Taotluse Arno Tali Sihtkapitali väljaantava terve ja tugeva pere preemia saamiseks esitas Ida-Viru maakonnast 23 peret. Kõigil ankeetidel oli peal kohaliku omavalitsuse soovitus. Maavalitsus valis nende seast lõppkonkursile saatmiseks välja viis. Arno Tali Sihtkapital koos Hansapangaga tegi lõpliku valiku. Ida-Virumaa peredest määrati preemia Anu ja Eduard Veldre perekonnale, kirjutab Põhjarannik.

14. mail teatas aga Eduard Veldre esimene abikaasa Arno Tali Sihtkapitalile, Ida-Viru maavalitsusse ja Vaivara vallavalitsusse, et mehel on esimesest abielust kaks poega, rahaline toetus neile on olnud aga puudulik. Abikaasa sõnul on alimentide võlgnevus 10. mai seisuga 14.500 krooni. "Leian, et see perekond pole konkursi võitja vääriline," kirjutas Ester Veldre. Võla suurust kinnitas avaldusele lisatud kohtutäituri allkirjaga täitekutse.

"See avaldus oli meile täielik shokk," ütles Eduard Veldre. "Ei saa aru, miks oli vaja pere musta pesu niimoodi pesema hakata. Olen jõudumööda ikka maksnud. Vahel käest kätte andnud, viimasel ajal rohkem ametlikult maksnud. Kõike makstut ma muidugi tõendada ei suuda, kui see vajalikuks peaks osutuma. Võlg on tekkinud olude sunnil. Kui mul on valida, kas maksta elektri eest või lasta see välja lülitada ja raha alimentideks anda... Raha on loomulikult vaja kõigile lastele, aga kui seda raha lihtsalt ei ole."

"See on valla sotsiaaltöötaja tegemata töö," oli Ester Veldre telefonis konkreetne. Oma avaldust ja selle ajendeid kommenteerimast ta keeldus. "Pereisa oleks võinud ise ankeedis ära märkida, et tal selline probleem on - see oleks aus olnud," leidis Vaivara valla sotsiaalosakonna juhataja Birgit Siigur. "Valla seisukoht on ikka endine: tegemist on tugeva ja toreda lastele pühendunud perega. Oleme valmis selle pere ka järgmisel aastal konkursile esitama." Siigur ei osanud hinnata, kui põhjendatult pereisa võlgu on. "Tema jutust olen aru saanud, et pidevalt tal tööd ei ole," ütles ta.

Eduard Veldre peab oma esimesest abielust sündinud lastele alimente maksma vastavalt Järva maakohtu otsusele 1998. aastast. "Kui kohus mõistab alimendid välja, tuleb neid maksta iga kuu," selgitas kohtutäitur Angeelika Järg. "Summat määrates võetakse aluseks, et teise pere lapsed ei tohi olla halvemas olukorras kui alimente saavad lapsed. Eduard Veldre jutust jäi mulje, et praegusel juhul on teise pere lapsed halvemas olukorras. Sellest lähtudes soovitasime tal uuesti kohtusse pöörduda, et temalt alimentidena välja mõistetud summad üle vaadata."

"Kui öeldi, et meie pere selle preemia saab, siis arutasime kõik koos, mida rahaga ette võtta," rääkis pereisa. "Veel enne kui jõudsime abikaasaga selle mõtte välja käia, ütlesid lapsed: meil on ju seal teises linnas ka kaks venda, osa raha peaks neile andma. Nii meil plaanis oligi."

Hansapank kui sihtkapitali rahajagaja langetas eile pärast asjaoludega tutvumist otsuse: terve ja tugeva pere preemia saab Ida-Virumaal perekond Pungas Vokast. "Rääkisime mitme osapoolega, kes on selle juhtumiga seotud. Leidsime, et kuivõrd pereisal on paari aasta taha ulatuv konflikt, siis me ei saa seda heaks tavaks pidada ning sellele perele preemia andmine poleks eetiliselt korrektne," põhjendas otsust Hansapanga suhtekorralduse juht Ando Noormets.

"Kui me tunnustame maakonnas ainult ühte perekonda, siis peab see pere olema tõesti etalon. Kui aga pereisa on oma esimese pere lapsed unustusse jätnud, siis ta ei saa ju etalon olla," ütles oma arvamuse välja maavalitsuse lastekaitse peaspetsialist Tiina Kallavus.