei usuks, et ta suudab leida parema koha. Kurtmise talumisel on aga piir.

Bernstein soovitab mehelt diskreetselt küsida, kas ta on oma murest juba parimale sõbrale rääkinud, ja lisada, et semul on kindlasti teine vaatenurk ning värskeid mõtteid, kuidas olukorda lahendada. Arvatavasti su kallim mõistab, et on siiani kuulanud vaid sinu arvamust ning et ka teise oma kuluks ära. Kui ta aga järgmisel õhtul jälle samas vaimus joriseb, küsi, mida arvas ta olukorrast sõber X.

Lase valla oma sisemine tiiger, kui… kallim ei tee mitte midagi, et oma olukorda parandada. Karm otsekohesus on ainus viis tema jorinat lõpetada. Su mees raiskab hunniku energiat kurtmisele, mis võib küll hetkel leevendust tuua, kuid pikas perspektiivis süvendab see temas lootusetuse tunnet.

Ütle mehele, et armastad teda, aga sa oled mures, sest viimasel ajal on ta pidevalt õnnetu. Tee talle selgeks, et kuulad teda heameelega, aga ainult siis, kui ta hakkab aktiivselt uut töökohta otsima. Kui ta jätkab nurisemist, hoiata teda, et sa ei kavatse enam terapeuti mängida. Nii et kui ta alustab järjekordse jorinaga, tõuse püsti ja lahku toast.

Su kallima eks alustas temaga aktiivset Facebooki-suhtlust

Ole tema vastu leebe, kui… teie suhe on fantastiline ning ta teeb sind haruharva armukadedaks. Hoia siiski silmad lahti ning jälgi tema käitumist. Hiljutine uuring näitas, et mida enam sa külastad oma kuti FBi-lehekülge, seda kahtlustavamaks muutud, isegi kui selleks pole vähimatki põhjust.

Kui sind vaevad kahtlused, küsi otse. “Sul on õigus esitada küsimusi, et olla kursis oma mehe elus toimuvaga. Küsi temalt muretult: “Kuidas X-l läheb? Nägin, et olite jälle suhtlema hakanud.” Sel viisil näitad, et oled tema tegemistega kursis, kuid ei kõla kahtlustavalt. Kui vastuseks kuuled “tal läheb hästi”, lõpeta see teema ning ela rahus edasi.

Lase valla oma sisemine tiiger, kui… märkad, et su kallim räägib oma päevast pinnapealselt ja ainult siis, kui küsid; ta viibib tavalisest enam internetis; äkitselt oled sina see, kes teeb vihjeid seksiks.

Ütle talle, et pärast seda, kui ta on taastanud suhtluse oma eksiga, on teie suhe muutunud ja sa ei taha tunda, et pead teda pidevalt jälgima. Anna talle mõista, et oled teie suhtele pühendunud, aga ainult siis, kui ka tema seda on. Küsi, mida ta tunneks, kui rollid vahetuks, ning lase tal oma käitumise üle korralikult järele mõelda. Ära ainult keela oma kutil eksiga suhtlemast. “Keelates lähed üle piiri,” ütleb McKay.

Sina oled valmis abieluks, kuid tema kahtleb

Ole tema vastu leebe, kui… olete koos olnud aasta, kuid pole abiellumisest veel rääkinud. Isegi kui tunned, et tema on see õige, hoia end vaos. Samas olete aasta jooksul juba kohtunud mõlema perekonnaga, näinud teineteise häid ja halbu külgi ning võidelnud igapäevaste muredega.

Proovi nii: “Ma armastan sind ja kujutan meid ka tulevikus koos ette. Mis sa arvad, milline abielupaar me oleksime?” Oluline on esitada mitte “ei”- või “jah”-vastust ootav “Kas võtad mind naiseks?”. See tekitab mehes tunde, et ta on nurka surutud. Tähtis on serveerida olulist küsimust nii, et mees ei peaks seda naljaks. Kui partner väldib vastamist või hakkab muust rääkima, ära rohkem uuri, kuid puuduta teemat edaspidi sagedamini.

Lase valla oma sisemine tiiger, kui…
olete abiellumisest rääkinud vähemalt kolmel korral, aga ta ei astu mingeid edasisi samme või ütleb, et tahab sinuga abielluda, ent ettepanekut ei tule ega tule.

Ütle mehele: “Oleksin väga kurb, kui meie suhtest midagi välja ei tuleks, ja oleks hea, kui sa ütleksid mulle kohe, kui sa ei näe meid tulevikus abielupaarina.” Anna talle mõtlemis- ja vastamisaega ning lase tal mõtiskleda, kui armetu oleks ta elu ilma sinuta. Kui ütled kutile, et käes on otsustav hetk, võib hirm sinust ilma jääda panna teda mõistma, mida ta tegelikult oma tulevikult ootab. Ärevus ja rahutus on head motivaatorid.