Katuselt otse pinnasele kukkuv vihmavesi märgab fassaadi, kahjustab selle välisilmet ja lühendab konstruktsiooni eluiga. Kui olete renoveerimas või lõpetamas uue katuse ehitamist, on õige aeg mõelda, missugune vihmaveesüsteem paigaldada

Mida paksem, seda tugevam

Mida paksem on rennide-torude materjal, seda tugevamad ja vormipüsivamad tooted on. Väga levinud on kohalikes plekitöökodades tsinkkattega terasplekist valmistatud rennid ja torud, mille pleki paksus on vaid 0,45-0,5 mm.

Õhukese materjali tõttu võivad rennid juba ühe talvelume järel välja venida. Kui tsingikiht ära kulub, algab torude roostetamine ja kaob ka esteetiline välimus. Paljud töökojad valmistavad vihmaveesüsteeme vaid ühepoolse värvkattega terasplekist, kasutades selleks ebapiisava paksusega materjali. Ilmastikukindel värvkate jääb neis väljapoole. Torude ja rennide sisepoolel on aga tunduvalt õrnem kruntvärvikiht, mis ei talu pidevat niiskust ja päikesekiirgust.

Pealt vaadates on toode nägus, aga sisuliselt jääb selliste rennide paigaldamine lühiajaliseks investeeringuks.

  

Tsingitud terasest ja värvkattega

Vihmaveesüsteemi kasutusaeg pikeneb tunduvalt, kui kasutada materjalina paksemat tsingitud ja värvkattega terasplekki. Heaks valikuks mis tahes katusele on 0,6 mm paksusest tsingitud terasplekist tehases valmistatud, nii seest kui väljast tugeva Purali pinnakattega kaetud torud ja rennid.

Milleks panna värvikiht kahele poole? Renni sees jookseb ju vesi, koguneb praht, lumi ja jää — seestpoolt on mitmekordne kaitse kõige vajalikum. Väljastpoolt polümeerse värviga kaetud rennid-torud on ka ilmastikuolude eest paremini kaitstud, teisalt annab lai värvivalik võimaluse kombineerida süsteem mis tahes katuse- ja fassaadimaterjaliga kenasti ühtseks tervikuks. Vastavalt juhistele paigaldatud ja hooldatud vihmaveesüsteem kestab aastakümneid.

Lihtsalt mis tahes katusele

Pole vahet, kas renoveerid olemasolevat või paigaldad uut katust. Tehases valmistatud vihmaveesüsteemid sobivad erineva arhitektuuriga hoonetele ja katusekatetele, olgu selleks siis kivi, plekk, rullmaterjal, eterniit või hoopis midagi eksootilisemat.

Detailide ühtlane kumer vorm vähendab prügi ja mustuse liigset kuhjumist, mis omakorda välistab detailide roostetamisvõimaluse. Kuna tooted valmivad tehases, on kõik süsteemi osad laitmatu kvaliteediga ja sobivad omavahel ideaalselt kokku, mis teeb paigaldamise lihtsaks ja vähe aeganõudvaks.

Moodulitest koosnevat vihmaveesüsteemi on lihtne paigaldada. Standardsed detailid — rennid, torud, allatulekud, põlved, nurgad, suudmed, jätkud ja kinnitid — on mõõdutäpsed, nii et piisab vaid paarist-kolmest universaaltööriistast, kruvikeerajast ja rauasaest. Süsteemi paigaldamisel tuleb järgida täpselt tootjapoolseid juhiseid.

Üldiselt saab valida paljude värvitoonide vahel. Kvaliteetsed rennid on nägusad nii räästa alt kui katuselt vaadatuna. Tugevad välimised kinnituskonksud ei sega renni puhastamist ja taluvad hästi koormust.

Pikemalt loe TM Kodu ja Ehituse novembri numbrist.