Raamatus “Tervislik toit õnnelikele lastele” õpetab Suzannah Olivier lastele õige toidusedeli koostamist, arvestades toidu mõju närvisüsteemile ja seeläbi keskendumis- ja õppimisvõimet ning tasakaalustatud käitumist.

Mitmekesine dieet aitab lapse võimeid optimiseerida. Kui lapsel on õppimis- ja käitumisraskusi, kasutage seda informatsiooni suurema sihikindlusega.

Rasvhappeid on ammu tuntud kui ajutoitu ning teaduslikud tõendid kinnitavad järjest enam vanade naiste soovitusi. Rasvastes kalades leiduvad rasvhapped on DHA ja AA, mis on olulised aju, silmade ja närvisüsteemi arenguks. DHA moodustab kolmandiku aju kuivkaalust ning on niisama oluline kui kaltsium luudele. Rasvhapped on olulised kogu elu jooksul, aga on iseäranis tähtsad laste esimestel eluaastatel, kui aju ühendab veel neuroneid. DHA-d on vaja ka rasvkihi tekitamiseks närvide ümber, mis kiirendab signaalide edastamist. Inimkeha tekitab DHA-d ja AA-d ainult siis, kui ema organism toodab piima, mis näitab, kui oluline rinnapiim lapse ajule on. Varasematel sajanditel elanud lapsed said rohkem DHA-d kui meie lapsed, kuna neid toideti rinnaga kauem ja nende dieet oli DHA poolest rikkam.

Mõistlikum oleks lülitada rasvane kala varakult lapse toidusedelisse, et ta sellega ära harjuks. Näiteks Suurbritannias sööb vaid 16 protsenti lastest rasvast kala ning suur osa sellest on arvatavalt DHA poolest vaene konserveeritud tuunikala, mis on viinud teadlased järeldustele, et see võib olla üks põhjuseid, miks lastel esinevad käitumisprobleemid ning nende õpivõime on madal. Seega on mõistlik sööta õppimisraskustega lastele rasvast kala.

Raud

See on mineraal, mille vaeguse all lapsed kõige sagedamini kannatavad.

Raud on vajalik punaste vereliblede loomiseks ning selle vaegus kahandab kognitiivseid oskusi. Rauavaeguse põhjus on selles, et lastele antakse liiga varakult lehmapiima ja mitte mineraalidega rikastatud rinnapiima asendajat. Ka võib rauapuudus tekkida siis, kui laps saab ainult rinnapiima rohkem kui kuus kuud, kuna oluline on anda talle ka muud toitu. Ka taimetoit võib tekitada rauapuudust, samuti rämpstoit.

Loe rohkem: Raud

Tsink

See mineraal on oluline kogu kasvuprotsessis, sealhulgas aju arengus. 71 protsendi alla nelja-aastaste laste dieet on selle mineraali poolest vaene. Sarnaselt rauale leidub tsinki lihas, kalas, munades, juustus, pähklites ja seemnetes.

Täiskasvanutel võib tsingipuudus põhjustada vaimse tervise halvenemist, sealhulgas masendust, närvilisust ja anoreksiat. Kui teie laps on närviline või loid või langeb kergesti masendusse, siis on oluline tagada piisav tsingikogus.

Loe rohkem: Tsink

Seleen

Seda mineraali vajab organism vaid tillukeses koguses ning see on vajalik tasakaalustatud meeleolu tagamiseks. Seleeni leidub pähklites, täisteratoodetes, kalas, lihas, riisis ja mererohus.

B-vitamiinid

See on kõige tähtsam närvitoit. Kogu grupp (B1, B2, B3, B5, B6, B12, foolhape) mängib rolli närvide ja aju tervishoius ning energiatootmises. Kaks rikkaimat B-vitamiinide allikat on nisuidud ja pärm, mis on üks põhjus, miks lastele anti vanasti neid aineid lusikate kaupa koos kalamaksaõliga. Teadus on viimaks leidnud kinnituse sellele, mida vanemate põlvkondade lapsevanemad instinktiivselt teadsid.

Muud B-vitamiinide allikad on täisteratooted, piim, maks, seened, banaanid, oad ja rohelised lehtjad köögiviljad. Oluline on selles grupis ka koliin, millest aju valmistab atsetükoliini-nimelist kemikaali. Selle kemikaali vaegus on seotud mälukaotusega, mis on eriti oluline eksamite ajal. Head koliiniallikad on munad, maks, soja, läätsed ja maapähklid.

Jood

Selle mineraali vaegus üsas võib põhjustada tõsist vaimset mahajäämust, ka täiskasvanutel mõjutab selle mineraali vaegus vaimset tervist. Jood on kilpnäärme hormooni keskne molekul, mis reguleerib ainevahetust, kusjuures kilpnäärmehormooni madal tase mõjutab vaimset tervishoidu.

Joodirikkad toidud on piimatooted, munad, liha, mereannid, meresool.

Loe rohkem: Jood

Plii

Suurbritannias on kümnel protsendi laste veres nii palju pliid, et see võib nende intelligentsust mõjutada. Plii on närvimürk ja seda on siiani keskkonnas kõikjal, kuigi selle tase on alanenud pliisisaldusega bensiini kasutuse vähenedes. Kõige sagedasemad pliimürgituse allikad on jalatsitega majja toodav muld, mis toas tolmuna sisse hingatakse, mustade näppude lakkumine, vanad pliist veetorud, vanad pliisisaldusega värvid ja mänguasjad. Kui teie vana maja trepikäsipuult koorub värvi, kontrollige selle pliisisaldust, vana pliisisaldusega värvikübemeid on kerge ka sisse hingata. Samuti tuleks teil vältida toiduaineid, mis on kasvatatud maanteede ääres.