Parketi nn kokkukuivamine on läbi aastate olnud tõesti probleemiks ja see see on tingitud peamiselt meie kliimavööndile omastest suurtest keskkonnatingimuste muutustest.

Pragude tekkimiseks parketi laudade vahel võib olla tegelikult palju põhjuseid. Tarmo Titov nimetab mõningad peamised.

Põhiline on liiga madal õhuniiskus. Puitmaterjali niiskuse eraldumisega kahaneb ka selle maht. Normaalseks siseruumi õhuniiskuseks loetakse 30-60% suhtelist õhuniiskust. Paraku meie kliimaas küündib see suvel 90-95%.

Talvel aga keskkütte perioodil on see väga tihti alla 20%. Nii suur kõikumine tekitab materjalis väga suuri pinged, mis peamiselt mõjuvad laudade ühenduskohtadele.

Teine põhjus on paigaldusvead. Üks tüüpilisemaid vigasid, mis võib põhjustada laudadevaheliste pragude tekke, on seotud sellega, et ujuva põranda puhul fikseeritakse läbi parketi minevad küttetorud ebapiisava vaba ruumiga ning kruvitakse ka läbi parketi liiste kinni. Parketil puudub võimalus paisuda või kahaneda ning järele annab laudadevaheline ühenduskoht.

Sarnase efekti võib tekitada ka liiga suurte põrandapindade katmine ühes tükis või katkestuse puudumine ruumide vahel. Kõik need nõuded on aga välja toodud materjali paigaldusjuhistes.

Üheks põhjuseks võib olla ja liiga rasked kapid või mööbel seinte ääres. Massiivsed kapid või maast laeni raamaturiiulid takistavad parketil vaba paisumise ja kahanemise, mistõttu võib lahti lasta laudadevaheline ühendus.

Alati peaks tähelepanu pöörama parketi laudadevahelisele ühenduse kvaliteedile. Toodetakse väga erinevate ühendusega parkette, millel on erinevad tõmbetugevused Samuti võib olla küsimusi ühenduse väljafreesimise kvaliteedis.

Hoolduses võib abi olla põrandaseebist

Seda ei maksa nüüd küll karta, et aastatega parkett väiksemaks läheks, toimub lihtsalt pidev paisumine ning kahanemine. See on naturaalse materjali paratamatu omapära.

Kas saab visuaalselt koledat pilti põrandal kuidagi parandada?

Pragudega, mis talvel tekivad ja suvel kaovad, spetsialisti sõnul väga oluliselt midagi teha ei saagi, sest talvel tekkinud pragusid täites sunnib see suvel paisudes laudasid üksteisest veelgi kaugemale minema.

Üks väga töömahukas võimalus on põrand üles võtta ning uuesti maha pannes liimida kõik vuugid parketiliimiga kinni. Liim annab oluliselt juurde ühenduse tõmbetugevusele ning see püsib kindlalt koos.

Kui mustus on juba tunginud laudade vahele ning sealt edasi puidu sisse, peab kurbusega tõdema, et siin palju enam päästa pole. Kui kahjustus pole väga sügaval, võib abi olla parketi lihvimisest ja uuesti viimistlemisest, kuid ilus tulemus pole kindlasti garanteeritud.

Puitpõrandate puhul (eriti õlitatud parketi) on alati soovitatav kasutada põranda hooldamiseks ning samuti väikeste pragude ja pooride sulgemiseks põrandaseepi. See täidab tühimikud ning ei lase mustusel puidu sisse tungida.

Lähemalt uuri TMKE märtsi numbrist

www.tehnikamaailm.ee/kodujaehitus