Rohkem kui pooled hällisurma surnud beebidest on maganud oma vanemate voodis ja aastas oleks võimalik ära hoida kuni 120 imikute äkksurma, kui lapsed pandaks unele nende oma voodis, kinnitavad teadlased.
Mis on imikute äkksurma sündroom?
Imiku äkksurma sündroom on varasemalt terve imiku äkiline ja ootamatu surm.


Imikute äkksurm on tavalisim surmapõhjus vanuses üks kuu kuni üks aasta.


Selle all mõeldakse äkilist ja ootamatut imiku surma, millele ei eelne mingeid haigussümptomeid ja mille põhjus ei selgu ka lahangu käigus.


Soomes ja teistes Põhjamaades esineb imikute äkksurma sagedusega 0,6 juhtu 1000 imiku kohta ,mis on vähem kui lääneriikides, kus sagedus 1000 imiku kohta on 24. Sagedamini esineb seda 3.-4. elukuu vanuses, nädalavahetustel ja öösel, poistel mõnevõrra sagedamini kui tüdrukutel.


Allikas: inimene.ee

Briti terviseamet on seni soovitanud vältida imikuga samas voodis magamist vanematel, kes suitsetavad või on alkoholi või narkootikume tarvitanud. Neil puhkudel on risk muidugi märkimisväärselt suurem, kuid praegu aga ollakse veendunud, et kõikidel kuni kolmekuustel beebidel, kes magavad vanematega ühes sängis, on oht surra hällisurma suurem kui neil, kes uinuvad oma voodis. Samuti hoiatatakse värskeid vanemaid, et lapsega koos tugitooli või diivanile tukkuma jäämine võib samuti halvasti lõppeda. Uue uuringu valguses plaanitakse eelnevad soovitused kiirkorras üle vaadata, neid tugevalt karmistada ning tunnistatakse, et vanematele on aastaid antud valeinformatsiooni.

Edaspidi soovitatakse vanematel imikuid jätkuvalt voodis toita ja lohutada, kuid soovitatakse tungivalt enne uinumist oma asemele tagasi panna. 

Teadlased uurisid 1432 äkksurmajuhtu ning 4679 tervet beebit ning avastasid, et 22% hällisurmajuhtudest toimusid vanematega samas voodis. 88% neist oleks võinud ära hoida, kui beebi oleks olnud teises voodis.

Imikute äkksurma põhjusi on uuritud palju, kuid kindlaid põhjusi ei ole veel välja selgitada suudetud. Äkksurma ennetamiseks soovitatakse imikud magama panna selili, või külilil, mitte kõhuli.

Kas sina magad oma beebiga samas voodis?