Reet, Tere, palju õnne raamatu puhul!
Mina olen Nami-Nami aastaid jälginud ja ikka midagi ka sealt teinud. Kuid tore, et nüüd saan küsida: kuidas see siis täpselt algas?
Edu!
Suur aitäh õnnesoovide eest!

Ma olin aastaid oma lemmikretsepte perfokaartidele kirjutanud, need olid tähestiku järgi ühe suure kartoteegikarbi sees. Kui kaarte rohkem sai, muutus õige retsepti leidmine keerulisemaks, sest pidin täpset retsepti pealkirja mäletama. 1998. aastal läksin Šotimaale õppima ja loomulikult ei hakanud ma kartoteegikarpi kaasa tassima! Tollane poiss-sõber oli IT-inimene ja pakkus välja, et teeb veebipõhise andmebaasi, kuhu ma talve- ja suvevaheaegadel retsepte sisestama hakkasin. Algselt oli see ainult minu tarbeks mõeldud — mustvalge veebilehe pealkirigi oli “Pille retseptid” — aga tasapisi see aadress lekkis, esmalt sõprade-sugulaste seas ja siis juba laiemaks. Kui ma nüüd õigesti mäletan, siis päris “avalikuks” muutus Nami-Nami aastal 2000. Praegune veebiversioon on juba neljas ja peatselt peaks viies versioon ilmavalgust nägema.

Milline oli su esimene retsept?

Esimene retsept Nami-Nami retseptikogus (ehk siis retsept, mille ID-number on 1) on üks üleküpsetatud aedviljavorm ehk gratään — see oli lihtsalt mu vanas tähestiku järgi reastatud retseptikartoteegis esimene.

Pille, kas oled kõik retseptid läbi katsetanud, mis sul Nami-Namis on?
Ja minu tänusõnad sulle, tänu Nami-Namile on minust päris kõva kokkaja saanud! Raamatu lisan ka kindlasti oma kokaraamatute riiulisse.

Tore kuulda, et kavatsed kindlasti raamatu osta! Nami-Namis on tänase päeva seisuga üle kümne ja poole tuhande retsepti ja ilmselt ei suudakski ükski inimene neid kõiki järgi proovida! Küll on aga testitud kõik fotoga illustreeritud retseptid ja seda kas siis meie endi või Nami-Nami toredate kasutajate poolt.

Palju õnne raamatu puhul! Minul on küsimus konkreetse retsepti kohta. Nimelt lemmikpiruka (lahtine tuunikalapirukas) põhi ei küpse kunagi päris valmis, kas oskate nõu anda, mida võiks põhja koostises teisiti teha? Kas muuta mõnda komponendi või kogust või eelnevalt põhja küpsetada? Lisan siia ka täidise koostise igaks juhuks, äkki mõjutab see põhja küpsemist miskitmoodi..Tänud ette!

Kui põhi kipub nätske jääma, siis võiks tõesti seda enne täidise lisamist 200-kraadises ahjus 10-15 minutit küpsetada.

Küsimus muna kohta. Nagu teada sisaldab munakollane koesterooli. Seega küsimus, mitu muna võib nädalas süüa täiskasvanud inimene, et see kolesterool tervist ei ohustaks?

Uuemad uuringud kinnitavad, et munade söömist ei pea terve inimene piirama. Munakollases sisalduvast kolesteroolist on tervisele palju kahjulikumad küllastunud ja tahkestatud rasvad, samuti mõjutavad halva kolesterooli taset suitsetamine ja väheliikuv eluviis.

Mis vahe on plovil ja pilaffil?

Esimene on lihtsalt venepärasem nimetus tummisele riisiroale. Pilaffe armastavad mitmed Kaukaasia rahvad ja retsepte on sadu erinevaid. Ka indialaste pilau on üsna sarnane. Minu viimase aja lemmikuks on olnud grusiinide lambalihapilaff šilaplavi, mis on maitsestatud köömnete, peterselli ja saialille õielehtedega. Retsept on siin 

Olen tähele pannud, et samad retseptid on nii Namis kui Toidutares, samade piltidegagi. Mitte, et see probleem oleks, aga — miks nii? Miskipärast arvasin, et täiesti iseseisvad, kaks eraldi toiduportaali on.

Mina tooks plussiks Namis kommenteerimisvõimaluse lihtsuse. Toidutares sisesta mingeid koode ja kui pole registreeritud kasutaja, siis polegi see võimalik. väga tüütu.
Edu ja helgeid hetki kõigile köögis!

Toidutare ja Nami-Nami ongi täiesti iseseisvad ja väga erinevad toiduportaalid. Osa retsepte võivad kattuda, sest olen Nami-Namisse kogunud päris palju retsepte eestikeelsetest ajalehtedest-ajakirjadest, mida katsetada sooviks. Mõlemas portaalis on palju retsepte Eesti klassikutelt — Salme Masso, Ida Savi, Linda Petti jne — nii et maksakastme, praekartulite ja riisipudru retseptid on tõenäoliselt mõlemas portaalis üsna sarnased. Fotod peaksid küll ikka kõik erinevad olema — Nami-Namis on kõik pildid kas meie endi või meie kasutajate tehtud.

Kasutaks palju rohkem, kui tähestiku järgi oleks võimalik lehekülgedest üle hüpata. Pealehel tundub, et liikumist ei toimu. Laiguliste peedimunade retsept ajast-arust, peediga lehttaignakook on nüüd küll kadunud. Iseenesest väga tänuväärne ettevõtmine ja ei kujuta enam ette toidutegemist ilma namita. Otsing on vist ka tööle hakanud.

Pealehel retseptid ikka muutuvad aeg-ajalt — too peediga lehttainapirukas on mu suur lemmik ja seetõttu püsis lehel kaua. Eks ma lähinädalatel sätin sinna esilehele jõulusemaid retsepte.

Muide, tähestiku järgi on võimalik lehekülgedest täitsa üle hüpata — selleks tuleb ülemisel menüüribal klõpsata “Retseptid” peal. Samas ma arvan, et see ei ole väga vajalik funktsioon — retseptid ei ole ju reastatud stiilis “Muffinid šokolaadiga”, “Muffinid mustikatega”, “Muffinid maasikatega” jne — ikka pigem šokolaadimuffinid, mustikamuffinid, maasikamuffinid. Tähestiku järgi otsides oleks nad ju täiesti erinevatel lehtedel. Lihtsam on kirjutada otsinguväljale “muffinid”, konkreetsed otsingutulemused kuvatakse niikuinii tähestiku järjekorras.

Palju õnne raamatu puhul Pille, minule Nami-nami meeldib väga. Isegi rohkem kui näiteks Toidutare. Nami-namis on nii palju häid retsepte mida tahaks katsetada!

Aitäh heade sõnade eest! Loodan ka edaspidi lisada Nami-Namisse ahvatlevaid retsepte!

Kes on joonistanud raamatule kaanepildi ja sinu enda kujutise veebis?

Raamatu kaanepildi, Nami-Nami blogipäise ja minu avatari autoriks on andekas Hispaania kunstnik, toidublogija ja meie hea sõber Ximena Maier. Ximena on kaks korda Eestis käinud ja võõrustanud meid omakorda Hispaanias. Ääretult andekas ja huvitav inimene!

Kas sa teenid ka Nami-Namiga midagi?

Kuna ma pole aktiivselt reklaamimüügiga tegelenud, siis kindlasti on seni portaalile tehtud kulutused olnud suuremad sissetulekutest.

Mida sa igapäevaelus teed?

Ma töötan Tallinna Ülikoolis vanemteadurina, uurimisvaldkonnaks on rahvusluse ja meedia sotsioloogia. Viimased paar aastat olen aga pisitütre kasvatamisega peamiselt tegelenud — seetõttu tekkis ka võimalus kokaraamatu üllitamisele pühenduda.

Mitme rahvusköögi roogi Nami-Nami sisaldab?

Väga mitme.  Hetkel on otsingus võimalik valida umbes 40 rahvusköögi retseptide vahel, aga mitmed köögid on kokku grupeeritud (Araabiamaad, Balkanimaad, kreooli/cajuni, Läti ja Leedu, Kreeka ja Küpros jne), nii et tegelikult on esindatud palju suurem arv rahvuskööke.

Mulle väga meeldib erinevate rahvusköökide roogi valmistada ning Nami-Nami kasutajatel on võimalus olnud erinevatel rahvusköökide õhtutel osaleda. Need üritused on väga populaarsed olnud!

Kui palju raha sul toidule kuus kulub?

Ei ole täpset arvestust pidanud, arvatavasti päris palju. Kvaliteetne tooraine on sageli üsna kallis. Samas on meil oma köögiviljaaed ning käime võimalusel metsas marjul ja seenel, nii et vähemalt suviti kulub raha veidi vähem. Munad saame samuti peamiselt oma kanade käest.

Kas sul on ka teisi harrastusi?

Kõige suuremaks hobiks on ikka Nami-Nami ja söögitegemine nii endale kui ka sõpradele. Meeldib veel reisimine, lugemine ja heegeldamine. Teatrisse ja kinno jõuan viimasel ajal harva, sest laps on alles väikene.

Kas su abikaasa ka vahel süüa teeb?

Mu elukaaslane Kristjan on väga hea kokk ja enne me kohtumist tegi süüa väga sageli. Kuna ma olen köögi nii-öelda “üle võtnud”, siis tema ülesandeks on eelkõige kõiksugu abitööd ning nädalavahetuse pannkookide küpsetamine. Brüleekreemid, makroonid ja canelé-koogid on samuti tema ampluaa — ta on suur Prantsuse köögi fänn.

Palju õnne siis raamatu puhul.
Oleks siis järgmine küsimus leiva küpsetamisel juuretise kohta. SAi tehtud leiva küpsetamiseks tainas. Sinna sisse sai panud ka seesami ja päevalille seemineid. Aga kahjuks unustasin enne sealt juuretist võtta ja võtsin juuretiseks tainast juba nende seemnetega. Küsimus oleks siis, et selle juuretisega juhtub ka midagi kui need seemned seal sees on või pole hullu? Tänan. Huviline.

Aitäh õnnesoovide eest! Ei juhtu midagi, et Sa kogemata seemnetega juuretise võtsid. Mina võtan juuretise kindlasti enne soola-suhkru-maitseainete lisamist, aga seemned olulist maitset ei anna. Järgmistel kordadel võta juuretis jälle õigel ajal ja mõne aja pärast on Sul juba taas seemnevaba juuretis.