Põnevaid retsepte ning palju muudki saab näha Rahvusraamatukogu harulduste kogu näitusesaalis avatud näitusel
“Kasuline kokaraamat”
, mis annab ülevaate eesti kokaraamatute ajaloost. Esindatud on eestikeelsed kokaraamatud alates kõige vanemast (1781) kuni 1940. aastani.

Lisaks raamatutele on toodud välja vanad tuttavad kodumajanduse ja kodukultuuri ajakirjad nagu Eesti Naine, Taluperenaine, Maret ja teised.

Näha saab ka vastava perioodi toidunõusid ja toiduvalmistamisriistasid, mis pärinevad Eesti Ajaloomuuseumist, Eesti Vabaõhumuuseumist ja erakogudest.

Näitus on avatud 12. veebruarini 2008
E-R 10.00-18.00, L 12.00-19.00.

Kes ise kohapeale minna ei saa, on oodatud külastama Kasulise Kokaraamatu virtuaalnäitust.

LÄHEMALT VAATA VIDEOST ALLPOOL!

* * *

Ahjaa — kui mõnikord peo lõppedes toitu üle kipub jääma, saab abi sellest proua Adeline Tannbaumi 1937. aasta retseptist:

Pidu lõpp (Popurrii)

Järelejäänud toidud, nagu külma prae viilukad, hautatud suitsuräimed, munapuder, majoneesimunad, keedetud kalaraasud, singimajonees, sprotid, hautatud herned, silmud, angerjatükid, värsked ja hapud kurgid, keedetud sibulad, täidetud haug, sissetehtud heeringaraasud, tomatikreem, rosolje, soolaliha, keel kanamajoneesiga jne.

Nende toitude jätted jaotatakse ühesuurusteks tükkideks, viilukateks ja ribadeks, segatakse vähe tomatikastmega või majoneesiga või koorega, seatakse sügavasse vaagnasse ja kaunistatakse sidruniviilukatega, rohelisega ja pikkelsalatiga ning järelejäänud tarretisega.