Meile on korduvalt sõnu peale loetud sellest, kuidas sigaretid ja päikesekiirgus meie nahka hävitavad. Kuid dermatoloogid on avastanud tõelise vananemist kiirendava süüdlase — hävitav molekul nimega Advanced Glycation End (AGE), vahendab Daily Mail.

Karen Fisheri raamatu “Noorem nahk 28 päevaga” sõnum on lihtne — kui sul on enneagselt vananev nahk, kortsud ja kahvatu jume, tarbid sa tahtmatult liiga palju AGE molekule. Neid hävitavaid molekule sisaldub paljudes lihatoodetes ning toidus, mida on praetud, grillitud, pastöriseeritud või suitsutatud.
Õnneks on aga palju tervislikke toite, mis aitavad peatada naha vananemist ning nahka isegi noorendada. Võti peitub punase liha, piimatoodete, töödeldud toiduainete ja muidugi igasuguse suhkru välitmises ning nende asendamises punaste, lillade ja mustade marjade ja juurviljadega ning ubade ja täisteratoodetega.

“Kõige parem võitlus naha vanaemise vastu on sinu enda kahvel ja nuga,” sõnab Fisher. “Süües tervislikku toitu toidad nahka õigete vitaminiidega, see aga suurendab omakorda kollageeni teket. Ning loomulikult näed ise noorem ja säravam välja.” 28 päeva olevat täpselt selline aeg, mil keha jõuab toota uusi naharakke sügavamates nahakihtides.

Eksperimendist võtsid osa kaks naist — 42-aastane Kate ning 54-aastane Debra.
Mõlemad naised jäid tulemustega väga rahule ning muutusi hakati nägema juba pärast esimese nädala möödumist. “Mu silmade ümbrus polnud enam nii punane ja turses”, sõnab Debra.
Kate tunnistab, et suhkrust loobumine oli raske, aga vaeva väärt. Tema naha punetus vähenes 9%, poorid muutusid väiksemaks ning nahatekstuur parenes. Uuringute kohaselt noorenes tema nahk kuus aastat, Debral kolm.

Allikas: Daily Mail