Köögi ehitamisel või renoveerimisel on vaja vastu võtta palju väga olulisi otsuseid. Tegemist on üsna suure investeeringuga, mistõttu tekib alati suurel hulgal küsimusi. Milline peab olema kaasaegne köök? Missugused on uusimad trendid? Mis peab vastu aastaid ning on selle alla pandud raha väärt?

Praegu võib öelda, et üht kindlat suunda pole. Õigemini: suurim suund on praktilisus ja funktsionaalsus, kätketuna väga personaalsesse rüüsse. Aga millele tasub tähelepanu pöörata?

Mängulisus vormis ja materjalis

Kurvikad vormid on tagasi. Mängi materjalide ja vormidega. Teravad ja jäigad vormid jäävad veidi tagaplaanile ning esile kerkivad pehmemad. Klassika on tagasi.

Siiani on väga rangelt hoitud mõnda kindlat joont, kuid trend pakub järjest rohkem võimalusi segada omavahel erinevaid ajastuid, vorme ja materjale. Sellega saavutatakse omanäoline tulemus. Näiteks võib kombineerida värvitud tellisseina harjatud terasega — esimene mõjub vana ja taaskasutatuna, teine ultramodernsena.

Avatud riiulid

Kui panipaiku mitte iga silma jaoks mõeldud köögivarustuse jaoks (toit värvilistes pakendites, köögitehnika ja muud väiksemad esemed) on piisavalt, võib kasutada ka lahtisi riiuleid. Klaasid, taldrikud, kuivaine- või kommipurgid, modernsed ja antiiksed asjad mõjuvad kombineerituna koduselt.

Pikad lahtised riiulid loovad õhulisuse tunde ning tänu nendele on võimalik saavutada väga isikupärane üldilme. Kui samasugust kappi saavad teisedki endale tellida, siis nõude kollektsioon, purgid, vaasid, pildid, mida riiulitele välja panna, on igaühele ainuomane. Eeldus on organiseeritus ja nagu juba öeldud — panipaikade olemasolu.

Valgustus

Köögis on ühed parimad spotvalgustid. Nii süvistatavad kui ka pinnapealsed. Samuti võib valgusteid jooksma panna siinidele — siis saab nende asukohta vastavalt vajadusele muuta.

Kohtvalgustid loovad erilise õhkkonna, kus erinevad objektid saavad eraldi valgustatud. Kolmestes või viiestes seina äärde reastatud gruppides moodustavad nad efektse valgusvihu ning annavad piisavalt valgust. Samuti mõjuvad klaasvalgustid köögis kergelt ja õhuliselt, lisades sära ja luksust.

Üha enam mõtlevad inimesed ka säästva elustiili peale, seetõttu on LED-valgustid köögiski omal kohal. Kahjuks kasutatakse meil neid endiselt üsna vähe, kuigi need peavad palju kauem vastu ning võtavad vähem elektrit.

Köögi valgustus olgu mitmekesine. See tähendab, et erinevate lülitite alt on võimalus erinevaid valgusteid põlema panna või välja lülitada. Üksainus laelamp keset kööki, teine valamu kohal kapi all on tegelikult minevik.

Valgusti peab olema söögilaua kohal, kogu töötasapind olgu korralikult valgustatud ning olenevalt köögist — selle suurusest, kujust, stiilist — võib seal olla veel erinevaid võimalusi valgusaktsentide loomiseks. Eesmärk ei ole keerukus, vaid üldine õhkkond, mida valgusallikad loovad. Eriti oluline on see meie kliimas, kus enamik aastast on köögis oleku ajal pime.

Üks suursugune lühter võiks kroonida nii modernset kui ka maakodu kööki.

Veinid välja!

Üks suurimaid kasvavaid trende on nähtavale toodud veinikollektsioon. Kui veel mõni aeg tagasi oli väga populaarne soetada veinikülmik (paigutades selle vahel ka köögimööbli sisse), siis nüüd püütakse üha rohkem veini säilitada toatemperatuuril. Selleks on palju erinevaid võimalusi, näiteks seinale kinnitatud spetsiaalsed (veini)pudeliriiulid. Lase fantaasial lennata!

Värvid

Köögis on kõige enam kasutatud heledaid ja naturaalseid värve. Seal aastaid valitsenud valge jätkab endiselt oma võidukäiku, sellele sekundeerivad kõikvõimalikud soojad naturaalsed toonid, näiteks vanilje, liiv, puit. Mõnda aega trendikas hall värv, kombineerituna roostevaba terasega, kuhu on lisatud mõni eredam värvilaik, jätkab oma võidukäiku.

Oluline!

Suurim rahasumma, olenevalt köögi suurusest, läheb söögilaua peale. Mida suurem, seda parem — rohkem inimesi mahub sinna ümber istuma. Kui toolid on erinevad, ei tasu sellepärastki muretseda — seda kodusem ja vabam õhkkond tekib. Eriti siis, kui tegemist modernse ning väga minimalistliku mööbliga, võiks seda tasakaalustada klassikaliste toolide ja lauaga.

Komplektid on igavad! Segage erinevaid stiile ja ajastuid. Köök on loomingu keskus.

Lähemalt vaata septembri TMKEst.

-