Kuus säästunippi, mis ei pruugigi säästa

 (8)
Kuus säästunippi, mis ei pruugigi säästa
Foto: Andres Putting

Vanasõna ütleb: „Kokkuhoid pole koonerdamine.“ See tarkusetera kehtib ka keskkonnahoidliku tarbimise kohta, sest mõtlematu kokkuhoid võib mõnikord kasu asemel kahju tuua. Bioneer toob lugejateni mõned säästusoovitused, mille järgimisel tasub ettevaatlik olla.

Soovitus: kasutage vetsus vanu ajalehti

Kuigi idee tundub esmapilgul hea, peitub selles mitmeid ohtusid. Näiteks kiputakse unustama, et linnakorteri vets pole võrreldav maakodu välikäimlaga. Ajalehepaber ei sobi tänapäevasesse vetsupotti, kuna võib selle kergesti ummistada. Ummistuse likvideerimine on aga kulukas ja ebameeldiv ettevõtmine.

Kui ajalehepaberi kasutamine on mingil põhjusel vältimatu (näiteks on vetsupaber otsas ja poodi enam ei jõua), siis visake see vetsupoti asemel prügikasti. Tegelikult on parem visata prügikasti ka kasutatud tavaline vetsupaber.

Tänapäevane ajalehepaber pole võrreldav kunagise õhukese lehepaberiga, mida eelistasid kasutada meie vanaemad ja vanaisad. Seetõttu on ajalehed mõtet keskkonnahoidlikul inimesel kas ostmata jätta või suunata need pärast läbi lugemist paberi konteinerisse.

Soovitus: kasutage vanu riideid koristamisel kaltsudena

Iga kangas lapiks ei sobi. Koristamisel tasub eelistada kangaid, mis on puhtad, ei jäta ebemeid ja tunduvad mugavad kasutada. Vale kangas võib pinda rikkuda.

Mõelge enne, kas rõivast annab enne kaltsuks lõikumist veel taaskasutusse suunata, sest koristuskalts sinna enam ei sobi.

Soovitus: keerake külmik soojemaks, sest nii säästate elektrit

Külmiku kasutamise juures saab energiat säästa külmikut soojemaks keerates, aga sellega ei tasu liiga hoogu minna. On mõtlematu elektrisäästu nimel loobuda külmiku toitu säilitavatest omadustest. Kõige otstarbekam on leida mõistlik temperatuur.

Madalama (külmema) temperatuuri juures kapi energiatarbimine kasvab. Kõrgema (soojema) temperatuuri juures toiduainete säilitusaeg lüheneb. Kui seadistada külmik kõige jahedamale, siis võib toit rikneda külmumise tagajärjel ja kulub ka väga palju elektrit.

Jahutuskambri ideaaltemperatuuriks peetakse 2°C, kuid ka 4°C ei tekita veel riknemisohtu. Soojemas kui 5°C tekib tõsine oht, et toit hakkab riknema tänu bakterite aktiivsele paljunemisele. Sügavkülmiku säilitusrežiimi temperatuur on -18ºC.

Eelistage külmikut, mis näitab temperatuuri. Nii saate otsustada, kas külmikus valitsev jahedus on piisav. Kui külmikul pole temperatuurinäidikut, siis mõõtke seda ise.

Kappi asetatud tavalise termomeetri näit ei ole eriti usaldusväärne, kuna toiduainete jahtumine on õhu omast aeglasem. Õige tulemuse saamiseks peaks tavalise termomeetri asetama veeklaasi või mõõtma õhusoojuse mõõtmiseks mõeldud tavalise piiritustermomeetriga. Mõõtke kapi temperatuuri uuesti 24 tundi pärast reguleerimist, edaspidi aga vähemalt kord kuus.

Soovitus: keerake lampidesse nõrgemad pirnid

Energiasäästu valguse arvelt tasub teha ainult nendes ruumides, kus pole vaja raamatut lugeda. Muidu võib elektrisääst endaga kaasa tuua kehvema silmanägemise, mis on ilmselgelt soovimatu tulemus.

Soovitus: hoidke toasooja, sest nii säästate kütmise arvelt

Toasoe on olnuline, aga tähtis on ka tubasid tuulutada. Me ei saa tervet talve umbses toas istuda.

Sage ning õige tuulutamine vähendab mikroorganismide ja tolmu kogust õhus 3-5 korda.

Parim tuulutusviis on tuulutamine tõmbetuulega 4-5 minuti jooksul. Õhuvahetus toimub paremini, kui avada aknad ning tekitada lühiajaline tuuletõmme — ühe akna kaudu tuulutamine pigem jahutab, kuid ei aita kaasa ruumide õhuvahetusele.

Soovitus: kasutage äädikat koristamisel

Kuigi äädikat peetakse tervisesõbralikuks abivahendiks koristamisel, tasub meeles pidada, et kange äädikas on intensiivse lõhnaga ja see võib ärritada hingamisteid.

Kasutage koristustöödel pihustiga pudelis ainult lahjendatud äädikat! Lahjendamata äädika pihustamine puhastatavale pinnale võib tekitada hingamisraskuseid ka nendel inimestel, kes pole astmaatikud.

Kui vajate lahjendamata äädikat, siis vältige selle pihustamist.