Kuldnõela žürii esimehe Edward Köstri sõnul on selle aasta nominentide seas väga erinevaid moekunstnikke. “Nominentide valikul nagu ikka Kuldnõela tähtsaimatest kriteeriumitest, milleks on kollektsioonide kõrge kunstiline tase ja nende müügiedu. Eelkõige hindasime disaineri eelmise aasta töid, kuid pidasime silmas ka pikemat ajalugu ja moekunstniku arengut,” kommenteeris Edward Köster.

RIINA PÕLDROOS on tuntud kui klassikaliste naiste siluettide meister, kelle ateljeest tulevad õhtutualetid on märgistatud ajatu ilu pitseriga.









TIIA ORGNA, kes on kaubamärgi Ilves-Extra peadisainer, on toonud innovatiivset lähenemist materjalide kasutamisse läbi spordi- ja alpinismirõivaste disainimise. Ta teeb tihedat koostööd Eesti selle ala spetsialistidega nagu Andrus Veerpalu ja Alar Sikk.








JANIKA SOOTNA pilgu ja käe all toimub Eesti rahvusvaheliselt tuntuima moemärgi Monton disainimine, millest on saanud linnanaise univormi võrdkuju — mugav, ahvatlev, isepäine, trendikas ja stiilne.








Nominentidest on ehk OKSANA TANDIT Eesti moemaastikul kõige värskem tegija, kuid siiski on ta olnud juba Supernoova nominent. Tema käekiri toetub paljuski kontrastidele — must-valge, mehelik-naiselik, teatraalne-tundlik.

Kõik neli disainerit valmistavad kuni 15 komplektist koosneva unikaalkollektsiooni, mida esitletakse Viru Keskuses 7. märtsil aset leidval Kuldnõela galaetendusel, kus selgub ka võitja.

*

Kuldnõelaga tunnustatakse moekunstnikku, kelle kollektsioonid on kõrge kvaliteediga, funktsionaalsed, ajakohased ning omavad kindlat turusuunitlust. Kuldnõela nominendiks võib saada iga vähemalt viis aastat Eestis tegutsenud moekunstnik, kes on hinnataval aastal esinenud kollektsiooniga.

Kuldnõela žürii koosseisu kuuluvad:
- žürii esimees L-Fashion Groupi Jaekaubanduse Divisjoni Direktor Edward Köster
- Tallinna Kaubamaja loovjuht Kristina Herodes
- Eesti Kunstiakadeemia moeosakonna esindaja Jüri Siim
- moefotograaf Olga Makina
- FIBITi promootor Anu Kikas
- ajakirja Muusa peatoimetaja ja kunstnik Tanel Veenre.

*

FIBIT on Viru Keskuse moeürituste sari, mis tutvustab igal kevadel ja sügisel algava hooaja moetrende ning eesti- ja välismaiste tippdisainerite moeloomingut.

Esimene Kuldnõel, 1996. aasta moetegude eest, anti välja 1997. aasta jaanuaris, Balti Rõivamessil, koostöös ajakirjaga Stiil. Moeturu muutudes hakati auhinda välja andma Tallinna Moepäevade raames. Alates 2005. aastast on Eesti parima moekunstniku auhinda Kuldnõel välja antud FIBITil.

Kuldnõelade võitjad kronoloogilises järjekorras:

1997 Kuldnõel, Marika Siska, (Baltman), Väike Nõel Jaanus Orgusaar

1998 Kuldnõel, Ivo Nikkolo (Ivo Nikkolo), Väike Nõel Aldo Järvsoo

1999 Kuldnõel, Tarvo Jaansoo (Baltman), Väike Nõel Vassilissa Šehotsova

2000 Kuldnõel, Janika Sootna (CHR), Väike Nõel Anu Samarüütel

2001 Kuldnõel, Arne Niit (ARNE), Väike Nõel Riina Põldroos

2003 Kuldnõel, Merike Pääro (Bastion), Väike Nõel HULA

2004 Kuldnõel Evelin Lill (CHR). Alates 2005. aastast ei anta enam välja lootustandva noore moekunstniku auhinda Väikest Nõela, selle ülesande on üle võtnud moedisainerite konkurss SuperNoova.

2005 Kuldnõel, Eve Hanson (Ivo Nikkolo)

2006 Kuldnõel, Katrin Kuldma (Chocolat)