Mida biokamin ikkagi endast kujutab? On ta pelgalt disainielement või omab ka mingit funktsiooni küttekehana?

Priit Hanson salongist 12 Kaminat ütleb: muidugi ei asenda biokamin puukütte kaminat, mille valgusjõud ja kütteefekt on eelmisega võrreldes mitu korda suurem. Ent korterisse, kus korstna puudumine ei võimalda päris ehtsat kaminat paigaldada, on biokamin kindlasti hea lahendus. Samuti sobib see suurepäraselt intiimsema õhkkonna loomiseks ruumides, kus kamina ehitamine pole otstarbekas (magamis- ja vannitoad).

Tihti kasutatakse biokaminat ka kohvikute ja restoranide ilmestamiseks, aga biokütuse üsna kõrge hinna tõttu on see kahjuks tihti nn puhkeasendis. Biopiirituse hind on keskmist kulu tunnis arvestades ja sõltuvalt põleti tüübist-suurusest umbes t 2–4 eurot tunnis. Kamin põletab umbes 200 ml põletusvedelikku tunnis.

Põletusvedelik põleb väga puhtalt ning kuna suitsu ei eraldu, pole vaja suitsulõõri. Põlemisel tekkiv süsihappegaas (CO2) ja eralduv niiskus on proportsionaalselt samas kontsentratsioonis kui inimese poolt väljahingatavas hingeõhus. Nii et biokamin ei kuivata õhku.
Kuidas biokaminat valida? “Biokaminate turul on seinast seina disainiga tooteid. Võib leida maailmanimega disainerite tooteid, mis on väga põneva väljanägemisega, aga ka väga robustse olekuga roostevaba terasega kaetuid ning ülepakutuid, mida nimetatakse samuti biokaminateks,” räägib Priit Hanson.

Kindlasti tasub kamina soetamisel uurida põlemise tehnoloogiat, millest sõltub kütusekulu ja leegi efekt. Pakutakse tavalisi roostevabast anumaid, kus leek põleb lihtsalt lahtise leegiga. Aga on veel põleteid, millel on dancing flame’i efekt.
Samuti on biokamina puhul äärmiselt oluline ohutus. Kui ebakindlal pinnal olev kamin peaks ümber minema, võib väga kergesti puhkeda tulekahju. Kallimatel põletitel on küll kütuse mahavoolamine põlemise ajal välistatud, kuid ettevaatlik peab igal juhul olema.
Kvaliteetsed biokaminad on valmistatud eritöötlusega kõrget temperatuuri taluvast karastatud klaasist.

Priit Hansoni sõnul täidab biokamin eelkõige visuaalset ülesannet, kütmiseks pole see kindlasti õige valik. “Naeruväärne, et mõni firma sellist asja välja reklaamib – sama hästi võib kümme küünalt põlema panna ja oodata, et tuba läheb soojaks,” ütleb naerdes Priit Hanson.
Puuküttekamin annab ühes tunnis ca 7 kW (normaalre˛iimis põlemise juures), biokamin aga alla 1 kW/h. Siit saab igaüks teha oma järeldused.
Biokaminat on õnneks väga lihtne hooldada. Klaasipinnad eriti ei tahmu ega vaja ka erihooldust. Mingil määral jääke muidugi tekib, nii et aeg-ajalt tuleb puhastada kamina ees- või tagaseinu, kui need olemas on.
Loomulikult erinevad ka biokaminate hinnad, sõltudes disainist ja kvaliteedist. Kui tavaline lihtsam põleti maksab umbes 150 eurot, siis dancing flame juba 800 eurot.

Lähemalt vaata TM Kodu ja Ehituse oktoobri ajakirjast.

TM Kodu ja Ehitus