Pooleteistkümnenädalane jänkulaps on juba poes müügil, sest siis saab ta hakkama ilma emapiimata. Soovitatav on loomake poest osta, kust ta saab kaasa tõendi, mis garanteerib ta tervise (pole nahahaigusi ega usse).

Sõpra valides tuleb tähelepanu pöörata looma välimusele: karv peab olema puhas ja kohev ning silmad säramas. Kui jänku on liiga kõhn või üleliia paks, ei peaks teda ostma - tal võivad olla sooleparasiidid.

Suvel võib loomakese poest kaasa võtta tavalises pappkarbis, talvel peaks aga koju sõitma soojas autos või peitma ta hoopis põue.

Eluase
Loomakese majal on eriline konstruktsioon: aluseks on plastikkarp, serva kõrgusega 15 cm, selle peal on tavaline võre. Puuri üldkõrgus peaks olema 40-50 cm, pikkus vähemalt 75 cm. Alla pannakse kas tavaline saepuru, mida iga päev vahetatakse, või kanada männi pressitud graanulid, mis imevad hästi niiskust ning kaotavad iseloomuliku lõhna. Seda vahetatakse iga 5 päeva tagant. Puuri nurka asetatud spetsiaalsesse jooginõusse valatakse vaid seisnud või keedetud vett. Küüliku majas peab olema kaks toidukaussi (metallist, et ära ei näriks), üks kuivtoidu jaoks, teine suurem - köögiviljade, rohelise ning heina tarvis.

Peidukoha vajadust ei ole, küll aga läheb tarvis mänguasju, sest jänkud on väga mänguhimulised koduloomad.

Puuris elavatel küülikutel jääb puudu soolast, sellepärast peaks puuri riputama soolast ja valgest mineraalrasvast "kivikese", mis on loomakese tervisele kasulik ning sobib ka meelelahutuseks.

Toitumine
Toidu suhtes ei ole küülikud valivad. Neile sobivad värske rohi, kõrrelised (eriti keedetud, kuivatatud või värske mais), kaer ja nisu (seemned ja idud). Pidupäevadel võiks kostitada oma karvast lemmikut kuivatatud puuviljade ja porgandilaastudega.

Jänkule on vaja anda ka graanuleid, mille koostises on naturaalset rohelist, kõrrelisi ja vitamiinide ning mineraalidega tasakaalustatud lisandeid. Graanulid kindlustavad maitsva ja mitmekesise looduslähedase toitumise. Kurgid ja tomatid mõjuvad aga loomakestele lahtistavalt. Samuti pole soovitatavad tsitruselised.

Nagu kõik teisedki närilised, ei söö küülik end kunagi üleliia täis. Sellepärast võib ta toidulauda täita alati, kui see tühi on.

Küülikud nagu kassidki hoolitsevad oma karvkatte eest, lakkudes seda kaua ja hoolega. Karvad võivad aga söögitorusse kinni jääda, kutsudes esile köha, oksendamise ning kõhukinnisuse. Et seda ei juhtuks, on olemas spetsiaalne linnasemaitseline pasta, mida kord nädalas jänku nina peale või käpale määritakse ning loomake lakub selle kenasti ära.

Valge ja kohev
Vaatamata sünnipärasele korralikkusele, vajab küüliku karvkate lisahoolitsust. Vees pesta teda ei soovitata, karvade puhastamiseks on olemas erilised kuivad shampoonid. Karva ajamise ajal tuleks teda kassidele mõeldud kummist harjaga harjata.

Kahjuks võib jänku, nagu teisedki koduloomad, kergesti ussnugilistesse nakatuda. Ravi suhtes peaks konsulteerima loomaarstiga.

Riknenud või liiga mustad toiduained võivad põhjustada häireid seedetraktis, ka sel puhul peaks arsti poole pöörduma. Hoolitsemata kassidelt ja koertelt võib küülik saada kirbud või puugid. Nendest lahti saamiseks saab kasutada erilist, jänese karva jaoks välja töötatud tõrjevahendit.

Mitte mänguasi, vaid loomake
Lastele peab selgeks tegema, et jänese käpad murduvad kergesti. Sellepärast ei tohi teda loopida, kõrvust tirida ega müksida.

Porgandit pole vaja pesta
Pakkudes oma lemmikule porgandit, ei peaks teda pesema ega kraapima, vaid lihtsalt mustusest puhastama ning veidi loputama. Köögivilja külge jäänud mullaosakestega koos satuvad jänku seedetrakti talle eluliselt vajalikud bakterid.

Pikkade kõrvadega rändur
"Hästikasvatatud" ning "sõnakuulelik" sõber võib vahetevahel korteris ringi jalutada. Talle meeldib lastega mängida ja neid taga ajada. Puuril peaks olema külguks, mille kaudu võib loomake oma tahtmist mööda sisse ja välja käia. Et "hulkuval" jänesel probleeme ei tekiks, tuleb talle selgeks teha, kus asub tema tualett. Samuti peab jälgima, et karvakera ei näriks juhtmeid. Kui puuris leidub mineraalkivikesi ning spetsiaalseid puust mängukanne, siis eelistab jänes juhtmetele neid ning ei hakka ka mööblit närima.