Puitaken

Naturaalne, soodne hinna ja kvaliteedi suhe. Kaasaegsed puitaknad ei jää oma omadustelt alla plastikakendele - kerge hooldamine ja vastupidavus, väljaarvatud üks erinevus - puitakende raamid ja piidad ei juhi nii palju soojust, kui plastikaknad.

Puit-alumiiniumaken
Aknaleng ja raam kaetakse alumiiniumiga, mis annab hea ilmastikukindluse. Negatiivseks pooleks on suhteliselt kõrge hind. ASi Glaskek Puit müügidirektori sõnul peavad männialumiiniumpuidust aknad koos tulekindlate klaasidega tuld kinni kuni 90 minutit; raamid ei kiirga külma ja viimistlusmaterjalid on keskkonnasõbralikud.

Alumiiniumaken
Valmistatakse alumiiniumprofiilist. Enamasti kasutatakse kontori- ja äripindadel. Negatiivseks pooleks on suhteliselt kõrge hind, kuid selle kompenseerib väga hea kvaliteet ja mugav hooldus.

Plastikaken
Ei vaja mingit hooldust peale pesemise; plastikaknad on praktiliselt eatud ning täiesti ilmastikukindlad. Hea hinna ja kvaliteedi suhe - kuni kaks korda odavam, kui alumiiniumaknad. Tulu artiklis on mainitud, et Saksa aknatootjate liidu andmetel omab plastikaken ca 50% kogu Saksa aknaturust (puidu osakaal on 26%).

AKENDE FUNKTSIOON

Akna esmane ülesanne on anda ruumi valgust. Teine oluline nõue on anda ruumi piisavalt õhku. Kõige efektiivsemaks akna suuruseks loetakse, kui aken moodustab umbes 10% põranda pinnast.

Maksimaalse valguse saame siis, kui elamu ja selle vastas asetseva päikest varjava objekti vahekaugus on vähemalt kaks korda suurem selle objekti kõrgusest. Eluruumid peaksid saama päiksest vähemalt kolm tundi päevas.

Vajalikuks minimaalseks õhuvahetuseks loetakse 0,5 liitrit sekundis ehk 1,8 m3 tunnis ühe ruutmeetri kohta. Kui nüüd paigaldada uued tihedad aknad või remontida vanad täiesti tuultpidavaks, võib juhtuda, et sissepääseva õhu hulk jääb ebapiisavaks - lakkab töötamast loomulikult tõmbel toimuv ventilatsioon. Seda ei juhtu siis, kui on paigaldatud spetsiaalne sissepuhke- ja väljatõmbe ventilatsioonisüsteem. Paraku on aga enamikul meie elamutest loomulikult tõmbel töötav ventilatsioon, kus välisõhk pääseb hoonesse peamiselt akende pilude kaudu.

Kui siiski on otsustatud täiesti õhutihedate akende kasuks, tuleb korraliku tuulutuse tagamiseks puurida läbi seina 5-8 cm läbimõõduga tuulutusava ja varustada see reguleeritava õhuklapiga.

Muidugi saab ruumi tuulutada ka õhuakna abil, kuid sel juhul peab igas ruumis olema vähemalt üks sulguriga varustatud aken. Õhuakna parim asukoht on akna ülaosas, sest just sel juhul väljub saastunud õhk kõige kiiremini. Võimalik on aknasse ehitada ka spetsiaalne tuulutuspilu.

Kolmas võimalust (eeldusel, et on loomulikul tõmbel ventilatsioon), on jätta akna ülaosas ca 30 cm ulatuses tihend monteerimata. Kui käepide on täiesti kinni, on ka aken tihedalt suletud, kui keerate linki 45 kraadi, tekib akna ja raami vahele ca 1 mm vahe, millest talvetingimustes õhutamiseks piisab.

KLAASID

Klaaspakette pakutakse laias sortimendis. Valida võib kõige tavalisemate eriomadusteta kahekordse paketi, kui ka selektiivklaasiga paketi, milles on klaaside vahel gaas, mis ei juhi sooja ning parandab seeläbi tunduvalt soojapidavust.

Arvestatav klaaspakett korterite jaoks on kahekordne selektiivklaasiga - üks klaasidest on spetsiaalse pinnakattega, mis muudab klaasi selliseks, et soojuskiirgus pääseb väljastpoolt sisse, kuid seest väljapoole ei kiirgu. Sellised klaasid on korteri puhul piisavad.

Kellel on probleeme nt tänavamüraga, peaks kaaluma kolmekordse klaaspaketi ostmist. Eriti abiks on see neile, kes elavad tiheda liiklusega kohtades, raud- või trammiteede, lennujaamade või tööstuse läheduses.

MURDVARGAD

Akna sulgemismehhanisme on võimalik väljastpoolt avada nagu ukse lukkugi. Seetõttu oleks kasulik panna akendele turvasulused, mis muudavad sissemurdmise akna kaudu vähe keerulisemaks. vajalik on see paneelelamute esimestel ja viimastel korrustel ning eramajades.

VENTILATSIOON

Tänapäeva akendele heidetakse ette, et nad on liiga tihedad ning takistavad ruumis loomulikku õhuvahetust. See ei ole probleemiks, kui ruumides on korralik ventilatsioon - üldjuhul seda aga ei ole.

Lahenduseks pakutakse täiendatud konstruktsiooniga akent, kus pakutakse võimalust lasta akna tihend lõdvemaks ning see võimaldab õhul paremini liikuda.

MÕÕDUD JA HINDADE KÜSIMINE

Esialgu tuleks võtta ligikaudsed mõõdud ning nende alusel võrrelda erinevate firmade poolt pakutavaid aknaid - tugev konkurents sunnib tihti hinda alandama, mistõttu on mõistlik küsida hindasid mitmetest kohtadest.

Hinnapakkumises paluge ära näidata täiendavalt akna hinnale ka aknalaua, veepleki, paigaldamise ja transpordi hind.

Kui olete valinud konkreetse firma, siis tahavad firmad kokkuleppida aja, millal nende esindaja saab aknad üle mõõta. Seejärel tehakse tellimuse kinnitus, kus on ära näidatud materjalid ja tööoperatsioonid. Kõige selle põhjal vormistatakse leping, millega seoses võtab aknafirma garantiina 30-50% ettemaksu lepingusummalt.

PAIGALDAMINE JA GARANTII

Akende paigaldamine võtab aega ca kaks tundi ühe akna kohta. Enamik firmasid tagab soovi korral täieliku paigaldamise koos viimistlusega. See tuleb kindlasti enne lepingu sõlmimist kokkuleppida ja kirja panna.

Kuigi aknafirmad pakuvad oma akendele garantiisid kuni viie aastani, võib ostja enam-vähem kindel olla, et tema elu ajal neid enam vahetama ei pea. Muidugi seda juhul, kui aknaid normaalselt hooldatakse.

SOOJAPIDAVAD KARDINAD

Sügis-talve perioodil, mil välistemperatuur madal ja soojakaod läbi akna suured, on igati otstarbekas katta aknad soojapidava kardinaga. Õigesti valitud ja paigutatud kardina mõju on võrreldav kolmanda klaasi mõjuga - tekib üks lisaõhuvahe.

Mingil juhul ei tohi pika kardinaga katta küttekeha - see on kütteenergia raiskamine, sest kuum õhk tõuseb üles ja annab osa soojust ära madala soojapidavusega aknakonstruktsioonile.