Neli fakti sealihast, mis sulle tõenäoliselt üllatusena tulevad


Neli fakti sealihast, mis sulle tõenäoliselt üllatusena tulevad
Photo by Jo Jo on Unsplash

Mis pilt tuleb Sulle esmalt silme ette, kui öelda sõna "sealiha"? Ilmselt meenuvad jõulud ja seapraad...Tegelikult on sealihas aga märksa rohkem peidus, kui me arvata oskaksime. Personaaltreener ja Rakvere saadik Siim Kelner avab neli huvitavat fakti sealihast, mida sa ehk veel ei teadnud.


  1. Eestimaalased söövad kõige enam just sealiha


Mis on maailmas kõige populaarsem liha? Õige vastus — sealiha. Ka eestimaalased on alati olnud suured lihaarmastajad — Statistikaameti andmete järgi tarbitakse inimese kohta keskmiselt ühtekokku ligi 75 kilogrammi lihatooteid aastas. Enam kui pool Eestis tarbitavast lihast on sealiha: mullu söödi üle 40 kg sealiha, 25 kg linnuliha ja 9,6 kg veiseliha inimese kohta. Eestimaalastega võrreldes süüakse Euroopa Liidus keskmiselt liha 10 kg inimese kohta vähem.


  1. Sealiha süües on võimalik kaalu langetada


Liha söömine võib olla kaalulangetajale oluline. Loomsed rasvad aitavad hoida täiskõhutunnet, mis on dieedipidajale ülioluline. Kuigi linnuliha peetakse kõige väiksema rasvasisaldusega lihaks, siis tegelikult on taine sea- ja linnuliha oma rasvasisalduse poolest täiesti võrreldavad. Sealiha kasuks räägib aga, et see sisaldab enam valku, tsinki ja magneesiumi.

Tegelikult on täiesti võimalik kaotada kaalu ja süüa samal ajal näiteks peekonit või ahjupraadi. Oluline on toituda tasakaalukalt — prae puhul tuleks järgida taldrikureeglit, mis ütleb, et poole taldrikutäiest peaksid moodustama köögiviljad; veerandi taldrikust liha või kala ning veerandi riis, kartul või makaronid. Lisaks tuleks valida sealihatükk, mis oleks võimalikult taine. Seapekki süües ei salene ilmselt keegi.


  1. Sealiha sisaldab kõiki üheksat asendamatut aminohapet
Seotud lood:


Sealiha sisaldab kõiki üheksat asendamatut aminohapet, mida organism ise ei tooda ning mis on inimesele sobivas vahekorras. Liha koostisosadest moodustavad valgud kuni 20%, suur osa on vett (70-75%), lisaks rasvu ning olulisi vitamiine ja mineraalaineid.

Näiteks sisaldavad liha ja lihatooted enamasti B6- ja B12-vitamiini (rasvasemad ka A-vitamiini) samuti tsinki ja seleeni. Tasub teada ka seda, et taine sealiha on üheks parimaks rauaallikaks — ühest portsjonist (150 g) saab 6 mg rauda.


  1. Sealiha söömine võib aidata parandada füüsilist võimekust


Liha tarbimine ei ole kasulik ainult lihasmassi säilitamiseks, vaid võib parandada ka lihasfunktsiooni ja füüsilist jõudlust. Lisaks sellele, et sealiha sisaldab rikkalikult kvaliteetseid valke, sisaldab see erinevaid kehale kasulikke toitaineid, mis on soodsad lihaskonnale.

Nende hulka kuuluvad tauriin, kreatiin ja karnosiin. Tauriin on aminohape, millel on mitmeid tervisele kasulikke eeliseid, näiteks aitab see parandada füüsilist võimekust. Ka kreatiin parandab sportlikku sooritusvõimet: tõstab maksimaal- ja kiirusjõudu ning jõuvastupidavust. Näiteks mitmed uuringud on näidanud, et taimetoitlastel on kreatiini sisaldus veres märkimisväärselt madalam, kui neil, kes söövad ka liha. Karnosiin omakorda aitab vähendada väsimust ja parandada füüsilist võimekust.