"Mul on alati õigus" kasvatusviis

Vanemad, kes on täielikud perfektsionistid ja nõuavad oma lastelt sama. Juba väikesest peale jätavad nad oma lapsele mulje, et ta ei ole mitte kunagi piisav. Laps kasvab üles olematu enesehinnanguga ja tundega, et ta ei hakka mitte iialgi vastama oma vanemate ootustele.

"Kõik on hästi" kasvatamine

See on täielik vastand eelmisele kasvatusviisile, sest sellised vanemad ei kasvata oma lapsi. Nad lihtsalt elavad kõik koos samas majas või korteris. Lastel on lubatud teha kõike, mida hing ihkab. Sellised vanemad on enamasti ise kogenud lapsepõlves liiga ranget kasvatust ja tahavad, et nende lapsed ei peaks kunagi midagi sellist tundma, mistõttu neil pole üldse ühtegi reeglit. Kuid nendel lastel pole päris maailmast eriti aimugi ja kooli minnes on neil raske.

Tavaline kasvatus

See on esimese ja teise viisi keskmine. Lastel on reeglid ja vanemad nõuavad neilt kohustuste täitmist, kuid realistlikult. Neil on ka vaba aega ja sellised lapsed saavad enamasti oma vanematega hästi läbi, sest kodune õhkkond on normaalne ja vanemad ei reageeri üle, kuid lapsed teavad oma piire.

"Sunnin last täide viima oma täitmata unistusi" kasvatus

See on üks kõige-kõige hullemaid kasvatusviise, sest jah, igaühel meist on täitmata unistusi, aga need vanemad ei saa aru, et nad ei tohiks oma imelikku ideaalmaailma lastele peale suruda. Enamasti ei ühti vanema täitmata unistused tema lapse omaga, kuid laps tunneb, et ta peab saavutama midagi valdkonnas, mis talle ei meeldi, et oma ema või isa rõõmustada. See ei ole õige. Need vanemad on ise sisemiselt katki ja peaksid sellega tegelema.

Hoolimatu kasvatus

Sellised vanemad ostavad oma lastele riideid, korralikku sööki, tehnikavidinaid ja nendel lastel ongi enamasti kõik materiaalsed vajadused täidetud, kuid see ongi kõik. Vanemad ei tunne lapse tegemiste vastu eriti huvi, või siis küsivad nad küsimusi lapse päeva kohta viisakusest. Kuid laps saab sellest aru ja see teeb teda kurvaks, mistõttu tõmbub ta lõpuks oma vanematest eemale. Lapsevanemad ei oskagi alati õigeid küsimusi esitada, aga arusaam sellest, kas lapsel on halb olla, võiks ikkagi olemas olla. Tehnikavidinad ei asenda armastust ja huvitundmist.

"Mu laps peab olema ideaalne!" kasvatus

Sarnaneb esimese kasvatusviisiga, kuid siin julgevad vanemad tunnistada oma vigu. See on küll tore, aga nad sunnivad ikkagi oma lapsi olema ideaalsed. See mõjub lastele rängalt, sest nad üritavad nii väga oma vanemaid õnnelikuks teha, aga avastavad ühel hetkel, et see ei ole võimalik. Vanemate jaoks on väline kõige olulisem ja nad tahavad alati, et kõik tuttavad oleksid kursis nende tibukeste saavutustega, tundmata tegelikult seejuures huvi, mida laps mõtleb või kuidas ta end tunneb.

Allikas: Awareness Act