30aastane Heather Anspach soovis nii väga omale täiuslikku peret koos kahe poja ja kahe tütrega, et otsustas mitte riskida, vaid kindla peale välja minna, kirjutab Daily Mail.

Anspachide peres kasvas juba eelnevalt kaks poega ja tütar ning ema soovis, et tütrel oleks keegi, kellega koos mängida. „Ma tahtsin, et ta saaks omale õe, et meie pere oleks täiuslik,” ütles ta.

Heather tegi internetis põhjaliku uurimistöö ning leidis kliiniku, kus sellist võimalust pakutakse. Koos abikaasa Pauliga võtsid nad 24000 dollari suuruse laenu, mille tagatiseks panid oma kodu, et rahastada kunstliku viljastamise protseduuri, mille käigus saaks ta „disainida” oma uue beebi ning kindlustada, et ta saab omale kauaigatsetud teise tütre. Ta tunnistas, et protseduur iseenesest tekitas temas veidi kõhedust, kuid soov tütart saada ületas kõik kahtlused.

Protseduur ei olnudki väga keeruline. Kui arst oli Heatherilt munarakud ja Paulilt sperma kätte saanud, viljastati munarakud katseklaasis. Üheteistkümnest Heatherilt võetud munarakust viljastus kuus ning vaid kaks neist olid tüdrukud. Mõlemad viljastatud munarakud istutati seejärel Heatheri emakasse ning üheksa kuud hiljem sünnitas Heather tubli ja terve tüdruku, kes sai nimeks Maliah. 

Vanemad on otsustanud, et ei varja Maliah eest, kuidas tema elu alguse sai, sest usuvad, et tal on õigus seda teada. Keerulise jutu näitlikkustamiseks on Paul ja Heather hoidnud alles fotod ajast, kui Maliah alles katseklaasis oli.

Eestis on soo valik seadusega keelatud

Kliinik „Elite” arendusjuht Kristina Sõritsa ütles Naistekale, et Eesti lapsevanematel ei ole võimalik oma lapsele sugu valida „Soo valimine on laboris tehniliselt võimalik, kuid Eestis on olemas kunstliku viljastamise ja embrüo kaitse seadus ning seal on kirjas, et see ei ole lubatud ja tõenäoliselt see ka ei saa olema lubatud,” selgitas ta. Küll aga on võimalik vanematel otsustada, kas soovitakse poega või tütart, näiteks Venemaal. Teisi lähemaid riike, kus seda teha saaks, Sõritsa nimetada ei osanud.

Hoolimata sellest, et soo üle otsustamine on meil seadusega keelatud, on Elite kliiniku kliendid selle vastu huvi tundnud küll. Tavaliselt ei uuri selle võimaluse kohta vanemad, kes planeerivad alles esimest last. Pigem pärivad need, kel juba kaks või kolm ühest soost last olemas ning pesamunaks soovitakse teisest soost põnni.

Hea lugeja, mida arvad sina? Kas tahaksid võimalust otsustada, kummast soost beebi sulle sünnib? Kui selline võimalus oleks, kas kasutaksid seda?