Vaja läheb:

800g karbonaadi koos kondiga
soola, pipart, loorberit
aroomi tekkimiseks: 1 sibul, 1 porgand, 3 küüslauguküünt, tüümiani
veidi võid pruunistamiseks
Felixi mädarõikakastet, maitse järgi hapukoort, soovi korral veidi toorjuustu
Kama-riivsaia segu panneerimiseks

Praeme soola ja pipraga maitsestatud karbonaadi pannil pruuniks koos sibula,porgandi, küüslaugu ja tüümianiga.  Asetame pruunistatud karbonaadi koos juurviljadega ahjupannile, valame peale 100g vett ning jätame ahju 180kraadi juurde 15minutiks küpsema. Seejärel keerame kuumuse 145kraadi peale ja küpsetame madalamal temperatuuri juures veel tund aega. Sõltuvalt lihatüki suurusest kuni 1,5tundi.
Laseme väljalülitatud praeahjus maha jahtuda ning paneme kuni järgmisel päeval serveerimiseni külmkappi või rõdule külma hoiule.  Võib ka samal päeval jahtunult edasi töödelda.

Kui aeg sealmaal, et valmistume pidulauaks, eemaldame küpsetiselt kõigepealt juurviljad ja lõikame liha 4ks portsjoniks.Veeretame liha kama-riivsaia segu sees. Segu arvestatakse nii, et 1 osa kama ja 9 osa riivsaia. Segu on arvestatud suurema seltskonna tarbeks, segatud on 100 g kama ja 900g riivsaia ning 4 karbonaadiportsjoni jaoks kulub ära 200g segu, ülejäänu saab hoida järgmisteks kordadeks.

Edasi kuumutame suurel pannil õli või võid ja praeme kama-riivsaia segu sees veeratatud karbonaadid mõlemalt poolt kuldpruuniks. Asetame veelkord ahju 180kraadi juurde 15minutiks.  Tulemus tuleb väga meeldiv.

Mädarõikakaste
100g Felixi mädarõikakastet
50g hapukoort
50g toorjuustu
Ained omavahel segada ja valada karbonaadi kõrvale taldrikule

Serveerimisel võib karbonaadi juurde pakkuda keedukartulit või pannil ülepraetud keedukartulit, mille hulka võib lisada väheke neljaks lõigatud šampinjonitükke. Ülihästi sobib juurde pakkuda vanaema tehtud mulgikapsast.
Ahjupannile jäänud leemest saab kartulitele ka hea kastme, kui see läbi keeta, vajadusel veidi vett lisada, veidi muskaatpähklit riivida ning maitse järgi maitsestada - soola, pipart, õige väheke võid.

Olde Hansa ja Clazzi peakokk Emmanuel Wille on varasemalt töötanud Michelin tärnidega restoranides Belgias ja Rootsis ning olnud ka Gloria peakokk. Vaata rohkem põnevaid retsepte ja kokandusnõuandeid tema blogist!