Istanbulis ostetud riiete seest leidsid juhuslikud ostjad sõnumeid tehasetöötajatelt selle kohta, et nad ei saa tehtud töö eest palka. Üks sõnumitest kõlab järgmiselt: “Ma valmistasin selle eseme, mille sa ostad, aga ei saanud selle eest palka.”

Lisaks väidavad need, et nad töötavad Istanbulis asuva Bravo Tekstil tehase heaks, mis on tänaseks juba suletud ning mille omanikud jätsid töötajad ilma kolme kuu palgast ja koondamishüvitistest. Sama tehas valmistas riideid ka teistele moebrändidele nagu Mango ja Next.

Zara emafirma Inditexi esindaja väitis, et nad püüavad luua fondi nende töötajate jaoks, keda petturliku tehase omaniku kadumine mõjutab. Fond peaks katma sel hetkel (2016. aasta juulikuus) tehase heaks töötanud inimeste maksmata palgad, tasud kasutamata puhkuste eest, kahju- ja koondamistasud.

Irooniliselt jõudsid teated inetust käitumisest avalikkuse ette kõigest mõned nädalad peale seda, kui Inditex saatis välja pressiteate, milles selgitas, et ettevõte annab endast parima, et luua tekstiilitööstuses töötajatele paremad töötingimused.

Möödunud aastal süüdistati Zarat ka teiste disainerite loomingu varastamises, mille brändi esindajad küll ümber lükkasid, aga kui kuulujutud jõudsid ka meediasse, eemaldas Inditex süüdistuse keskmes olnud riided poelettidelt.

Lugeja, anna meile märku, kas sina kannad kiirmoekettide riideid ja milliseid tundeid tekitavad sinus neid valmistanud töötajate halvad töötingimused?

Allikas: LADbible