“Sünnitusjärgne aeg (vanasti nimetatud ka nurgavoodi ajaks) kestab 4-6 nädalat. See on aeg eelkõige taastumiseks emale ja ema-lapse omavahelise suhte kujunemiseks ning kohanemiseks.

Sel perioodil on väga vastuvõtlikud nii ema kui ka laps. Naise immuunsus on kindlasti langenud, väsitav sünnitus seljataga, rinnapiim tekkimas, emakas taandarenemas ja lohhiad eritumas. Hormoonide tase muutumas, mis tähendab vähem või rohkem emotsionaalset ebastabiilsust. Laps kohaneb iseseisva seedimisega, see omakorda tekitab ka immuunsüsteemi valmisoleku,
mis ei ole kohe sünni järgselt valmis. Vastsündinu jaoks on eluliselt oluline kõik imemisega seonduv. Oluline on lapse nõudmisel imetamine ja tihe mähkmehooldus, sest vastsündinu kõht on alguses lahti.

Kõik need asjaolud nõuavad tegelikult, et ema on kodusel režiimil.

Loomulikult on tänapäeva tempo tohutu ja oma valikud tempo mahavõtmisel ja lapsega olemisel teevad lapsevanemad ise. Siiski, igal võimalusel toonitan, et sünnitanud naise ümber peaks olema hea toetusring: mees,vanemad, sõbrannad. Naine võiks ideaalis olla välja lülitatud kõikidest kodutöödest sh poes käimisest. Toetajad saavad sel perioodil nii palju noorele emale kasuks olla ja soodustada väikesele lapsele parimat võimalikku algust ning emale kaunist ja kiiret sünitusest taastumise aega.”

Elina Piirimäe
Eesti Ämmaemandate Ühing