Menstruaalanum on korduvalt kasutatav ja erinevate internetiallikate põhjal on toote elueaks isegi kuni kümme aastat. Arvestades, et silikoonist tehakse köögiriistu, mille tavaline elutsükkel möödub olulisemalt ekstreemsemates temperatuurivahemikes, kui kehas olev 36-37 kraadi Celsiust, ei kõla see väga ebareaalse prognoosina.

Ütlen ette ära, et mina olen enda menstruaalanumat kasutanud nüüdseks veidi üle aasta ja mingeid väsimise märke ta kindlasti veel ei ilmuta.

Alguses hakkasin uurima, kas menstruaalvere kogumiseks mõeldud topsikut ka Eestis saada on. Selgus, et toode on olemas paljudes apteekides ja ökopoodides ning selle eest küsitakse ca 450 krooni. Eestis olen menstruaalanumatest näinud müügil ainult Mooncupi topsikuid.

Esimesel hetkel tundus kallis 450 krooni mingi pisikese anuma eest välja käia, kuid siis hakkasin arvutama. Kui võtame arvutamise aluseks, et keskmine periood kestab 5-7 päeva ning tampooni tuleb vahetada iga nelja tunni järel, jättes öösel vahetamata, kasutavad naised 300-420 tampooni aastas. Näiteks o.b. 32 tampooniga pakk maksab poes 50-60 krooni, mis teeb aastaseks kuluks kuni 720 krooni. Seega, vähem kui aastaga on menstruaalanumale kulutatud raha säästetud.

Lisaks rahasäästule jääb tekitamata prügi, hoiame kokku tampoonide tootmisele-transpordile kuluvad ressursid ja võidame isiklikus mugavuses.

Mis tunne on menstruaalanumat kasutada?

Pakendis oli kaasas piltidega õpetus nagu tampoonidelgi. Ajasin õpetuses näpuga järge ning kõik tundus esmapilgul lihtne ja loogiline: voldid topsiku pikuti kokku, sisesta sarnaselt tampoonile ning keerad otsas olevast nagast ringi ümber vertikaalse telje, et tops saaks ennast lahti voltida ja õigesse asendisse liikuda. Juhend ei tundunud raketiteadusena! Samas, nagu me teame, on iga teooria aluseks eksperiment ning pärast selle edukat läbiviimist selgus, et teoorial pole tõesti häda midagi. Pikuti kokku volditud topsik oli läbimõõdult sama suur kui keskmine tampoon ja üldse toimis kõik nii nagu lubatud.

Kui anum paigaldatud oli, siis esialgu oli enesetunne harjumatu, kuid liikumist topsik ei seganud, ning valus ka polnud. Nüüd pärast aastast kasutamist võin täiesti julgelt öelda, et tegemist oli lihtsalt esimese harjumisega, sest hiljem anumat ei tunnegi. Mingit „loksumist“, mida netikommentaarides kardetakse, ei ole mina täheldanud ka siis, kui anum on juba täitunud. Anuma välja saamine polnud samuti keeruline. Võtsin anuma otsas olevast nagast kinni ja tõmbasin välja - midagi laiali ei lennanud. Väga puhas ja lihtne! Ärge ainult topsi otsas olevat naga liiga lühikeseks lõigake, muidu võite välja saamisega hätta jääda! Enda topsil jätsin naga pikkuseks pool sentimeetrit, mis on täiesti piisav, aga samas ei häiri.

Menstruaalanuma võib vabalt hommikul paigaldada ja kui see päeva jooksul täis ei saa, pole ka vaja teda õhtuni torkida. Isegi, kui peate topsikut tühjendama kodunt eemal vetsukabiinis, pole selles mitte midagi keerulist! Topsik tuleb eemaldada wc poti kohal ja valada potti tühjaks. Seejärel võib topsi wc paberiga puhastada. Ei ole mingit vajadust joosta kabiinist välja kraanikausi juurde topsikut pesema (või, oo õudust, isegi keetma)!

Sellest, kui tops on täis, saab aru samamoodi, nagu tampooni läbijooksmisest. Veri ei hakka kohe „ämbrite kaupa üle ääre jooksma“, vaid on täiesti piisavalt aega reageerimiseks. Pärast päevade lõppu soovitatakse anumat keeta ca 10 minutit. Seega, keedetakse vaid korra kuupuhastuse lõpus, mitte igapäevaselt.

Õnneks ei ole silikooniga samu probleeme kui tampooniga (TSS, kuivamise või põletike tekkimise oht) ja seetõttu pole vaja muretseda, kui peaksite natuke kauemaks anuma enda sisse unustama.

Menstruaalanum annab samasuguse tegutsemisvabaduse nagu tampoonid ja tiivakestega sidemed seda teevad. Tegelikult on vabadus isegi suurem! Näiteks ujuda tampooniga ei soovitata ja sidemega ujuda lihtsalt ei saa, aga kuutopsikuga on see võimalik. Mul isiklikult on olnud menstruaalanumaga ainult üks kord probleem, kui ma ei saanud jooga tunnis pea peal seista.