See võib tekitada ahastust, sest nutitelefonis passimine muudab lapse närviliseks ja tema keskendumisvõime muutub lõpuks nullilähedaseks. Et seda vältida või nutitelefonis istumisele lõplik piir tõmmata, saab ära teha paar asja, kuid need vajavad ennekõike kannatlikkust ja rahulikku meelt. Kui laps on juba harjunud, et ta võib lõpmatult ekraani taga olla, siis ta ei mõista, miks ta peaks järksu sellest loobuma, kui varem oli lubatud?

See on koht, kus kõige olulisem on see, et vanem näitaks eeskuju. Mõtle kõigepealt sellele, kas sina või su abikaasa loete kodus? Kas see on teil harjumus? Või pigem sunnid oma last lugema kohustuslikku kirjandust, libistades samal ajal sõrmega nutitelefonis? Kui sind ennast ei huvita lugemine, teil ei ole kodus eriti raamatuid ja teie perekeskne ajaviide ongi näiteks Netflix, siis sa pead alustama iseendast, tahad sa seda või mitte. Vanemad on oma laste jaoks suurim eeskuju ja sa ei saa eeldada, et nad võtaksid vabatahtlikult raamatu kätte, kui sina seda nende nähes ei tee.

Kuid kui sina oled see lapsevanem, kes armastab raamatute lugemist ja veedadki oma vaba aega raamatute taga, samal ajal kui laps ei ole neist huvitatud ja tahab pigem oma telefonis mängida, siis on paar head moodust, kuidas panna ta vaikselt raamatuid armastama ilma tüli tekitamata.

Kui laps armastab koduseid filmiõhtuid, siis tehke selle asemel hoopis kodune lugemisõhtu. Sättige end mugavalt diivanile, tehke snäkke ja lugege kõik oma lemmikraamatuid. Vahepeal võib pausi teha, teistele jutustada mida te loete ja naljakamaid kohti ette lugeda. Lapse jutustamisoskus areneb ja see on kogu pere jaoks ühine lõbus tegevus.

Samuti on üks tore tegevus kas nädalavahetusel või tööpäevaõhtul kogu perega raamatupoe või raamatukogu külastamine. Alati ei pea midagi ostma või laenutama, võib olla ka lihtsalt ümbritsetud raamatutest ja sa võid lasta oma lapsel segamatult valida, mida ta järgmisena lugeda tahaks. Siis saad ka ise paremini aru, mis teda päriselt huvitab.

Aga kui sinu laps on juba natuke suurem, teismeline, kes vihkab oma kooli kohustuslikku kirjandust, siis võta see aeg ja loe sama raamatut. Kui talle ei meeldi kohustuslik kirjandus, siis paku, et te mõlemad loete seda ja saate siis loetut arutada. Isegi kui see mõte talle nii väga ei meeldi, võib see tema jaoks olla siiski lihtsam kui teadmine, et ta peab ihuüksinda lugema läbi mitmesaja leheküljelise raamatu, mis talle üldse huvi ei paku.

Allikas: A Cup Of Jo