Tuleb, tuleb, kuhu ta jääb! Kuuse-taat Põlvast lubas tervelt kolm sooja suvekuud. Sestap on jürikuu hakul tagumine aeg raha seemnepoodi jätta. Et oma peenramaa puhtast mullast sirguksid kapsad, kaalid, kartulid, mida südamerahuga potti julged pista. "Harjumusest küsitakse ikka veel vanu sorte nagu kurk Libelle ja
porgand
Nantes. Tõsi, Nantes võistleb edukalt uuemate sortidega, on senini üks paremaid säilitussorte," kiidab Gretel Tänav. Aga hea tömbi otsaga olevat ka kaua säiliv Narbonne ja varajastest Napoli – väikese südamikuga magus krõmps juurikas.

Libelle-kurgi seemneid ei tasuvat küll enam osta. Ostke Dixiet, ostke Melodyt, ostke Concertot, soovitab konsultant. Uusimad sordid on isetolmlevad, st ei vaja enda kõrvale teist kurgisorti. Nad on tugeva sisuga, sileda koorega, no igati sirged, suupärased ja eurosed.

Tomatid Astona, Monika, Cronoc, Raissa seisavad peale korjamist mitu kuud kõvad ja kortsuta. Aga kõige armsam on Kollane pirntomat. Neile, kes midagi teistsugust katsetada tahavad – pane kasvõi koos banaanide ja apelsinidega puuviljavaagnale. Ainult et tomatiseemne külviga on nüüd juba rohkem kui kiire, üsna varsti kukub kell taimed kilehoonesse istutada.

Punane talirõigas, seest valge, säilub hästi. Pika püstise peaga terava otsaga varajane valge peakapsas, nimi Express – mahlane, puhta kapsa aroomiga. Parimad kaalikad on Kõpu ja Kohalik sinine. Söögipeet Pablo – ümarik, seest tumepunane, ilma heledate viirgudeta. Tippsibul Stuttgarter Riese (Stuttgardi hiiglane) kasvatab alla ühe toreda sibula.

Spagetikõrvits on ooper omaette. Piklikud viljad korjatakse 25 cm pikkuselt. Keedetakse soolvees, vili lõigatakse pooleks ja spagetitaolistest ribadest mass tõstetakse kõrvitsa kõhust välja. Prae, rösti või keeda siis seda kuldset kraami kuidas tahad.

Dekoratiivne ja maitsev ananasfüüsalis on mitmeaastane taim. Maitsev! Rahvameditsiinis hinnatud kui põletikuvastane, verejooksu sulgev, reuma ja kollatõve parandaja. Apteegitilli kasutatakse toidu sisse, kuid üsna köömne moodi seemned ravivad seedimist ja vähendavad hingamisteede häireid.

Maitse- ja ravimtaimi on Eesti Seemne Kaupluses palju. Gretel Tänav ütleb, et eriti teadlikud ja oskajad viimaseid kasutama on vene rahvusest aiapidajad. Nemad oskavad ka müüjannasid nii mõnegi nipiga valgustada.