Olen 32-aastane naine, kes on lapsepõlves ja teismelisena väga palju päevitanud ja täiesti ilma päikesekaitsevahenitena. Sain igal suvel korduvalt päikesepõletusi. Tol ajal polnud teada, et UV-kiirgus on nahale nii kahjulik.
Nüüd käin rannas väga harva ja ka tänaval liikudes kasutan suvel kaitsekreemi. Mind huvitaks aga see, kas mul on võimalik varem nahale tekitatud kahju kuidagi heastada või on naha enneaegne vananemine garanteeritud? Kas võib abi olla mingitest nahavitamiinidest (millist nende seast valida, kas Vivida, Imedeen või mõni muu) või kreemidest? Milliseid kreeme-emulsioone soovitate minuvanusele, kuid rasuse nahatüübiga naisele, vältimaks naha enneaegset vananemist?

Arvan et suureks mureks pole põhjust, kui nüüd nautida päikest mõõdukalt ja kaitstult. Nimelt on nahas olemas ka oma "repair-system", mis peaks aegamööda parandama UV- kiirgusest tingitud naha sisemised muutused. Loomulikult on naha enda "paranemisvõime" piiratud, kuid nahal on õnneks võime heale hooldusele kiiresti reageerida.
Soovitan alati peale dushi all või saunas käimist keha kreemitada niisutava/pingutava toimeliste kehakreemidega.
Eriti oluline on suvel peale päevitamist nahk jaheda veega üle loputada ning spetsiaalsete päevitusjärgsete kreemidega niisutada ja rahustada.

Arvan et Teile mõjub lohutavalt ka see teadmine või meenutamine, et kunagi polnud päike nii "terav" - korraliku päikesepõletuse saamiseks pidi ikka väga kaua rannas olema. Nüüd piisab selleks ju ainult paarist tunnist.

Nahavitamiine võite aga tarvitada sellegipoolest - soovitatav on kaks kuuajalist kuuri aastas.
Kõik Teie poolt nimetatud preparaadid on head ning erinevad üksteisest võibolla vaid rõhuasetuse poolest - osad neist tugevdavad ka küüsi - juukseid, osad mõjutavad ainult nahka.
Vivida ja Imedeen on eriti suurepärased nahale.
Dermabion, Merz Special Dragees ning Aurita kapslid sisaldavad ka küüntele ja juustele kasulikke vitamiine.

Valimaks enda nahatüübile sobivaid ja häid hooldustooteid soovitan Teil kindlasti konsulteerida kosmeetikuga sest ainult nii saab valida kõige sobivamad tooted.
Kosmeetikatoodete valiku eel on vaja teha põhjalik naha-analüüs, selgitada toitumistavad, elustiil (kui suitsetaja siis omad spetsiifilised tooted) jne.

Kõige olulisem on aga nahahoolduses järjepidevus - igaõhtused puhastus- ja kreemitamisrituaalid ning kord kuus ilusalongi külastamine võivad tunduda tüütud kuid selles ongi hea ja hoolitsetud välimuse säilimise võti, nahahoolduse kiired imed ei anna reeglina püsivat efekti.

Dr. Heidi Mehik - Vasar
kosmetoloog
M & L Studio , Toompuiestee 27, Tallinn