Meie tehnoloogiahullul ajastul tulevad uued tooted turule peadpööritava kiirusega. Neile ravimiametilt müügiloa saamine väga keeruline, mistõttu ei leia me kõige uuemaid leiutisi apteegist, vaid tavalisest kaubamajast. Loojad aga tõotavad, et nemad suudavad teha enamat kui keskmine konservatiivne dermatoloog.

Millega need kosmeetikamaailma selgeltnägijad järgmisel aastakümnel välja tulevad?

Teadus purgis

Veel 10 aastat tagasi oli enamiku vananemist pärssivate kreemide tähtsaimaks koostisosaks lihtne niisutaja. Kaasaeg pakub uusi lahendusi.

"Ühel päeval võime me ajaratta tagasi pöörata ilma plastilise kirurgiata abita," prognoosib Kentucky plastilise kosmeetika kirurg Greg Brown, RéVive`I nahahooldustoodete looja. Browni RéVive sündis 15 aastat kestnud epidermise kasvufaktori (EGF) uuringute tulemusena. Tegemist on nahas leiduva loodusliku kemikaaliga, mis stimuleerib naharakkude uuendamist.

"Kui te olete 20, stimuleerib EGF marrasnaha asendumist iga kahe nädala tagant," lubab ReVive`i looja Greg Brown. "Kui te olete saanud 40, asendub marrasnahk iga üheksa nädala järel."

Brown töötas välja EGFi sünteetilise versiooni, tegi sellest Saks Fifth Avenues ja Neiman Marcuses müüdava RéVive´i olulise komponendi. Nüüd töötab ta kahjuliku ensüümi kallal, mis lõhub kollageeni ja elastiini.

"Me juba testime seda kiiresti vananevates piirkondades kõrvade ees ja silmade all," selgitab Brown, kes väldib kliinilisi teste ning kasutab uuringutes perekonnaliikmeid, kliente ja sõpru. "Aga selle viimistlemiseks kulub paar aastat."

Head vibratsioonid

Sugugi mitte kõik ei näe edusamme nahahoolduse alal läbi laborandiprillide. Mõned nahaspetsialistid ammutavad inspiratsiooni allikast, mida kiputakse alahindama - looduslike toodete bioenergiast.

"Kogu keha on vibratsiooniline struktuur," väidab Aveda looja Horst Rechelbacher.

Et vastu seista mustuses ja suitsus sisalduvatele mürkidele, tekib organismis kahjulik vibratsiooniline tõke, mis on nähtav ainult nahas.

Rechelbacheri sõnul kõrvaldavad neid tõkkeid looduslikud ühendites, millel on oma elektromagnetiline jõud. Aveda kavatseb töödelda oma tooteid jahvatatud turmaliiniga, mineraaliga, mis suudab tõrjuda radiatsiooni. ( Turmaliinikilp kaitseb isegi tuuma-allveelaevade meeskondi mootoriruumist kiirgava radiatsiooni eest. )

Tootajate hinnangul lasevad need mineraalid keha energial vabalt voolata ja tulemuseks on kaunim ja pringim nahk.

Ka NASA teadlase Max Huberi on loodud kultuskreemi Cr?me de la Mer, mis algselt loodi selleks, et ravida töö juures saadud põletushaavu. Huberti surma järel retsepti ostnud Est?e Lauder usub, et tootel on juba niigi head energiseerivad omadused tänu taimepõhisele koostisele. Kreemi põhi koosneb vitamiinidest, mineraalidest ja kuutsükli õigel perioodil koristatud pruunvetikast mida on mitme kuu jooksul töödeldud pulseeriva valgusega.

La Meri teadlase Loretta Miraglia sõnul on turule tulemas uued tooted, mille valmistamisel on kasutatud päikeseenergiat ammutavaid mineraale, näiteks malahhiiti. Edaspidi on plaanis lisada segudele antibakteriaalsete omadustega hõbeda ja kulla killukesi.

"Metallid imavad valgust ja kannavad selle üle segusse, muutes selle veelgi võimsamaks," selgitab Miraglia.

Juba praegu on saada Miraglia mineraalidega silmapalsamit.

Väärtused merest

Bretagnest pärit Daniel Jouvance usub, et merel on meile palju anda. Kaluri lapselapsena on ta veendunud, et meie naha ilu oleneb tulevikus täielikult ookeanist. Tema tähelepanu keskmes on mikroskoopiline kalatoit fütoplankton.

Jouvance´i labori uurimislaev leidis fütoplanktonit, mis pärssib nahka kahjustava ensüümi toimet. Uus plankton saab olema keskseks koostisosaks Auracéane-nimelises kreemis, millest saab Jouvance´i seeria uus toode. Kreemitopsi sisekaane külge kinnitatakse tsingipulk, mis annab Jouvance´i sõnul kreemile kasulikke tsingisoolasid ja elektrone, mis ei lase nahka kahjustada.

Jouvance on välja töötanud strateegia mererohtude kasutamiseks kolmel erineval rindel: mererohtudest supid ja pastad, et toita nahka seestpoolt, meremineraalidest tabletid dushiveele lisamiseks ning noorendav merevee-toonik.

Targad tooted

Tegemist toodetega, mis mõjutavad konkreetset nahapiirkonda.

"Me võtame lihtsa vee," selgitab Miraglia, "ja rikastame seda laboris." Keerulist seadet kasutades saadetakse läbi vee elektrilaeng, eraldades positiivselt ja negatiivselt laetud veemolekulid. Negatiivse laenuga molekule kasutatakse kosmeetikatoodete, näiteks näovärskendajate valmistamiseks. Nahaga kokku puutudes soodustavad negatiivsed molekulid vereringet, muutes näo jumekamaks.

"Samuti võime me muuta vee kas happeliseks või aluseliseks, mis annab sellele täiesti erinevad omadused," ütles Rechelbacher. "Vett on võimalik programmeerida nii, et see puhastaks nahka nagu kreem pesuainet sisaldamata. See on tõeline läbimurre veeteaduses."

Est?e Lauderi laborid, mida kasutavad ka Avedal ja La Mer, töötavad juba "targa vee" kallal ning peatselt tahavad nad kasutada seda oma toodetes tavalise puhastatud vee asemel, ütles Miraglia. Tegelikult on La Meri magnetiliselt laetud veega näovärskendaja The Mist (Udu) olnud müügil alates augustist. "Kujutage ette, et tulevikus võin ma ulatada teile pudeli töödeldud veega ja see ongi teie nahahooldusvahend," kommenteerib Miraglia.

Käepärane nõiakunst

Prescriptives Magici looja Anne Carullo Jutustab kuidas tema nahk kaotas pärast sünnitamist värvi, läks vistrikuliseks ja kuivaks. Ei aidanud ka rohke jumestuskreemi ega huulepulga kasutamine.

Just see andis Carullole ajendi luua jumestustoodete seeria Magic, mis kasutab optilist illusiooni. Magici toodetesse on lisatud läbipaistvad, prismakujulised, holograafiga osakesed, mis muudavad valguse peegeldumist näol, luues optilise illusiooni.

"See on otsekui võtta jäälilledega klaas ja hoida seda peegli ees ning püüda läbi selle oma nägu vaadata," kommenteerib Carullo. "Külmutatud klaas hajutab valgust niivõrd, et peeglis peegelduvat ei ole tegelikult näha."

Carullo laenas ühe nipi ka Hollywoodist, eriefektide osakonnast. Tegemist on kititaolise ainega, millega võib enesele ehitada näiteks põsesarnad. Selleks ei ole vaja teha muud, kui voolida sarnad ja kinnitada naha külge. Sama ainega võib täita ka arme ja kortse.

Carullol on kavas töötada ümber ka Hollywoodis näo siledaks tõmbamiseks kasutatav lateksliim. Eriefektide tegijad kasutavad naha külge kleepuvat vedelikku ja lateksit.Carulla tahab valmistada taignataolise seerumi, mis tõmbaks naha tagasi ja looks pingul naha illusiooni.

Carullo on oma toodete populaarsuses kindlalt veendunud, sest alati on olemas inimesi, kes vajavad enamat, kui tavakosmeetika võimaldab.