Niisugust tunnustust oli tore kuulata, eriti kui seda ütlevad meie teiskeelsed inimesed. Egas neilt kiitust sageli kuule. Muideks, võin kihla vedada, et venelased ja teised endised “vennasrahvad” väärtustavad ja söövad tomatit ja kurki hoopis rohkem kui eestlased.

Meil lõigutakse küps tomat peamiselt salatiks hapukoore ja tilli või sibulaga. Vene köök oskab aga isegi rohelistest tomatitest head ja paremat meisterdada, näiteks hapendada, pirukaid ja suppe teha.

TOMATISUPP

Oliiviõlis (võib ka muu toiduõli olla) hautada 2–3 kooritud ja tükeldatud punast sibulat ja 1 porgandi lõigud. Lisada paar keskmist purustatud tomatit, soola, terake suhkrut, pipart ja sorts veiniäädikat, basiilikut.

Kogu koosseis keema lasta. Kui on liiga paks, panna juurde väheke vett. Püreestada. Kaunistada ja maitsestada parmesani ja tomati parima sõbra basiilikuga.

TOMATI-KARTULIVORM

Kilo keedetud kartuleid, pool kilo tomateid ja 5–6 keedetud muna lõigata viiludeks ja panna kihiti vormi. Kihtide vahele puistata pipart ja hakitud tilli.

Veerand liitrit hapukoort segada vähese soola ja pipraga ning tõsta toidule. Riputada peale riivsaia ja võitükikesi ja küpsetada ahjus. Peale värsket basiilikut.

TOMATIKASTE

Suurema sibula kuubikud hautada kuumas õlis, panna juurde priske pressitud küüslauguküüne mahl või riivitud küüslauk, paar hakitud tomatit ning paar supilusikat tomatipastat. Maitseks terake suhkrut, soola, pipart, loorberileht.

Kogu kraam tunniks ajaks nõrgal tulel keema. Veel peotäis hakitud basiilikut, ja lasta läbi sõela või püreestada mikseriga (enne loorber välja võtta). Sügavkülmutatult seisab mitu kuud, kust väikeste portsjonitena pakitult on hea liha- või kalatoitudele kastmeks võtta.