Iga viies Suurbritannia laps kannatab ekseemi all, kokku on see probleemiks umbes viiele miljonile inimesele riigis, teatab The Sun. Viimase 30 aasta jooksul on ekseemide esinemine kasvanud kolmandiku võrra.

Bristoli ülikooli teadlased uurisid rohkem kui 9000 perekonda ning avastasid, et superpuhtad lapsed kannatavad ekseemi all kõige enam. Viit protsenti lastest vannitati vähemalt kaks korda päevas ning 43 lapse käsi ja nägu pesti üle viie korra päevas.

Dermatoloogiaprofessori Andrew Finlay sõnul kannatab ekseemi all praegu kuni viiendik kõigist lastest, kusjuures 30 aastat tagasi oli see näitaja seitse protsenti. Eksisteerib teooria, et liigne puhtus muudab ekseemi hullemaks. Ekseem on naha välise ja keskmise kihi põletikuline reaktsioon, millega kaasneb äge kihelus. See põhjustab punetavat kestendavat löövet, mis võib kattuda haavanditega. Ekseem tekib laikudena põlveõndlatesse ja küünarvarre sisemisele küljele, pahkluudele, randmetele, kaelale ja mõnel lapsel kogu kehale ja näole.

Ekseemi on erinevat tüüpi, aga kõige tavalisem lastel esinev ekseem on atoopne, mis on sageli pärilik. 75 protsendil juhtumitest kaob ekseem puberteediikka jõudes. Ekseem ei riku ära mitte iga lapse elu, aga paljudele võib see põhjustada tõsiseid probleeme, tekitades unehäireid ning mõjutades und ja keskendumisvõimet. Teised lapsed võivad neid narrida ja raskematel juhtudel ei saa laps käte peal oleva ekseemi tõttu isegi mahakukkunud pliiatsit üles tõsta.

See on raske ka vanematele, kuna neil kulub pikki tunde laste naha kinnisidumisele.

22-aastane Andrew Mercer on kannatanud ekseemi all viimased kolm aastat. Tema ema Janet selgitab, et enne magamaminekut tuleb poissi pesta spetsiaalse lahusega, mis niisutab nahka, seejärel pesta antibakteriaalse vahendiga, kanda peale hormoonsalvi ja siduda haavad kinni.

Mis kutsub ekseemi esile?

SEEBID: Professor Finlay sõnul võivad pesupulbrid ja seebid nahka kahjustada, kuivatades seda liigselt. Tundliku nahaga inimesed võiksid kasutada seebivabu tooteid ja vältida mullivanne ja talki, mis on liiga karmid.

VANNITAMINE: Mõned meedikud arvavad, et superpuhtus võib soodustada selliste nähtuste nagu ekseem tekkimist ning et lapsed peavad pisikutega kokku puutuma, et nende immuunsussüsteem areneks. Arstide sõnul ei tohiks last üle vannitada, mitte rohkem kui korra päevas. Kui aga lapsel on juba tekkinud ekseem, võib õigete vahenditega vannitamisest kasu olla.

UMBNE MAJA: Kui te hoiate kogu aeg aknad kinni ja majas on keskküte, soodustab see ekseemi raskendavate tolmulestade levikut. Kahjulik on ka liiga kuiv keskkond.

DIEET: Mõnede toitlustusspetsialistide sõnul halvendavad olukorda toiduvärvid ja toidulisandid. Konsulteerige enne lapse toidusedeli muutmist alati arstiga.

VANNITOOTED: Kasutage seebiasendajaid ja vanniõli, vältige talki.

NIISUTAJAD: Pehmendavad vahendid aitavad nahka rahustada.

HORMOONSALVID: Kerged troopilised hormoonsalvid aitavad põletikku leevendada.

ANTIBIOOTILISED KREEMD: Kui põletik ägeneb, siis võite te vajada antibiootilist kreemi või tablette, mille teie arst saab välja kirjutada.

UUED RAVIMID: Viimastel aastatel on müüki tulnud uued põletikuvastased ravimid.

ANTIHISTAMIINID: Need leevendavad sügelust. Mõni ekseemivastane vahend võib olla saadaval ka retseptita.