1. Oma tuba, oma luba.

Lapse toa puhul on oluline, et saaks keskendunult õppida, mänguks on piisavalt ruumi ja magamiskoht on rahulik. Soov ja võime uusi asju õppida sõltuvad heast ööunest ja võimalusest endale huvipakkuvate asjadega mõnusalt tegelda.


2. Ruum tegutsemiseks ja suhtlemiseks.

Koolilaps ei vaja enam samasugust põrandapinda nagu väiksem tita. Seevastu tuleks talle organiseerida tublisti töö- ja hoiuruumi. Lisada võiks ka istekohti. Järidel ja nt põrandale paigutatavatel istumispatjadel on oma mõte, et noorukid võiksid koos käia ja aega veeta.


3. Põhiasjad paika.

Hoolitse selle eest, et põhilised asjad oleksid korras. Investeerida tasub töökohta ning töö- ja üldvalgustusse. Maksab hankida ka võimalikult kvaliteetne voodi ja madrats, mis on mõeldud toetama kasvava lapse luustikku ja lihaseid. Kui laps teeb koduseid koolitükke heas asendis ja piisavas valguses ning saab ennast päeva lõpuks korralikult heale madratsile välja sirutada, siis ei kipu ka kukla- ja õlapinged kallale. Muretse voodile päevatekk, et laps harjutaks iga päev voodit üles tegema.


4. Kerge ümber kujundada.

Laps tunneb end hästi toas, mis tundub talle omasena. Seega kuula kindlasti tema soove. Kas ta soovib seinale tahvlit või trendikaid seinakleebiseid? Võta arvesse ka seda, et lapse vajadused ja eelistused muutuvad. Nõnda peab ka tuba selle järgi muutuma. Kujunda lapse ruum selliseks, et seda on lihtne ja käepärane ümber seada. Kui soovid, võid isegi sisekujundajalt nõu küsida. Seinad võib värvida näiteks helehalliks või elevandiluu tooni, nii saad ajatu, aga valgest pinnast kodusema miljöö.

Mängi julgete värvidega tekstiilides ja sisustusdetailides, mida on kerge vahetada. Mõttekas oleks kaaluda kogu põrandat katvat vaipkatet.

Mööbliesemete ümberpaigutus on lihtsam, kui vaibaservad ette ei jää ning näiteks töötool rullub nõnda ka paremini mööda põrandat. Müügil on mitmeid hõlpsasti puhastatavaid materjale ja sobivaid leidub ka allergikutele.


5. Vastupidav ja mitmekülgne mööbel

Kõige pikaealisem valik on kvaliteetne disainmööbel, mille materjal ja vormikeel peavad ajas vastu. Selline mööbliese võib oma elu jätkata isegi täiskasvanuks saanud lapse omaenda kodus. Hea mõte on valida ka mitmeotstarbelisi mööblitükke: näiteks mooduleist koosneva riiuli saab käepäraselt lauaks ümber vormida.

Kergesti nihutatav või seina külge kinnitatud mööbel muudab koristamise lihtsamaks, sest selle alt saab hõlpsasti tolmu imeda või põrandat pesta. Korralik pikendatav voodi teenib kaua ja selle alustes säilituskastides võib hoida tarvilikku kraami, nt voodiriideid.


6. Mahukas töölaud

Töölaud peab olema tugev ja piisavalt suur. Kui võimalik, vali vähemalt 80 cm laiuse ja 100 cm pikkusega lauaplaat. Sellel leidub ruumi arvutile. Laua kõrgus võiks olla seadistatav, et tööasendit paika sättida ja nii oleks laual ka kasvuruumi. Lisaks peavad lapse jalad korralikult laua alla mahtuma.

Pikemalt loe TM Kodu ja Ehituse jaanuari numbrist.