100 g küpsetusmargariini
1,5 dl mett
1,5 dl suhkrut
2 muna
1 tl soola
1 tl soodat
1 tl küpsetuspulbrit
nisujahu
paksu puuviljajogurtit (2 liitrist pakki)
küpsetuspaberit (selle koogi juures ilma ei saa)
(fooliumi)


Mesi, suhkur, sool ja munad sega paksupõhjalises kuumakindlas nõus lahti. Lisa margariin. Kuumuta pidevalt segades, kuni suhkur ja margariin on täiesti sulanud, segu on ühtlane ja aurab. Vahule kloppida ei ole vaja. Jahuta leigeks.
Lisa 1 tl soodat, 1 tl küpsetuspulbrit ja nii palju jahu, et taignast oleks võimalik veeretada kuulike (selline paras käega pätsimise taigen).

Küpsetada võib ahjuplaadil või lahtikäiva vormi järgi, siis on hiljem koogi kokkuladumisel vormi serv abiks. Järgnevalt õpetus suurema koogi tegemiseks ahjuplaadi variandis:

Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Laota taigen võimalikult ühtlase ja küllaltki õhukese kihina küpsetuspaberile, abiks käte märjakstegemine. Küpseta ca 200 kraadi juures iirispruuniks, passi peale, et ei läheks kõrbema. Selliseid kihte peaks jaguma vähemalt neli (jaga taigen neljaks), millest viimane võib olla ka pisut väiksem, ventilaatoriga ahjus saab kaks korraga küpsetada. Ilma küpsetuspaberita ei saa põhja plaadilt ära ka siis, kui plaat oli hoolikalt võitatud!

Küpsenud koogipõhi kummuta lauale laotatud köögirätikule, eemalda küpsetuspaber kohe. Lase jahtuda ülestikku asetamata siledal pinnal. Koogipõhjad kõvenevad jahtudes.

Mõõda neli fooliumiriba, kaks mõõtudega koogipõhja pikkus + 30 cm, kaks mõõtudega koogipõhja laius + 30 cm. Voldi pikuti pooleks. Aseta fooliumiribad #-kujuliselt alusele, millega hiljem koogi serveerid. Pane esimene koogipõhi alusele ja säti fooliumiribasid nii, et igast neljast koogi küljest jääks natuke fooliumi koogi alla, enamus aga (ca 2/3) jääks vabaks. Nüüd painuta vabaksjäänud ääred ettevaatlikult püsti ja vormi koogile fooliumist kaitseserv.

Kata esimene koogipõhi paksu puuviljajogurtiga (Ahjuõun on väga hea, üks pohladega variant oli ka), millega võiks olla üsna helde. Plaadi servast jäta mõni cm vabaks (hiljem vajub jogurt sinna ise). Pane jogurtikihile teine põhjadest, vajuta veidi peale. Kata jälle jogurtiga. Kolmas põhi taas peale, kergelt vajutada, jogurtiga katta. Nii kuni viimase põhjani (milleks sobib teistest väiksem, küpsetamisel katki läinud). Kahe liitri jogurtiga peaks välja tulema, isegi veidi üle jääma (kõik oleneb muidugi küpsetatud põhjade arvust ja suurusest).

Viimane põhi pudendada peeneks ja katta kook pealt purukihiga.
Vii jahedasse maitsestuma, hea, kui saab seista üleöö.

Enne serveerimist haruta fooliumi ühenduskohad ettevaatlikult lahti ja painuta foolium uuesti laiali. Terava noaga lõika koogi servad ilusaks, korja servad fooliumi pealt ära ja eemalda koogi alt fooliumiribad (laiema noa küljega saab kooki toetada, et see kaasa ei libiseks). Õnnestumise korral on alus puhas:) Tuhksuhkru ja shabloonide abil saab teha ilusaid lumekaunistusi koogi pinnale.

Teine kokkupanemise võimalus oleks selline:
1. põhja peale maitsestamata hapukoor, millele enne järgmise koogipõhja pealepanemist raputa hakitud sarapuupähkleid,
2. põhja peale pohlamoos jne.