Kreemiostja mõistespikker

 (4)
Spikker kosmeetikaostjale

Varem oli kreemipurgile või shampoonipudelile kirjutatu - kui seal üldse midagi kirjas oli - igaühele arusaadav. Kõik naised teadsid, mis on kummel ja mesilasvaha ning milleks on head takjajuured ja glütseriin.

Nüüd reklaamivad kosmeetikafirmad oma tooteid mõistetega, mille tähendus jääb ostjaele sageli arusaamatuks. Ka on eestlasele tuntud ravimtaimede asemele asunud hoopis eksootilisemad. Jääb üle ainult uskuda, et üks või teine kreemipurki lisatud "imeaine" välimusega tõesti imet teeb.
Aga mida need uued komponenid tegelikult tähendavad ja kuidas mõjuvad? Valisime eri toodete infolehtedelt välja mõned enamesinevad mõisted ja palusime neid kommenteerida nahaarstil Terje Kukel.

Retinool, tretinoniin ehk A-vitamiinhape, A-proretinool
A-vitamiini põhivorm on retinool, kuid seda kasutatakse kosmeetikas vähe selle ebastabiilsuse tõttu. A-vitamiin hooldab hästi päikesekahjustustega, kortsulist nahka. On oluline naha regeneratsioonis ehk taastekkes.Tretinoniin ehk A-vitamiinhape mõjub eriti tõhusalt vinnilisele nahale, kuid seda võib kasutada ainult arsti järelvalve all.

NMF-faktor (Natural Moisturizing Factors)
Naha rakukestades on mitmeid niiskust säilitavaid aineid. Erinevaid aineid ühendatakse niisutatavateks kombinatsioonideks. Nahakreemides üritatakse imiteerida looduslike niiskust säilitavate ainete koostist.

Alpha Flavon
Alpha Flavon on efektiivne taimse päritoluga antioksüdant. Flavonoid-antioksüdant tugevdab naha kaitsemehhanismi. Kaitseb nahka enneaegse vananemise eest 10 korda tõhusamalt kui E-vitamiin.

Koeensüüm Q 10 ehk ubikinoon (CoEnzym Q 10)
Ensüümid on erilised valgud, mille mõjul toimuvad kõik keemilised rekktsioonid organismis - ensüümid kiirendavad reaktsioone. Ensüümide toimimisele aitavad kaasa koeensüümid. Koeensüüm Q 10 on nahas loomulikult juba olemas, kuid vananedes hakkab Q 10 kogus keharakkudes vähenema. Q 10 parandab mikrovereringet, kaitseb UV-kiirte kahjuliku mõju eest, rahustab stressis ja saastunud nahka. Q 10 võitleb vabade radikaalide vastu. Naha kaitsevõime paraneb.

Tseramiidid (ceramides)
Liitlipiidid. (Lipiidid on vees lahustumatud mitmekomponendilised orgaanilised ühendid.) Kasutatakse kreemide ja ðampoonide koostiskomponendina naha ja juuste seisundi parandamiseks. Säilitavad vee mahtu sarvkihis, osalevad sarvrakkude omavahelises kleepumises.

Liposoomid (liposomes)
Spetsiaalselt valmistatud mikrokerakesed fosfolipiididest, letsitiinist. Tänu lihtsustatud imendumisele kasutatakse liposoome kreemide valmistamisel ravimite, ensüümide jt toimeainete paremaks viimiseks nahka. On niiskust säilitava toimega.

AHA-happed ehk alfahüdroksühapped (&-hydroxyacids)
Looduslikud orgaanilised happed. Piimhape, glükoolhape, õunhape, sidrunhape jt. Kasutatakse kreemides naha niiskussisalduse tõstmiseks, mis tagab naha siledama pinna. AHA-happed eemaldavad naha pindmisi surnud rakke (sellel põhineb naha koorimine). Need looduslikud ained on olemas ka meie kehas, kuid kui näiteks glükoolhappe sisaldus on liiga kõrge, võib see põhjustada naha ülitundlikkust, mis kutsub esile naha punetuse või päevitamisel naha põletuse. Sellepärast on oluline jaotada seda hapet nii, et mõju oleks ainult positiivne. AHA-happeid sisaldavaid kreeme kasutatakse peamiselt akne ja kortsude puhul, kõige rohkem aga koorimist vajava naha puhul.

Hüaluroonhape (hyaluronic acid)
On sidekoe struktuuritu (amorfne) põhiaine, mis seob rohkesti veemolekule ja moodustab rakkude vahele viskoosse geelstruktuuri. Struktuur toestab ja liidab rakke, toimib biofiltrina takistades mikroobide, suurte molekulide ja kahjulike ainete pääsu rakkudese. Lisatakse kreemidele, et tõsta naha niiskusesisaldust, kuna hüaluroonhape seob rohkesti vett.

Polüsahhariidid (polysaccharides)
Polüsahhariidid on kõige keerukama ehitusega süsivesikud. Koosnevad paljudest monosahhariidide jääkidest. Näiteks toidus olev tärklis, tselluloos, inuliin ning glükogeen.
Asuleen
Eeterlikes õlides leiduv aine. Näiteks kummeliekstrakt, millel on allergiat vähendavad omadused. Rahustab, pehmendab ja niisutab õrna, tundlikku ja punetusele kalduvat nahka. Mõeldud kasutamiseks kuivale ja tundlikule nahale.

Kaoliin
Valge savi (vee- ja alumiiniumsilikaadi segu). Kasutatakse maskides. Värskendab ja pehmendab nahka. Pleegitab, kitsendab poore.

Teepuuõli
Austraalias kasvava puu lehtedest tehtud ekstrakt. Antiseptiliste omaduste tõttu kasutatakse haavade ja putukahammustuste ning külmavillide raviks. Teepuuõli sisaldvad kosmeetikumid on mõeldud rasusele nahale, millel on kalduvus vistrike ja nahadefektide tekkeks. Päevituskreemides kasutatakse naha niiskusesisalduse taastamiseks.

Shea või (shea butter)
Taimne rasv, mida saadakse Aafrikas kasvava puu viljadest. On pehmendava, niisutava ja kaitsva toimega, kaitseb päikesekiirguse eest. Kasutatakse toitvates ðampoonides kuivadele ja katkenud juustele, vananemisvastastes kreemides, silmaümbrusekreemides, päikesetoodetes, niisutavates kreemides ja kreemides, mis on mõeldud venitusarmide raviks.

TASUB TEADA

Keratiin (keratin)
Ehitusvalk küüntes, juustes ja karvades. Väävlit sisaldav sarvaine, mis on väga vastupidav. Keratolüütiline - marrasnahka pehmendav ja eemaldav.

Kollageen (collagen)
Tugikoe põhiline kiuline valk. Valgete sidekoekiudude ja luu orgaanilise aine peamine osa. Kollageenkiud omavad suurt tõmbetugevust. Kollageen seob rohkesti vett.

Elastiin (elastin)
Elastseid kiude moodustav valk. Elastsed kiud on sidekoe rakuvaheainet läbivad elastsete omadustega kollakad kiud, mis annavad nahale elastsuse.

Melaniin
Pruun pigment, milles neeldub valgusenergia. Selle tõttu kaitseb ultraviolettkiirguse eest. Heledanahalistel on melaniini ainult marrasnaha kõige alumistes kihtides. Päevitades tekib seda juurde ja inimese nahk muutub pruunimaks.


Hüpoallergiline (hypoallergenic)
Märge kosmeetikatootel, mis näitab, et toode põhineb naturaalsetel koostisosadel ja see peaks sobima ka allergikutele.

pH
Keskkonna happelisust (0-7), neutraalsust (7) ja aluselisust (7-14) hindav skaala. Skaala taust on logaritmiline st ühikuline vahe on kümnekordne. Naha normaalne pH on 5,5.

Põhjaliku ingliskeelse kosmeetikatähestiku leiate siit.