PORGANDI-APELSINI MUFFINID

(ca 16 tk)

Ained: 125 g margariini või võid, 100 g porgandeid, 1 poolitatud apelsin, 150 ml piima, 100 g suhkrut, 1 tl küpsetuspulbrit, 1/2 tl pan-soola, rasvainet vormide määrimiseks, 2 spl aprikoosikonfitüüri.

Rasvaine sulatatakse, lastakse veidi jahtuda. Porgand kooritakse ja riivitakse peeneks. Apelsin pestakse kuuma veega ja harjaga, 1/2 osa koorest riivitakse, teine osa tükeldatakse peenteks ribadeks. Mahl pressitakse välja ja segatakse ¼ l piimaga. Muna ja sulanud rasvaine segatakse omavahel. Jahu, suhkur ja küpsetuspulber lisatakse muna-piimasegule ning lõpuks porgand, apelsinikoor ja terake soola.

Taigen tõstetakse määritud muffinsi vormikestesse ja küpsetatakse 180° juures ca 20 minutit. Lastakse veidi jahtuda ja lüüakse vormist välja. Piserdatakse üle soojendatud konfitüüriga. Kaunistatakse apelsinikoore ribadega.
1 tk = ca 180 kalorit.

KOHUPIIMA-PUUVILJA SAI
(ca 40 viilu)

Ained: Pärmitaigen: 450 g jahu, 100 g kaerahelbeid, 2 pk kuivatatud pärmi, 1/8 1 piima, 125 g mett, 200 g võid või margariini, 150 g lahjat kohupiima, 400 g kuivatatud puuvilju (õunad, datlid, rosinad, ananass), 150 ml õunamahla.

Peale: 100 g võid, 2 pk vanillisuhkrut, 2 spl puudersuhkrut.

Jahu, kaerahelbed ja kuiv pärm segatakse. Piim, mesi ja rasvaine soojendatakse. Toasoe kohupiim lisatakse jahusegule ja töödeldakse ühtlaseks taignaks. Lastakse soojas kohas kerkida 1 tund. Kuivatatud puuvili tükeldatakse väiksemaks ja leotatakse õunamahlas ca 45 min. Taigen rullitakse 40x25 cm nelinurgaks. Peale tõstetakse puuviljasegu, ääred jäetakse vabaks. Lastakse veelkord kerkida ja küpsetatakse 175° juures ca 40 min. Lastakse seista ca 10 min ja piserdatakse üle sulatatud võiga ja vanillisuhkruga. Soovi korral puudersuhkruga.
1 tk = ca 160 kalorit.

MANGO - JOGURTITORT
(ca 12 tk)

Tordipõhi: 2 muna, 75 g peenikest pruuni suhkrut, 75 g jahu, 1/2 tl küpsetuspulbrit, 1/2 tl kaneeli, 1/2 apelsini riivitud koor. Kate: 2 mangot, 400 ml värsket pressitud apelsinimahla, 200 g jogurtit, 2 tl agar-agarit, 20 g peenikest pruuni suhkrut, 1 tl riivitud sidrunikoort (poolitatud sidrunist).

Muna vahustatakse suhkruga kõvaks vahuks. Lisatakse sõelutud jahu koos küpsetuspulbriga, kaneel ja sidrunikoor, vahustatakse veel. Koogivormile (26 cm Ø) asetatakse küpsetuspaber, peale tõstetakse taigen ja küpsetatakse 170 ° ahjus ca 20 min. Kook kummutatakse välja. Küpsetuspaber niisutatakse kergelt ja eraldatakse koogi pinnalt.

Vormi äär asetatakse tagasi küpsetuspaberile ja sisse koogipõhi (jahtunud). Mango kooritakse, eraldatakse seeme ja viljaliha tükeldatakse väiksemaks. 400 g mangot ja 100 ml apelsinimahla püreestatakse mikseris, valatakse kõrgemasse kaussi, lisatakse jogurt ja segatakse läbi. Agar-agarile lisatakse 4 spl külma vett ja segatakse. Ülejäänud apelsinimahl, suhkur ja sidrunikoor kuumutatakse keemiseni. Agar-agari lahus segatakse mahlaga ja keedetakse liigutades 1 min. Lastakse 10 min kuumaveevannil jahtuda, kuni hakkab tarretuma. Poolkõva tarretis ja mango-kreem segatakse käsimikseriga veelkord läbi ja kummutatakse ühtlase kihina koogi pinnale. Lastakse 2 tundi seista külmas. Pealt kaunistatakse maasika- või punasesõstramahlast tarretisega või keedisega ja melissi lehekestega.
1 tk = 117 kalorit.