Kõik kosmeetikafirmad väljastavad oma toodangut arvestusega, et iga kreemiga kaasnevad mitmesugused teised tooted, mis aitavad teoks teha kõik nahahooldusetapid — alates selle puhastamisest kuni kaitse ja toitmiseni välja. Sellisel lähenemisviisil on oma teaduslik alus. Ometi peavad paljud naised seda vaid õnnestunud reklaamitrikiks.

Muretseda endale kogu sari, eriti kalli kosmeetikatootja oma, pole alati taskukohane. Ometi on asi seda väärt. Iga seeriasse kuuluv vahend sisaldab tasakaalustatud aktiivsete ainete valikut, mis üheskoos ning pideval kasutamisel avaldavad tootja poolt lubatud mõju.

Kui aga ikkagi, kas majanduslikel või mingitel teistel arusaamadel, olete otsustanud eksperimenteerida kosmeetiliste kompositsioonidega, siis algaja spetsialistina selles valdkonnas peaksite teadma mõningaid nüansse, mida tuleks igal juhul arvesse võtta.

11 vastandite ühtsuse ja võitluse reeglit

Nii mõnedki kosmetoloogid peavad võimalikuks individuaalse kompositsiooni koostamist mitte ainult erinevate sarjade vahenditest, vaid ka erinevate tootjate toodangust. Sel juhul tuleks siiski abi saamiseks pöörduda professionaali poole või võtta enda kanda kõik sellega seotud hirmud ja riskid. Kuigi lohutuseks võib öelda: kõige levinum tagajärg, eriti, kui kasutada luksusklassi tooteid, on lihtsalt tulemuse puudumine — nahk jääb endiseks.

Luksusklassi vahendid sobivad omavahel kergesti. Et aga mitte ära nullida unikaalsete komponentide mõju, tuleb siiski teada, kuidas saab “sugulasi” valutult jagada.

1. Kosmeetikud hoiatavad, et keemiline reaktsioon eriliigiliste aktiivsete komponentide vahel, näiteks puuviljahapped ja kollageen, samuti ka ühesuguste ainete (vitamiinide) ülekülluse puhul, võib olla ettearvamatu.

2. C-vitamiini üleküllus võib stimuleerida melaniini tootmist, mille tagajärjeks on pigmendilaikude moodustumine. Samal ajal neutraliseerib selle seesama C-vitamiin koos A-vitamiiniga. Inimesed, kellel on kalduvusi allergilisteks reaktsioonideks, ei tohiks üldse samaaegselt kasutada vahendeid, mille koostisse kuulub mitmeid vitamiine. Kosmeetiliste improvisatsioonide tulemuseks võib olla allergia, hall näojume ning vistrikud — kokkuvõttes, kõik see, mis võib tõsiselt tuju rikkuda.

3. Ka aroomikosmeetika võib end ebaadekvaatselt üleval pidada, kui kohtub “võõra” vahendiga. Eeterlikud õlid, mis selle kosmeetika põhjaks on, tungivad kergelt läbi sügavate nahakihtide ning mõjuvad kiiresti. Teisalt, just nende omaduste tõttu kuuluvad aromaatsed komponendid ohtlike allergeenide hulka, mistõttu on õlide sisaldus sellistes kreemides rangelt doseeritud. Läbimõtlematud ühitamised võivad põhjustada negatiivseid tulemusi nahal. Seep võib aga aroomikosmeetika mõju täielikult neutraliseerida, seetõttu tuleb antud juhul naha puhastamiseks kasutada näopiima ja toonikut.

4. Kasutades bioloogiliselt aktiivseid aineid sisaldavaid kreeme, peaks tähelepanu pöörama ka tooniva kreemi koostisele, mis ei pruugi kokku sobida aluskreemiga. Seetõttu tuleb ka selle valikul arvestada näotüüpi ning päevakreemi koostist.

Nende omavahelisele ebakõlale reageerib nägu otsekohe — toon jaotub ebaühtlaselt, tükkidena. Sel juhul tuleb üks kreemidest asendada. On ka võimalik, et te lihtsalt kiirustate ning kannate tooniva kreemi veel mitte imendunud päevakreemile? Siis tuleb vaid veidi rohkem aega varuda. Kõigepealt kasutage päevakreemi, laske sel korralikult imenduda (20-30 minutit), eemaldage salvrätikuga jäägid ning alles seejärel kasutage toonivat kreemi. On veel üks võimalus — segada kaks kreemi kokku ühtlaseks massiks ning kanda siis näole.

Eelkõige tuleks aga uut vahendit eelnevalt proovida — kanda see teiste eest varjule jäävale nahaosale.

5. Üheskoos ei tohi kasutada tooteid, mis avaldavad üksteisele vastandlikku mõju. Näiteks, kanda rasvaste ja kuivade osadega näole vahendeid, mis on ette nähtud kuivale ja rasvasele nahale. Samuti ei tohi üksteise järel kasutada kreeme, mis kutsuvad esile vere juurdevoolu ning ahendavad poore. Ei tasu ka katsetada vistrikulise naha vastupidavust, puhastades seda piiritust sisaldava emulsiooniga ning kattes seejärel rasvase toitekreemiga.

6. Üheaegselt ei tohiks kasutada ka öökreemi (sisaldab reeglina aktiivseid aineid, mis imenduvad sügavale nahakihtidesse) koos silmade kontuuri ja huulte kreemidega, mis kuuluvad teise seeriasse. Parem on saatust mitte proovile panna, ning loobuda kahe või kolme eriliigilise aktiivse koostise kohtumisest näonahal.

7. Soovi korral võib kasutada ühe firma puhastavaid vahendeid — näopiima ja toonikut, koorivaid kreeme ja maske, ning teise firma päevakreemi, mis sisaldab just teie näole vajalikke komponente. Seda seetõttu, et puhastuseks kasutatavate vahendite koostis on küllaltki neutraalne, spetsiifilisi komponente leidub neis minimaalselt.

8. Tandemis ei tohiks olla koos erinevat päritolu näopiim ja toonik. Piim peab puhastama nahka mustusest ja kosmeetikast, toonik aga eemaldama näopiima ülejäägid ning neutraliseerima selle mõju. Kvaliteetselt tulevad selle tööga toime vaid sarnase koostisega vahendid. Vastasel juhul nägu päris puhtaks ei saagi.

9. Samasugusteks lahutamatuteks kaaslasteks on ka seerumid ja kreemid — need peavad tingimata kuuluma ühte ja samasse liini. Seerumid sisaldavad aktiivsete lisandite tõhusaid annuseid, kreemi ülesandeks on aga tingimuste loomine, et nahk saaks rahulikult nende võimsa toime vastu võtta. Vaid ühesuguse seeria vahendid on võimelised osutama nahale tõelist abi.

10. Päikesekaitseks mõeldud kosmeetika on küllaltki pretensioonitu, kusjuures mitte ainult nahahooldusvahendite, vaid ka dekoratiivkosmeetika suhtes. Ometi pole see põhjus, et palaval suvepäeval oma nägu üle koormata, kattes selle niisutava ja päikesekaitse kreemidega. Kui tegemist on kuiva nahaga, võiks kreemi asendada sama seeria näopiimaga.

11. Täieliku vabaduse annab daamidele dekoratiivkosmeetika — puuder, lauvärvid, huulepulk. Siin võib toetuda isiklikele eelistustele ja maitsele.

Veel üks soovitus: Kui käite protseduuridel salongis, kus kasutatakse professionaalset kosmeetikat, siis püüdke kodus kasutada sama valmistaja tooteid, kuid neid, mis on spetsiaalselt koduseks kasutamiseks mõeldud. Iseseisvalt, ilma spetsialisti abita, ei tasu professionaalset kosmeetikat kasutada. Salongivahendid sisaldavad aktiivseid aineid suures kontsentratsioonis, mis kaugeltki mitte alati nahale hästi ei mõju. Rakud harjuvad pideva stimuleerimisega ning lõpetavad iseseisva töö.