Kõige sagedamini tabab see neid, kes ei oska õigesti hinnata jõukohase füüsilise koormuse suurust. Kui tuleb raskusi tõsta, abimeest ja vankrit pole aga käepärast, siis võiksid jagada raskuse kahte ossa: võtta ühe kumbagi kätte, see vähendab koormust lülisambale.

Suvilaradikuliidi vältimiseks:

* Ära tassi vett kaevust ühe suure ämbriga, vaid kahe väiksemaga.

* Ära ole pikka aega küürakil. See nn suvitaja-poos on radikuliidi üheks põhjuseks. Siruta end iga 15 minuti järel. Kui tunned, et seljas on väike valu, mine puu juurde, vali välja üks tugev oks ja ripu sellel 10 minutit. Profülaktika mõttes oleks kasulik rippuda kolm korda päevas. Maga öösiti küljel või seljal, seo nimmekoha ümber villane sall.

* Gastroenteroloogide väitel kannatab sellises suvitaja-poosis ka mao töö, sest osa toidust paisatakse seedekanalisse, tekitades kõrvetisi ja iiveldust. Ka võivad tekkida peavalu, -pööritus ja vererõhu tõus. Eakatel võib kuumaga isegi insult tekkida.

* Ära küüruta peenarde kohal pikki tunde. Jaga töö osadeks: kaeva tund aega, siis mine hekki pügama, siis tee jalutuskäik või meisterda lindudele söögimaja.

* Spetsialistide väitel on kõige raskem kaevata savist pinnast, seda tehes võib väga kergesti endale liiga teha. Soovitus: et mullakamakad kergemini üksteisest eralduksid, lisa pinnasesse liiva ja vana komposti — 5 kg ruutmeetrile.

* Ära korralda oma aias olümpiaadi! Jooks kastekannuga mööda peenravahesid, võitlus umbrohuga, hüpped üle segavate tõkete (kompostihunnikud, veelombid) — pole ime, kui organism hakkab SOS-signaale välja saatma!

* Linnas oleme harjunud liikuma tasasel teel, konarlikul pinnasel liikudes tekib sageli nihestusi ja nikastusi. Soovitus: vaata hoolikalt jalge ette, kanna mugavaid jalatseid. Suured saapad või kalossid põhjustavad sageli jalavigastusi.

* Et lihasvalu vältida, asu tööle järk-järgult koormust tõstes. Valudest aitavad vabaneda kuiv soojus ja spetsiaalsed salvid. Ära viska kergemeelselt riideid seljast: suvine päike on salakaval, tuul aga higisele kehale lausa ohtlik.

* Kui rahakott vähegi kannatab, osta vanaisalt päranduseks saadud aiainventari (vikatid, rehad, labidad) asemele mugavamad töövahendid. Ka võiks vana ja raske aiavooliku asendada kaasaegsemaga, selle vedamisega saaksid isegi lapsed hakkama (mida nad suure rõõmuga ka teevad).

* Kui oled siiski lihastele liiga teinud, aitab paranemist kiirendada noore nõgese lehtedest tee: vala 2 tl lehti üle liitri keeva veega, aja veelkord keema, lase 10 min seista. Joo kolm korda päevas pool klaasitäit.

* Kui radikuliidioht siiski ähvardab, aitab ka üks läbiproovitud vanaemade nipp: niisuta marli palderjanitõmmises, aseta valutavale kohale, kata pealt tsellofaaniga, mässi end sooja teki sisse ja heida voodisse. Tee nii igal õhtul. Loomulikult pead paranemiseni hoiduma füüsilisest pingutusest.

* Ära kunagi istu maas ega külmal kivil, väldi tuuletõmbust, õhtul jalutama minnes riietu soojalt.

* Osa aiatöödest tee käpuli. Põlvede alla pane vanadest riietest tehtud padjakesed.

* Lülisammas peab pidevalt saama talle vajalikku kaltsiumi. Seda leidub piimas, kohupiimas, kalas, kuivatatud puuviljades, juustus, spinatis, pähklites.

* Suvilas pesu pestes aseta kauss nii kõrgele, et pole vaja kummarduda. Kõiki neid töid, mis võtavad üle 15 minuti, tee seistes.

* Põrandat küüri lausa käpuli, ära painuta end pihast.

* Õunte korjamiseks muretse piisavalt kõrge redel (käed tõusku õlgadest kõrgemale).