„See, mis praegu iluvaldkonnas toimub, on sõna otseses mõttes viimase peal. Märksõnadeks on kiirus, tihe konkurents, kättesaadavus, netis broneerimise süsteemid, otsingumootorid, kust infot saada,“ räägib ta.

Kui tema 22 aastat tagasi alustas, oli kõik lapsekingades. Olid vaid tellimusraamat ja lauatelefon, mõnedel popimatel salongidel ka mobiiltelefon aegade broneerimiseks. Muul juhul tuli oodata, et kliendid ise lihtsalt uksest sisse astuksid. Iga tehnik ajas oma asja ja tarkusi teistega ei jaganud, sest konkurents oli tihe.

„Praegu on lausa raske järge pidada: uued teenused, koolitused, tooted. Pidevalt mõeldakse välja midagi uut, millega raha teenida ja konkurendist eristuda,“ sõnab Merilin.

Diplomeeritud rahvusvahelise ilukoolitajana olete kursis ka maailmatrendidega. Kui kiiresti maailmamood meile jõuab?

Sekundiga, kui aus olla, kuna Google on meie parim sõber. Samas mainiks ära, et sealt ei tule alati kõige asjakohasem info ja järjepidevalt peab klientidele üle selgitama, mis millega kaasneb. Samas positiivne on see, et spetsialiste on palju, kõik hoiavad end kursis uute trendidega ja ruttavad esimesel võimalusel end koolitama või täiendama. Piirid on ju lahti ja inimestel raha rohkem käes.

Räägime püsimeigist. See pole ju siiski nii ohutu, et järele mõlemata võiks endale püsimeiki teha?

Sõltub, kus ja kelle juures teha ja kui pädev on spetsialist. Õnneks on paljud spetsialistid koostööaltid ja suhtlevad omavahel, kui on mõni situatsioon, milles nad ise kahtlevad. Sageli esineb konsulteerimist. Enam ei ole nii, et hoitakse kõik teadmised endale. Õiged spetsialistid on siiski kliendile orienteeritud ja ei oma tähtsust, kas klient on konkurendi juures teenust saamas, sest professionaalne spetsialist ju ei soovi kellegi nägu ega keha rikkuda. Iga spetsialist teab, kui keeruline on kellegi teise “bläkki” parandama hakata. On ka situatsioone, kus ei saagi väga palju parandada, aga meelde jääb ju ikka see, kes tegi viimati. Mina küll ei soovi, et keegi minu juurest tulles näeks välja nagu kloun, kuigi alguse tegi keegi teine.

Millised on ohud, mida püsimeiki soovides ei teadvustata?

Kõigepealt tooks välja, et paljud ei teadvusta sedagi, mis on püsimeik ja microblading ja mis on tätoveerimine. Kõigi nendega kaasnevad erinevad tehnikad ja erinevad ohud. Kui tehnik on professionaal ja kasutab õigeid tehnikaid ükskõik millise protseduuri juures, siis polegi väga ohte. Kõige suurem oht on ehk sattuda ebapädeva tehniku juurde. Siis juhtuvadki sageli värvierinevused, kujuerinevused jne. Enne valiku tegemist peakski klient veenduma, milles protseduur seisneb, kas tehnik on diplomeeritud ja kas kasutatavad aparaadid ja tooted vastavad EU nõuetele. Teatud ohud kaasnevad iga iluprotseduuriga.

Endal oli mul negatiivne kogemus ilusüstidega, nimelt huultesse. Käisin enda teada spetsialisti juures, kuid tulemuseks oli üks suurem ülahuulepool ja teine väiksem. Sama tegija juurde ma enam korrigeerima ei julgenud minna ja sain abi mujalt. Juhtub ka spetsialistide endiga, et satutakse kvalifitseerimata tegija juurde. Enda õigustuseks saangi öelda, et kuulasin tuttava juttu ega kontrollinud üle. Seepärast toonitangi, et tuleb alati kontrollida tegija tausta olenemata kiirest elutempost. Muul juhul tuletegi salongist välja üks kulm otsaees ja teine põse peal.

Kellele püsimeik sobib?

Ei ole inimest, kellele ei sobiks püsimeik. On inimesi, kellel ei ole vaja. Lõppkokkuvõttes sõltub kõik inimese enda enesetundest ja soovidest. Minu käest on küsitud ka Dracula kulme, mida alguses keeldusin tegemast, kuid klient oli väga veenev ja lubas minna sellisel juhul kelle iganes juurde. Siis ma sain aru, et soov on tõsine ja võimatuga ei tasu võidelda. Mõtlesin, et teen siis parem ise, muul juhul mine tea, mis talle sinna näkku oleks tehtud. Meil küll jäi naljatamisi kokkulepe, et ta ei räägi, kes talle need tegi, kuigi Dracula kulme arvestades oli tulemus muidugi super ja tema elustiili arvestades need sobisid talle. Isegi üllatusin positiivselt. Nii et esineb ka erisoove.

Aga kellele ei sobi?

Siin tooks välja ainult need inimesed, kellele need protseduurid on tervislikust seisundist tulenevalt vastunäidustatud.

Olete mõnest tööst ka keeldunud?

Olen loobunud protseduuri sooritamisest, kui minu juurde on tuldud praaki parandama ja tõesti on näha, et parandada pole midagi. Sellisel juhul olen soovitanud lasereemaldust või rejuvit ja uuele katsele minna. Ilumaailmas liiguvad suured rahad ja eks iga tehnik ju soovib teenida, kuid sageli jäetakse kliendi heaolu teisejärguliseks. Kui ikka spetsialist näeb, et midagi on täitsa nässu keeratud, siis tuleks siiski soovitada inimesel see jubedus eemaldada ja teha uus ja korralik, mitte lubada, et kõigest saab asja. Samuti ei tohi õige spetsialist pakkuda inimesele teenust, mis tema nahatüübiga ei sobi. Küll on neid tehnikuid, kes on soovitanud rasuse nahaga kliendile microblading’ut, kuna muid tehnikaid ei valda. Tulemuseks on kaks koledat plönni ja õnnetu klient.

Mida teha siis, kui püsimeikar on inimese näo tema hinnangul lihtsalt ära rikkunud?

Kui aus olla, siis alati pole ka spetsialist süüdi. On piisavalt kliente, kellel on mingi oma visioon sellest, mida ta soovib, teadmata, kas talle see ka sobib. Kuna alguses joonistatakse kulmud ette ja arutatakse kliendiga, mida võiks muuta, siis paljud on tihti vait ja ilmuvad kahe nädala pärast, et neile ikkagi tulemus ei sobi ja nüüd on kõik ära rikutud. Klient peab alati veenduma, et spetsialist on professionaal ja oma suu õigel ajal lahti tegema. Protseduuri ajal saab kõike muuta ja korrigeerida. Selleks peakski kõikidel salongidel nimetatud protseduurideks olema vastavad lepingud.

Millised on püsimeigi protseduuri osad ja kui palju saab inimene ise kaasa aidata, et tulemus jääks püsima, eeldusel muidugi, et püsimeik on tehtud professionaali käe all?

Kui klient on otsustanud, millise piirkonna ta soovib microblanding’uga või püsimeigiga katta, teeb spetsialist kõigepealt kontuurpliiatsiga jooned ette, et tekiks parem ettekujutus lõpptulemusest. Siis valitakse värvikaardilt sobivad pigmendid. Nahapind kaetakse eelnevalt tuimestava geeliga ja spetsiaalse manuaalotsiku või aparaadi abil kantakse pigment epidermisesse. Klient võib tunda kerget kipitust, kuid kuna epidermises ei leidu närve ega veresooni, pole protseduur nii valulik. Sõltuvalt valitud piirkondade arvust võtab microblanding’u ja püsimeigi tegemine aega 1,5-2,5 tundi.
NB! Allergikutele ja õrna nahaga inimestele on välja töötatud spetsiaalsed meditsiinilised pigmendid ning enne protseduuri on soovitav teha käenaha peal sobivustest. Klient saab tulemuse parimaks püsimiseks järgida hooldusnõuandeid, mille iga spetsialist talle kaasa annab. Meil näiteks on see lepingus välja toodud. Meil on ka müügil spetsiaalne hoolduskreem Repair Agent.

Milline on püsimeigi ABC?

Esmalt soovitaks välja valida sobiv või sobivad spetsialistid, teha kindlaks, et nad on kvalifitseeritud, seejärel käia konsultatsioonis, et leida kõige sobivam tehnika ja seejärel kuulata südamehäält. Kindlasti uurida ka iseseisvalt protseduuri kohta. Protseduuri jooksul kindlasti paluda pigmendi sobivustesti. Jälgida, et tehnik järgib hügieeninõudeid, et nõelad oleksid ühekordseks kasutamiseks. Seda näete, kui tehnik avab nõelapakendi teie silme all. Tehnikul peavad olema kindad, mask, vastav tööriietus ning aparaadid ja ka töötool kiletatud. Samuti on oluline jälgida, et joonistatud kulmud on kliendile meeltmööda enne protseduuri alustamist. Ärge häbenege öelda EI, kui teile midagi ei meeldi. Soovitan soojalt ka lepingu sõlmimist enne protseduuri. See käib ka koolitustel osalevate modellide kohta, vältimaks edasiseid probleeme.

Millised on püsimeigitrendid hetkel Eestis ja maailmas?

Hetkel on Eestis ja ka mujal suurimaks hitiks puudertehnika. Eestiväliselt saan välja tuua cashmere-kulmud, mis on eriti populaarne just koolitajate seas, kuna see on niivõrd uus tehnika. Huultest võin välja tuua akvarellhuuled. Toonidest on populaarsed naturaalsed nude-toonid. Iga tehnika valib klient endale ise välja, kuid tuleb silmas pidada, et eesmärgiks on ilus ja värske look.