Algavad erinevad loengute sarjad, mille kõrgemaks eesmärgiks on laste teadlikkuse tõstmise kaudu tagada nende endi turvalisus. Siinkohal soovin jõudu ja jaksu meie noorsoopolitseinikele ning pealehakkamist ja edu ka kõikidele koolijütsidele ja õpetajatele, et see, mis neis loengutes õpetatakse, ka õpetajate abiga kinnistuks.

Politsei alustas kooliaasta algusega seotud töid liikluses juba eelmisel nädalal, kui pöörasime suuremat tähelepanu eelkõige kiiruspiirangutest kinnipidamisele Tallinna linnas, samuti jälgisime turvavarustuse kasutamist ning kergliiklejate käitumist ning igal võimalusel juhtisime juhtide tähelepanu algavale kooliaastale. Isekeskis nimetame selliseid tegevusi pigem passiivseteks; aktiivsed tegevused koos meie koostööpartneritega algasid aga täna 1. septembri hommikul, kui politseinikud valvavad erinevatel Tallinna ristmikel ning ülekäiguradadel.

Kindlasti torkavad kollaste ohutusvestidega politseinikud, eriti, kui neid on nii palju, linnapildis silma ning harvad pole ka küsimused, miks valvatakse just siin, kuid mitte mujal. Vastuseks on see, et eelkõige lähtume kooli minevate laste hulgast mingis konkreetses piirkonnas, samuti ristmiku või ülekäiguraja ohtlikkusest, nähtavusest ja paljust muust. Võib tõdeda, et aegade jooksul on meie liikluskorraldust oluliselt parandatud ja ega enam naljalt linnast selliseid kohti ei leia, mida võiks otseselt nimetada ohtlikuks - pigem kipuvad tänased õnnetused juhtuma ikka tähelepanematuse või räigete liiklusrikkumise tõttu.

Ehkki see on meile kõigile ilmselge, panen siiski südamele, et liikluses peab tähelepanelik olema kõik 365 päeva aastas. Loomulikult on 1. september selles mõttes erilise tähelepanu all, kuid sama olulised on kõik järgnevadki päevad kuni järgmise 1. septembrini.

Politseijuhina hindan väga kõrgelt ka erinevate vabatahtlike initsiatiivi tulla kooliaasta alguses koos meiega tänavatele. Heaks näiteks ja eeskujuks teistele on Vanavanemate Ühing, kes on meie partneriks olnud väga pikki aastaid. Samuti löövad alati kaasa meie abipolitseinikud ning ka Tallinna Munitsipaalpolitsei Amet.

Oleme siis kõik liikluses eriliselt tähelepanelikud ja järgime näiteks põhimõtet, et targem annab järele. Ehk kui liikluses kindlasti koolijütsist kogenum autojuht märkab näiteks vales ja pealegi ohtlikus kohas teed ületavat last, siis ei tuleks mitte signaali lasta ja rusikaga vehkida. Pigem võib kasu tuua peatumine ja olukorra selgitamine ning õpetamine. Ja muidugi lapsevanemad – ka teie päralt on kõik lihtsad võimalused, et oma lapsest igati liiklusteadlik inimene kasvatada juba enne esimest koolipäeva.

Kristian Jaani
Põhja Prefektuuri korrakaitsebüroo juht