Connecticuti ülikooli professor Joseph S. Renzulli on pannud kirja kriteeriumid, mis peaksid lihtsustama psühholoogide ja õpetajate tööd otsustamaks, kas konkreetse lapse puhul on tegu andekuse või lausa geniaalsusega. Kriteeriumid on koondatud nime “Scales for Rating the Behavioral Characteristics of Superior Students” alla.

Lapse andekus ei tähenda seda, et ta peaks juba kolmeselt heliteoseid looma või teismelisena ülikooli lõpetama — andekuse avaldumisel on mitmeid viise.

Allpool ongi toodud kriteeriumid, mis on abiks andekate laste väljaselgitamisel. Andekas laps ei pea vastama kõikidele tingimustele, kuid siiski rohkem kui ühele-kahele.

Märgid, mis viitavad lapse võimalikule geniaalsusele:

Õppimisvõime

Sinu lapsel on harukordselt hea mälu, tundub, nagu jääks talle kõik asjad meelde. Ehk on tal ka oma vanuse kohta rikkalik sõnavara.

Motivatsioon

Sinu laps suudab pikka aega keskenduda ühele ja samale asjale või tegevusele. Näiteks, kui ta on huvitatud dinosaurustest, siis loeb ja uurib ta selle kohta kõike, mis võimalik.

Loovus

Eriline loovus annab märku suurest andest. Andekas laps julgeb mõelda mittetraditsiooniliselt ning esitab küsimusi.

Juhtimisoskus

Paljud andekad lapsed haaravad grupis juhirolli enda kätte. Nad võivad olla kriitilised, sõnakad ja veenvad. Nad tunnevad vastutust ning viivad alustatu lõpule. Selline laps võib olla nii hea organiseerija, et lõpuks on kõik mänguplatsi lapsed haaratud ühte mängu.

Kunst, muusika ja teater

Paljud andekad lapsed armastavad väljendada end muusika, kunsti või teatri kaudu. Nad on andekad jäljendajad, lauluviiside meeldetuletajad või tublid jutuvestjad.

Suhtlemine

Sinu laps räägib sündmustest ülimalt täpselt ja detailirohkelt. Ta kasutab erinevaid sünonüüme, et olukorda värvikalt kirjeldada.

Planeerimine

Andekad lapsed on tihti ka head planeerijad, nad oskavad vajalikke asju tähtsuse järjekorda seada. Sageli on neil hea strateegiline mõtlemine ning nad oskavad näiteks hästi malet mängida.

Matemaatika

Sinu laps ei kohku tagasi ka raskematest matemaatilistest probleemidest, talle meeldib lahendada loogilisi ülesandeid.

Lugemisoskus

Andekad lapsed on võimelised pikemat aega keskenduma, suutes läbi lugeda ka mitu raamatut nädalas. Sageli loevad nad raamatuid või ajalehti, mis vanuse poolest peaksid neile rasked olema.

Tehnika

Sinu laps omandab uue arvutiprogrammi iseseisvalt, juhendamata. Ta oskab lahti võtta ja kokku panna erinevaid aparaate ning oskab ka teisi tehnilistes küsimustes aidata.

Loodusteadused

Sinu laps tahab teada asjade olemust. Ta esitab küsimusi stiilis „miks taevas on sinine?“ ning ootab ammendavat vastust. Teda kannustab teadmishimu — saada teada, mis on kogu ümbritseva mõte.