Jurss on Eesti toit! Aga miks Eesti inimesed ei tea seda? Miks selline tore toit on aegade hõlma kadunud?

Kõik räägivad mulle vastu, et jurss ei ole kohalik toit. Internetist naljalt infot ei leia. Võib-olla ka sellepärast, et seda kutsuti erinevates maakondades erinevalt — temp, timp, tamp, pitska, pintska, jurss, juska, kruusla, kruusli, ruusli. Otsisin ja leidsin A.Moora raamatu  „Eesti talurahva vanem toit I”, mis räägib eesti talurahva põhilisematest toiduviljadest, mida täpselt tehti, kuidas kasvatati. Seega jurss on Eesti toit.
Saagem lõpuni tuttavaks — jurss on võie kanepiseemnetest.

Väljavõte raamatust: „Kanepiseemneid kasutati toiduks Lõuna-Eestis (Häädemeestel, Saardes, Mulgi-, Tartu-, Võrumaal, setu külades ning Peipsimaal, kaasa arvatud selle põhjapoolne osa. Kanepiseemnetoitudest on kõige üldisemalt tuntud võidena tarvitatud temp. Tembist on üksikuid teateid veel ka Mulgimaa piirialadelt — Kõpu ja Viljandi kihelkonnast ning ka põhja poolt — Vändrast, Türilt, Väike-Maarjast, Laiuselt ja Palamuselt, kuhu see on levinud koos mulgi peredega.”

Mina pakun jurssi,  kanepiseemne võiet,  Olde Hansa tütarrestoranis Estlanderis. Just jurssi, mitte tempi,  seepärast, et just jursi retsepti sain ühelt oma kaastöötajalt, kui alustasin talvel erinevate huvitavate eesti toiduretseptide kogumist. Mulle endale meeldib jurss maitse pärast, samas on kanepiseemned ka hästi tervislikud, kasvavad Eestis. Nagu iga teine mahetoit. Ei teagi, et mujal toidukohtades kanepiseemnetest toitu pakutakse, sest toode iseenesest on päris kallis, valmistamine ka päris peen tegevus. Ja ärge nüüd arvake, et ma millegi illegaalsega tegelen või salaja kusagil kanepit kasvatan ”:)"

Toiduks tarvitatav kanep ja selle seemned on midagi muud kui kriminaalne mõnuaine ise ja neid toiduks tarvitatavaid kanepitaimi on tõepoolest kasvatatud aastasadu. Vt.lisaks:  www.perfectplant.ee


RETSEPTI ANNAN KA:


50g peipsi sibulat
250g röstitud kanepiseemneid
10tk  roosat pipart
50g  võid
maitse järgi soola,  jahvatatud musta pipart

Hautada peeneks tükeldatud sibul võiga pehmeks, hautamise ajal lisada pipraterad. Siis lisame enne ära röstitud ja jahutatud kanepiseemned, maitse järgi soola ja musta pipart ning tõstame segu blenderisse. Peenestame ühtlaseks massiks — kui peeneks, võib ise valida, mulle endale meeldib pigem teraline mass.

Ja siis pole muud kui määrime jurssi meeldivale leiva-, sepiku- või saiatükile ning laseme eesti rahvustoidul hea maitsta!

Ostan täiesti legaalselt kanepiseemneid biomarketist ja pakun maitsvat võiet Estlanderi restoranis. Peale selle, et jurss inimestele maitseb, saab sellega alati palju nalja, kuna kanepi mainimine tekitab igal juhul küsimusi. Ja mitte ainult eestlastes. Loodan, et mind nüüd selle jutu peale kuhugi uurimisele ei viida ja saan juba järgmise postituse kallale asuda! See tuleb kuusevõrsetest, kuna olin viimased kaks nädalat täiesti ootamatult ja raskelt haige, rivist väljas ja tarvitasin kuusevõrsesiirupit mee asemel ravimina. Mõtlesin, et räägin sellest alles kevadel, kui on korjamise aeg. Nüüd tahab lugu aga torust välja tulla, kuna kuusevõrsesiirupit saab ka mahepoest osta ning haigused tabavad meid kõiki ka enne kevadet — nii kesksuvel, sügisel, kui talvel.

Jääme kirjutamiseni!

Olde Hansa ja Clazzi peakokk Emmanuel Wille on varasemalt töötanud Michelin tärnidega restoranides Belgias ja Rootsis ning olnud ka Gloria peakokk. Vaata rohkem põnevaid retsepte ja kokandusnõuandeid tema blogist!