Vaiba väljavahetamise põhjus on vana vaiba füüsiline või moraalne vananemine. Kuna põrand on üks olulisi interjööri osasid, siis sobimatu väljanägemisega vaip on sama inetu kui määrdunud või kulunud. Samas on tihti vaiba väljavahetamise põhjuseks ka mõni tüütu plekk, mida pole võimalik kätte saada, või on põrandakatte pind tuhmunud ning varasemad erksad toonid ei taastu isegi pärast pesu.

Disainibüroo DK4 OÜ sisearhitekt Irene Press soovitab vaiba valikul lähtuda ennekõike ruumi üldisest stiilist. Tasub arvestada, et klassikalisse ruumi sobivad pigem siledapinnalised mustrilised vaibad, modernsesse jällegi ühetoonilised.

Siiski tuleb silmas pidada, et vaiba esmane ülesanne on läbi aja olnud anda sooja. Vaipadega on ajast aega kaetud seinu ja põrandaid selleks, et ruumis oleks hubasem, aga mis peamine - paljajalu käia soojem.

"Samas on tänasel päeval väga meeldiv vaheldus lasta vaip teha konkreetsele ruumile. Selleks võib kasutada ruumis oleva mööbli mustrite detaile, tooni jne. Samuti on hea modernse mööbli juurde panna klassikaliste ornamentidega vaip ja kardinad, aga ka vastupidi," selgitab sisearhitekt.

Vaip on oluline osa ruumi tekstiilist. Tekstiil on aga omakorda see, mis annab sisekujunduse puhul võimaluse isegi tunduvalt suuremaks mänguks kui mööbel ise. Eeskätt tänu sellele, et tekstiili on lihtsam vahetada kui mööblit, ja nii saab vastavalt igale aastaajale anda ruumile oma, ilmekama näo. Kevadel ja suvel sobivad erksamad toonid, sügistalvisel perioodil pisut tagasihoidlikumad.

Peale muude omaduste on vaiba ülesanne ruumis olla värviandja. Värvi valikul tasub arvestada paljude teguritega - loeb nii mööbli kui kogu ruumi toonide mäng. Kindlasti tuleb jälgida ka seda, mis toonis vaipu ühte ruumi paigutada. "Siin on raske ühest nõu anda - pigem sõltub see ikkagi konkreetsest kohast. Ühes ruumis võivad väga edukalt toimida koos roheline ja roosa vaip, aga teises jätab nende kahe tooni kooskasutamine ebameeldiva ja ärritava mulje. Küll peaks jälgima seda, et kasutades toas erinevat tooni vaipu - kui neid on enam kui kaks -, siis üks võiks olla see, millele on antud pearõhk. Ehk siis üks vaip on nii-öelda intensiivsema ja väljapaistvama tooniga," seletab Irene Press. Rõhku andva tooni valik lähtub ruumis olemasolevast mööblist-tekstiilist. Põhivaiba kõrval olevate põrandakatete toon on pigem toetava ülesandega.

Samuti annab ruumi mängulisusele juurde see, kui kasutada erineva suuruse ja miks mitte ka kujuga vaipasid. Näiteks saab ühte tuppa kokku sobitada kolm ümmargust erineva suurusega vaipa.

Ruumist lähtudes

Oluline on see, millises ruumis vaip on: koridor, elutuba, köök, magamis- või lastetuba vm. Valikul loevad ka vajadused ehk siis, miks vaipa kasutada: kas ruumis on liiga suur kõla, põrandad on külmad, on vaja "peita" kulunud puitpõrandat jne.

Siit kerkib küsimus: miks seda vaipa antud ruumi vaja on või miks see peaks seal olema? Edasi saab juba määratleda vaiba materjali, sest selge on see, et koridoris ja magamistoas olevad vaibad on erinevad.
Näiteks magamistoa vaip võiks olla võimalikult naturaalne ning kergesti puhastatav just tolmust, soovitab sisearhitekt. Väga hästi sobivad sinna erinevad villavaibad, samuti võib kasutada lambanahku.

Elutoa vaiba valik on veelgi lihtsam, sest sellele ei olegi erilisi nõudeid. Pigem tuleb lähtuda sellest, mis meeldib ning mis antud ruumi sobib.
Koridoris on vaja kindlasti arvestada võimalusega, et põrandal käiakse vahel välisjalanõudega - seega peab vaip taluma suuremat niiskust. Samuti tuleb niiskust silmas pidada vannitoa ja köögi põrandakatte valikul.

Üldiselt sellist kohta, kuhu vaip üldse ei sobi, sisekujundaja sõnul eluruumides ei olegi. Vaibaga võib luua meeleolu, hubasust ja "põranda soojust" kodu igas nurgas.

Pigem on küsimus vaiba tüübis: esikusse sobib hästi nii-öelda porivaip, vannitoas võib kasutada spetsiaalseid vannitoavaipu või bambusmatte, köögis kergesti puhastatavaid vaipkatteid. Kööki sobivad näiteks kaltsuvaibad, mida annab edukalt pesta pesumasinas. Seega võib soovi korral igasse ruumi panna põrandat "ehtima" vaiba. Küll aga peab endale enne selgeks tegema, kas konkreetne vaip, mille inimene on välja valinud, sobib omadustelt antud ruumi interjööri, kas see ikka täiendab sisekujundust.

Kas valida enne vaip või mööbel? Parima tulemuse saab Irene Pressi sõnul siis, kui käsitleda ruumis olevaid esemeid koos. "Samas sõltub situatsioon paljuski ka sellest, millisest ruumist räägime. Kui on tegemist köögiga, siis kõigepealt peaks valima sisseehitatava mööbli ja alles seejärel vaiba. Kui aga on soov katta magamistoa põrand vaibaga, soovitan leida kõigepealt vaipkate ning seejärel liikuda mööbli juurde."

Veel üks aspekt, mida tuleb kindlasti silmas pidada, on see, kas vaip on kogu ruumi põrandat kattev põrandakate või on pigem tegemist dekoratsiooniga. "Viimase puhul on mõistlik keskenduda kõigepealt mööblile ja seejärel valida põrandavaip, mis sobib ruumis olemasoleva mööbli ning ülejäänud tekstiilidega (kardinad, diivanikatted jne). Üldjuhul on uue kodu sisustamisel vaip siiski see, mis jääb nii-öelda lõppjärgu valikuks."
Millised on suurimad vead, mida tehakse vaipade valikul? Sisekujundaja sõnul see, et ei tehta selgeks vaiba omadusi ruumi kontekstis.

Ei ole mõtet soetada kõrgeaasalist heledat naturaalset vaipa ning panna see koridori ette tuulekotta. Seda veel eriti juhul, kui majas on pisikesed lapsed ja loomad. Samuti tuleb vaiba ostmisel endale selgeks teha, milliseid puhastusvõtteid konkreetne põrandakate kannatab.

Mõõdud ja toonid

Mangold OÜ Vaibasalongi juhataja Mati Koonukõrb soovitab vaiba valikul alustada ruumi mõõtmisest. Vaja on kindlaks määrata tulevase vaiba miinimum- ja maksimummõõdud, sest see säästab tunduvalt aega ja võimalikke tühisõite kaupluse-kodu vahel.

Oluline on ka ruumi otstarve, kuhu vaip soovitakse panna. Kas vaip läheb elutuppa, esikusse, magamis- või lastetuppa - sellest sõltub väga palju.

AS Floorin tootejuht Tarmo Titov ütleb, et vaiba mõõtmete valimisel peab lähtuma selle kasutamise kohast. Et see mahuks ära, kuid samas ei oleks liiga väike. Näiteks diivani ette paigutades ei tasu vaipa diivani alla suruda, sest aeg-ajalt tuleb seda välja viia ja kloppida, ning diivani alt on seda raske kätte saada.

Liiga suur vaip on ka kaalult raske, mis teeb selle käsitlemise keeruliseks, samuti pole mõtet kena põrandat täies ulatuses kinni katta. Teisalt, kui põrandapind on nii väike, et diivani ees olev lauake katab selle, siis pole eriti otstarbekas lisada sinna veel vaip.

Tarmo Titovi sõnul on levinumad vaipade suurused 120 x 180, 140 x 200 ja 170 x 240 cm. Käiguteede tsooni tasub valida õhemad vaibad, mis vähendab tõenäosust, et sinna hakatakse komistama. Paksem vaip sobib kohta, kus pigem peal istutakse või lebatakse - paks vaip on mõnusalt soe ja pehme. Kui sobiv vaibatüüp ja mõõt on välja valitud, saab asuda mustri- ja värvivaliku juurde.

"Hea, kui vaipa saab enne ostu vaadelda nii tehis- kui päevavalguses," soovitab Mati Koonukõrb. "Meeles tuleb veel pidada, et heledamas toonis vaip tekitab toas avarama tunde, tumedam lisab jälle õdusust. Värvide valikul võiks juhinduda sellest, kui palju erinevaid värve on toas kasutusel. Minimalistlikes toonides seinte-lagede juures peaks vaip olema tooniandev ja värvikirevam. Kui aga seinad on juba ise kirevad, võiks vaip olla minimalistlikumas stiilis."

Vaiba paksuse valikul kehtib reegel - mida paksem vaip, seda mugavam jalale, kuid seda keerulisem hooldada.

Seega - mida kaugemale esikust, seda paksemad võiksid vaibad olla. Magamistoas on hea paks ja pehme vaipkate, millel paljajalu mõnus käia. Peale vaiba paksuse on oluline tihedus, mis on samuti hoolduse juures määrav. Elu- ja söögitoas võiks olla vaip, millelt saab juhuslikke toidu-, joogi- ja muid plekke kergemini eemaldada. Selline põrandakate olgu madalam ja võimalikult tihe.

Vaipade materjalid jagunevad spetsialisti sõnul naturaalseteks ja sünteetilisteks. Mõlemal on oma plussid ja miinused. Sünteetilised vaipkatted valmistatakse põhiliselt polüpropüleenist või polüamiidist, järjest rohkem kasutatakse ka viskoosi. Sünteetilised vaibad on vastupidavad, nägusad ja kergesti hooldatavad. Plussiks on odavam hind.

Naturaalsete vaipkatete materjal on enamasti vill. Villased vaipkatted on jalale soojad ja ka loodussõbralikud, kuid paraku kallimad.

Väga populaarsed on kookos- ja sisalkiududest vaibad, samuti džuutvaibad, mida võib kasutada ka põranda katmiseks seinast seinani. Põhiliselt kodumaise toodanguna leidub meie kauplustes puuvillaseid vaipu, mis on sobivad nii maakodu, köögi kui lastetoa põrandale.

Koduloomad reeglina vaiba muretsemisel piiranguid ei sea. Kui koerakutsikas armastab närida toolijalgu, siis loomulikult võib kannatada saada ka vaiba nurk. Kui kassil pole küünte teritamiseks mõeldud matti, sobib selleks tihtipeale vaip.

Vaiba valiku võiks sellisel juhul teha ikkagi madalamate ja tihedate katete vahel, millelt on hõlbus eemaldada karvu ja muud mustust. Naljaga pooleks soovitan vaiba valida koduloomaga samas toonis," räägib spetsialist. Ja väikelaste puhul on hea kasutada vaipu, mis ei erita villakiudu, muidu satuvad need põrandal roomavale lapsele suhu. Väga pika karvaga vaibad lastetuppa kindlasti ei sobi. Madalama karvaga puuvillased või kaltsuvaibad on sinna parim valik.

Naturaalsed materjalid - vill ja puuvill, samuti džuut ja kookos- või sisalkiud - on kahtlemata kehasõbralikumad ja tervislikumad. Keda häirib mõningane kiudude eraldumine, eriti villavaipadel, siis tuleb arvestada, et looduslike materjalide puhul on see tavaline.

Magamistuba on koht, kus vajame kõige rohkem soojust ja õdusust, seega soovitan sinna paksemaid, pikakarvalisemaid ja pehmemaid vaipu, nii villaseid kui sünteetilisi. Eriti nägusaks muudab toa lamba- või veisenahkade kasutamine.

Pikemalt loe ja vaata TM Kodu ja Ehituse septembrinumbrist.