Kiirelt kasvav organism vajab erilist tähelepanu. Haigused, millele noor vaatab läbi sõrmede, segavad tema õpinguid ja harrastusi, samuti võivad need ootamatult aeglustada arengut. Sellel perioodil võivad ilmneda ka täiskasvanutele tüüpilised haigused, millega lapsed peavad vaeva nägema kogu oma ülejäänud elu.

Seega, kui laps ei kurdagi midagi, tuleks ikkagi kontrollida tema organismi nõrgemaid külgi. Õpi ära tundma haiguste sümptomeid. Samas uuri järele, kuidas seda kõike ennetada saaks.

Intensiivne kasv

Luud vajavad ehitusmaterjali

„Kuidas sa küll kasvanud oled!“ kuuleb su järeltulija pidevalt. Tegelikult laps kasvabki väga ruttu ning vajab ikka ja jälle suuremaid riideid ja jalanõusid . Ometi on tal peale uue jalatsipaari ka teised vajadused. Täiskasvanuks arenemise ajal suureneb teismelise luumass 45%. Tema organism vajab tohutul hulgal ehitusmaterjali — valku, kaltsiumit ja fosforit. Kui luud ei saa vajalikul hulgal mineraalaineid, muutuvad need habrasteks. Seetõttu võib laps kannatada noorukite osteoporoosi käes, mille tagajärjeks on sagedased luumurrud.

Võta abinõud tarvitusele, kui laps kurdab sageli valu üle jalgades, eriti säärtes. See võib tähendada vajaminevate mineraalainete või vitamiinide puudust. Las raviarst teeb vereanalüüsi, saamaks teada kaltsiumi, fosfori ja magneesiumi sisaldust.

Kuidas seda ennetada? Kui laps ei söö päeva jooksul vähemalt kolme portsjonit kaltsiumi- ja valgurikkaid toiduaineid, näiteks 2 klaasi piima, 2 jogurtit ja 3 viilu juustu, siis peab ta kindlasti võtma vastavaid preparaate, mis sisaldavad kaltsiumit ja fosforit, aga ka D3-vitamiini. Viimane parandab eelpoolnimetatud preparaatide omastamist.

Infektsioon, müra, külmetus

Kõrvad on hädas

Laps pistab mütsi taskusse kohe, kui teab, et sa ei näe teda enam. Tuttav lugu… Kahjuks võib selline tegu lõppeda infektsioonidega, mis enamasti jäävad lõpuni välja ravimata. Peale selle kuulab enamus teismelisi muusikat kõrvaklappidest. Seega on täiesti võimalik, et sinu lapsel, nagu ka igal neljandal, on probleeme kuulmisega. Seejuures ei märka enamus lapsi, et nende kuulmine on halvenenud. Ära siis arvesta sellega, et su laps tuleb ise oma probleemiga sinu juurde.

Võta abinõud tarvitusele, kui laps kurdab, et tal on kõrvad lukus ning ta räägib ebaloomulikult valjusti. Sageli on ka ärritunud. Võimalik, et ta hääldab halvasti mõningaid häälikuid ning tal on raske õppida võõrkeeli.

Kuidas seda ennetada? Kui sul on kahtlus, et lapsel on probleeme kuulmisega, mine temaga kõrvaarsti juurde. Mine arsti juurde ka siis, kui laps pidevalt külmetub. Ära luba tal kõrvaklappe liiga palju kasutada. Kui sind kodus segab vali muusika, vooderda ta toa seinad ja uks heli isoleeriva materjaliga. Ära luba lapsel kõrvu puhastada vatipulkadega. Selle asemel tuleb kasutada spetsiaalset vedelikku kõrvade pesemiseks.

Eksperimendid dieetidega

Kulla kaal

Sa jälgid, kuidas su laps sööb uuest dieedist vaimustunult vaid riisi ja kuivikuid, kinnitades seejuures, et tunneb end suurepäraselt. Taimetoit ja kõhnumine on noorukiea kõige levinumad dieetilised „patud“. Mõned kuud eksperimenteerimist võivad aga tekitada tõsiseid terviseprobleeme. Näiteks saab kõhnumisest liiga väikese kehakaalu ning isegi kasvu pidurdumise, aneemia, tütarlastel ka menstruaaltsükli häirete põhjus.
Vähem ohtlikud pole ka liigsed kalorid, mida saadakse kõrge kalorsusega toidust (kartulikrõpsud, kiirtoit). See viib rasvumiseni kõikide sellega kaasnevate tagajärgedega (loidus, probleemid eakaaslasetega suhtlemisel), edasi aga juba skleroosi või kõrgenenud vererõhuni.

Võta abinõud tarvitusele, kui märkad, et laps on väga kõhnaks jäänud või lühikese ajaga (2-3 kuud) kõvasti juurde võtnud. Kui ta on nõrk, apaatne, keeldub oma lemmikspordialast ja kurdab peavalusid. Kui ta väldib otsustavalt toitu (üldse või mõningaid toiduaineid) või siis sööb liiga palju rasvast ja halvasti seeditavat toitu.

Kuidas seda ennetada? Räägi lapsega toidust. Ürita koos temaga süüa vähemalt üks täisväärtuslik toidukord päeva jooksul. Kui oled aga väga mures, mine dietoloogi juurde, kes teeb kindlaks, kas on vaja teha analüüse või tuleks täiendavalt appi võtta vitamiine.

Mitte üksnes nägemine

Silmast silma

Lapsel on uus kirg — ta katsetab kontaktläätsi, need on värvilised, valesti valitud või … teise omad. Ning pärast internetis veedetud ööd, kasutab ta silmatilku, mis võtavad ära punetuse. Sageli ja intensiivselt, halva valgustuse juures töötavate teismeliste silmade jaoks võib see kõik lõppeda nägemisprobleemidega.

Võta abinõud tarvitusele, kui laps kallutab õppimise ajal pead küljele või kissitab silmi. Pärast kooli või õhtul pärast huvialaringi on lapse silmad punased ning nooruk kurdab peavalu.

Kuidas seda ennetada? Vii oma laps kiiresti silmaarsti juurde. Jälgi, et ta ei kasutaks punetusevastaseid silmatilku. Kui tal on halb nägemine, aga ei taha kanda prille, aitab arst valida sobivad kontaktläätsed.

Seborröa ja vistrikud

Probleemid näoga

Laps veedab peegli ees oma vistrikke pigistades pikki tunde. Aita tal sellest probleemist vabaneda, kuna väljaravimata akne jätab endast järele jäljed ja armid. Vaata üle ka juuksed — suurenenud rasueritus tekitab pahatihti kõõma. Kui see jätta ravita, muutuvad juuksed nõrgaks.

Võta abinõud tarvitusele, kui lapse nahal on vistrikke, mida ta üritab iseseisvalt eemaldada. Sellise tegutsemise tagajärjel võivad tekkida mädakolded. Vaata üle ka lapse õlad ja rind — ka need piirkonnad on aknele vastuvõtlikud.

Kuidas seda ennetada? Seleta teismelisele, et tema nägu vajab igapäevast hooldust. Osta talle probleemsele nahale ette nähtud kosmeetikavahendid. Kui see ei aita, minge koos nahaarsti juurde. Ka võite külastada kosmeetikut, kes puhastab näonaha ja seletab, kui sageli tuleb sellist protseduuri korrata.

Allikas: Planeta Ženštšinõ