Suvi on ka periood, kus üritusi-meelelahutust pea sama palju kui aiatöid ja toimetusi. Hakkajal perenaisel leiab sageli aset järgmine stsenaarium: käed sügaval porgandipeenras, heliseb telefon. Sõbranna või naabrinaine kutsub õhtul kas kontserdile või koosviibimisele. Mõte küll hea, aga käed, mis „tööd täis“, on nii mullased ja krobelised, et kuhu sa sellistega lähed. Aga igal asjal on lahendus. Hea nipp on enne aiatööle minekut käed korralikult sisse kreemitada ning samuti soovitatakse tõmmata küünte alla seepi, nii ei lähe küünealused mustaks. Enne marjametsa minekut või marjade puhastamist aga pole kreemitamine mõeldav. Siis peaks meeles pidama, et kodus võiks alati varuks olla näiteks mõni sidrun või rabarber, aga ka punaste sõstardega käsi hõõrudes saab käenahale kogunenud parkainest lahti.

Eeltöö

Kui käed on paistes ja kipitavad, on üsna ebamugav hakata hooldavat protseduuri tegema. Esmalt aseta käed jahedasse vette, kuhu on lisatud paar tükki jääd, ja lase kätel 5–6 minutit jahedas vees olla. Tasub teada, et efekt ei ole sama, kui asetada käed mõneks minutiks jooksva külma kraanivee alla. Vastupidise probleemi puhul — kui käed on liiga kuivad — sobib eeltööks jahedasse vette riputada pool teelusikatäit maisitärklist ja samuti hoida käsi vees 5–6 minutit. Kui maisitärklist võtta pole, sobib kaussi tilgutada ka piisake sidruniekstrakti. Muuseas, profülaktika mõttes tasub nõudepesuveele lisada tilgake mandliõli, mis hoiab käed pehmed ja ennetab liigset kuivust.
Kui käed on juba esimese pehmenduskuuri läbi teinud, sõltub edasine palju ka sellest, millised on käenaha probleemsed kohad.

Vanusega muutuvad käed kuivaks, naha elastsus väheneb ja nahk kipub olema lõtvunud. Küllap on kätekreem selleks puhuks tõhus hooldusvahend, lisahooldusena sobib aga alati teha järgmisi protseduure.

Koorimine

Käte koorimiseks on kaubanduses saadaval vastavad tooted, kuid kui kiire häda käes, pole aega poodi minna. Looduslikud vahendid teevad siin samuti palju ära. Kui kiire suur, saab meisterdada koduse segu, mis tõhusalt puhastustööd teeb. Selleks puhuks tasub kodusesse majapidamisse varuda meresoola, pruuni suhkrut, oliiviõli ja vana head sidrunimahla. Meresoola ja sidrunimahla kontsentraadi segu (segada parajalt nii, et mass ei muutuks liiga vedelaks) eemaldab käenahalt surnud naha, sidrunimahla toime elustab ja niisutab nahka. Segumassi võib kanda ka käsivartele. Kui meresoola käepärast võtta pole, võib kokku segada massi pruunist suhkrust ja oliiviõlist. Mass hõõruge kätele õrnalt ringjate liigutustega (protsess võib kesta viis minutit), seejärel loputage maha toasooja veega. Pärast koorimist on soovitav käenahka kohe niisutada. Sellist koorimist võib ette võtta nädalas kord või kaks.

Niisutamine

Pärast koorimisprotseduuri on järgmine samm anda käenahale väike niiskusedoos. Koduste vahendite varasalvest on kõige kiirem nipp kas piim või kurk. Kui piima kodus parasjagu, aseta tass mikrolaineahju ja lase soojeneda umbes pool minutit. Seejärel pista sõrmed õrnalt soojendatud piima sisse ja hoia neid seal 5–7 minutit. Ega ka Kleopatra asjata piimavanne võtnud — juba toona oli piima tõhusus küüntele ja nahale teada-tuntud. Hea tulemuse annab ka, kui segada tilk piima või koort meega ja kanda segu kätele. Selleks puhuks on soovitav kätte panna ka puuvillased või plastikkindad. Hoidke segu kätel 20–30 minutit (võib ka kauem).

Niisutamiseks sobib ka kartuli-kurgi-sidrunimass. Riivige tükk värsket kooritud kurki või kartulit ja lisage paar tilka sidrunimahla (sobib ka sidrunist pigistada). Asetage mass kätele ja laske veidi taheneda. Peske maha leige veega. Mullatööga veidi värvi muutnud küüsi sobib hõõruda sidruniviiluga.

Käte niisutamine võib käsikäes käia massaažiga, sest seda tehes masseeritakse õli või segu naha sisse ja saavutatakse kaks-ühes-toime: vereringe aktiveerub ja nahk saab niisutust. Nahale tekkinud lõhede vastu aitab järgmine mikstuur: 1 tl glütseriini, 1 tl sidrunimahla ja 5 tilka roosiõliekstrakti. See mikstuur tuleks masseerivate liigutustega hõõruda käenaha sisse. Muuseas, soovitatav on endale koju varuda glütseriinseep.

Küüntele ja küünenahale sobib valmistada järgmine segu: teetassitäis keedetud vett toasoojal temperatuuril, kuhu sisse tilgutada 1 sl sidrunist pigistatud mahla, 1 sl sidrunimahla tinktuuri, lisada pool teelusikatäit aaloe- või roosiõlitilku. Kui üht või teist komponenti koduses majapidamises parasjagu pole või veidi napib, sobib sooja vette lisada rohelise (või valge) tee pakike, kuhu lisada kas roosiõli või tilgake sidrunimahla tinktuuri. Hoidke sõrmi vedelikus 10 minutit, pärast kuivatage õrnalt. See on ideaalse koostisega segu ka maniküüri tegemiseks — nahk jääb siidine ja pehme.
Kui käed väga korrast ära, võib tahkemat segumassi jätta kätele ka ööseks. Sellisel juhul kindlasti koos puuvillaste kinnastega. Muud protseduurid võtavad maksimaalselt aega tunnikese, ja käed ongi õhtuseks ürituseks valmis.

Puhastamine

Nutikatel tasuks pesuvahendite tagavarasse varuda lisahambahari: kui küüned kipuvad mustaks minema või on juba omandanud kollaka värvuse, on hambahari ideaalne abivahend.
Pärast rasket aiatööd võiks käsi leotada vees, millele on lisatud värske sidruni- või laimimahla tilku (viimane sobib eriti siis, kui tegu on suitsetamise tagajärjel kollaseks muutunud küünepindadega). Ka võib sidruni- või laimiviilud vette panna, vesi olgu toasoe, ja hoida käsi vees 7–10 minutit.
Kui küüntel on kollakad plekid päris tugevad, sega kokku poolteist supilusikatäit söögisoodat poole supilusikatäie valge veini äädikaga. Alternatiivina sobib ka veisinikperoksiid. Hõõru mass sõrmeotstele ja küüntele, lase seejärel seista viis minutit ja seejärel loputa. Et segu paremini eemaldada, võid kasutada ka eelpool soovitatud sõrme-hambaharja. Lõpuks kanna kätele ja sõrmedele niisutavat kreemi.

Üsna uskumatuna võib tunduda asjaolu, et hea puhastustöö teevad küünte osas ära hambahari ja isegi hambapasta. Aseta veidi hambaid valgendavat pastat hambaharjale ja hõõru sõrmeotsi umbes viis minutit, seejärel loputa.

Alternatiivina sobib kasutada ka naturaalseid koduseid „puhastusvahendid“ — hambaharjale võib tilgutada veidi laimimahla või pruuni suhkru ja sidrunimahla segu, mõlemaga hõõruda sõrmi ja küüsi. Muuseas, kogu hambaharjaga sõrmede piirkonnas mässamine on kasulik ka vereringele — on ju hambahari justkui väike massaaživahend.

Kui hambaharja kodus ei ole, saab põhjalikumat puhastustööd kiiremas korras teha ka lihtsamalt. Ohverdada tuleb taas üks sidrun — lõika vili pooleks ja pane näpuotsad sidrunisse, hoides neid seal ükshaaval umbes viis minutit. Sidrunimahl toimib nii koduse valgendaja kui ka puhastajana.

Härrade käed siidiseks

Meeste käenahk on võrreldes naiste omaga paksem. Mõned näpunäited, kuidas veidi kiiret iluravi teha, kui käed on garaažis või puukuuris töötamisest muutunud karedaks ja lõhenenuks:

  • Varuge kodusesse majapidamisse vastav meestele mõeldud vedelseep, mis ennetab tekkivaid nahaprobleeme.
  • Järgmine soovitus võib olla veidi naljakas, kuid väga karedaid kohti võib hõõruda ka suurema pimsskiviga. Pärast seda on soovitav kätele kanda niisutavat kreemi. Profülaktika mõttes sobib koju soetada kooriv looduslik seep.
  • Meeste käenaha niisutamiseks sobib hästi kehalosjoon (seda leiab prouade ilukapist kindlasti), samuti pole paha suviti kätele kanda UV-kaitsega päevituskreemi (NB! Kindlasti kreemi, mitte spreid!) ja UV-kaitsefaktor võiks olla 15 ja enam.
  • Kui asi hull, võib teha naisega koos käemaski, mis jäetakse terveks ööks koos puuvillaste kinnastega kätele. Sõpradele ei pea seda saladust paljastama, küll aga teeb kas või kätele asetatud kurgikreem öö jooksul ära tõhusa niisutustöö.
  • Käsi ei ole soovitav pesta väga kuuma veega.