Tõesti-tõesti on lõpuks käes Eestimaa pika ja muda-lumiselt märja talve viimased loetud tunnid. Ja kuigi on alles töise nädala keskpaik, ihkab hing minna kuhugi ära. Minna kuhugi, kus taevas paistaks kõrgem ja laiemalt kätte, kus saaks suure sõõmuga värskust sisse hingata...

Andke rännukihule järele ja tehke oma perega, kevade alguse terviseks, väikene ring. Haarake fotoaparaat ja midagi kergeks suupisteks kaasa. Hea oleks kasutada ka vettpidavaid jalanõusid, et kevadega koos endale mitte nohu kaasa tuua. Kaua see aega ei võtaks - kokku umbes kaks tundi. Ja just selle valge aja on algav kevad meile juba õhtupoolt kinkinud. Tean sellist kohta, mis väärib kevadekuulutajaks kutsumist.

Umbes 30 kilomeetrit Tartu maanteed mööda välja sõites tuleb selleks keerata Kolu teeristist ära vasakule. Mõne kilomeetri kaugusel asub päris maantee ääres Tuhala nõiakaev. Kas olete sellest kuulnud? Praegu keeb temast sulaselget kevadet välja! Ja seda ei juhtu mitte just igal aastal. Ümbruses on muudki vaadata, sest tegemist on ühe ütlemata huvitava loodusnähtusega - karstialaga. Muide - teeviidad ja tähised on kenasti paigas.

Kellel kõht ja aeg kannatab, võiks tagasiteel veel ühest meeliülendavalt kaunist paigast läbi minna. Selleks on Saula Siniallikud. Nendeni jõudmiseks läheb aga juba rohkem aega vaja, sest kohale saab jalgsi. 1,5-2 km matk võtab oma aja. Hämarus tapab allika värvid ja imetlusväärne värvidemäng on tõeliselt mõjus ikkagi ainult suures valges.

Koju jõudes on roidumus kontides ja hilisele tunnile harjumatult tühi kõht nõuab oma. Andke talle leevenduseks midagi kerget:

1. muredad soolased küpsised dipikastmega. Lisandiks värske salat tomatist, kurgist, apelsinist, porgandist ja hiina kapsast (lehtsalatist), kastme jätaksin päris ära. Selle asemel riputaksin segule peale pisut soola ja suhkrut ning segades saame väga tervisliku ja maitsva segasalati omas mahalas.

2. röstitud juustusaiad tomatiga. Lisandiks pakuksin punapeedi ja apelsini salatit. Sellest saab teha imeilusa serveeringu: apelsin pesta hoolikalt voolava vee all ja viilutada. Punapeet koorida ja viilutada. Punane sibul koorida ja viilutada. Alustada serveeringu ladumist taldriku servast sissepoole. Esimene ring apelsinilõigud, siis punapeedi lõigud ja keskele sibularattad.
Kastmeks (kui seda vajate) on sobilik oliiviõli, soola ja purustatud musta pipra segu. Peale võib, seda eelkõige välimuse parandamiseks, puistata peenestatud tilli ja selleri või petersellilehti.

Esimese nälja kustutamise ajal võiks soovi korral ahjus küpsetada ka tagasihoidliku magusa suutäie õuntest: ahi panna kohe alguses 200 kraadi juurde sooja. Õunad poolitada ja eemaldada seemneosad. Lõikepinda piserdada sidrunimahlaga, et see ei tõmbuks tumedaks. Tekkinud õnarusse puistata pisut kaneeli, panna mõned rosinad, kui on siis näiteks mandlit või kookoshelbeid. Peale raputada pisut suhkrut. Laduda õunapoolikud küpsetusplaadile ja lasta ca 15-20 minutit küpseda. On tõeliselt mõnus suutäis!

Joogiks: õhtul väljast tulles oleksid soovitavad soojad joogid. Eelkõige kõikvõimalikud teed. Antud valikute juurde soovitaksin jasmiini ja rohelise tee segu. Raskeid ja kaloriterikkaid kakao- ja shokolaadijooke ma ei soovitaks. Samuti on liiast gaseeritud joogid.

Uskuge - hommikul tõustes olete, varasemate hommikutega võrreldes, puhanum, stressivabam ja naeratavam. Kevade terviseks!