Kapsa-tatrapuder

300 g kapsast
150 g tatratangu
3 kl vett või puljongit
2 spl õli või võid
soola, suhkrut, musta pipart

Tükeldage kapsas ja asetage vaheldumisi röstitud tatratangudega keedu- või ahjupotti, lisage maitsestatud vedelik ja rasvaine, hautage pliidil või ahjus pehmeks. Vanema kapsa puhul võite kapsast eraldi eelnevalt veidi hautada, et valmimine tangudega oleks üheaegne. Sööge hapukoorega või keefiriga (jogurtiga).

Tatrajahupannkoogid porgandiga

1,5 kl tatrajahu 1,5 kl nisujahu 0,5 kl vett 2 kl piima 2 muna 1 kl riivitud porgandit ¼ pakki pärmi rasvainet praadimiseks, soola, suhkrut maitseaineid

Leige vedelik segage pärmiga ja jahudega, kloppige puulusikaga ja jätke sooja kohta kerkima. Kerkinud taignale segage juurde lahtiklopitud munad ja riivitud porgand, laske veel kerkida ja küpsetage väikesed koogid aeglasel kuumusel. Sobib süüa hapukoore, soolakala, jõhvika- või pohlakeedisega ja piimaga.

Tatrajahu pirukas kapsatäidisega

PÕHI:
2 kl tatrajahu
1 kl nisujahu
100 g küpsetusmargariini või võid
2,5 kl hapupiima
2 tl soodat
soola, muskaati

TÄIDIS:
300-400 g kapsast
0,5 pk kohvikoort
2 spl õli
2 muna
2 spl jahu
soola, suhkrut, muskaati

Segage saumikseriga kokku soodaga segatud jahud, maitseained, sulatatud rasvaine ja hapupiim. Täidise valmistamiseks ribastage värske kapsas, hautage vähese õli ja veega kapsas pehmeks, lõpus lisage maitseainetega ja jahuga segatud rõõsk koor, hautage veel mõned minutid. Jahutage täidis ja lisage lahtiklopitud munad, maitsestage. Ahjuplaadile asetage 2/3 taignast ja küpsetage eelsoojendatud 240kraadises ahjus 10 min, asetage peale täidis ja katke pealt ülejäänud taignaga (käevahel tehke lamedad enam-vähem neljakandilised õhukesed taignaplaadid ja asetage üksteise kõrvale, näppige ühenduskohad kinni). Asetage 240kraadisesse ahju küpsema u 40 min.

Tatra-kohupiimatort

PÕHI:
1 kl tatrajahu
0,5 kl tatrahelbeid
0,5 kl nisujahu
2 spl kakaopulbrit
0,5 kl suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
150 g võid
3 muna
3 spl hapukoort või vett, soola

TÄIDIS:
2 pk rasvast kohupiima või 0,5 kg pastat
1 kl paksu õunapüreed või tükeldatud õunu
3 muna
4 spl tärklist
0,5 kl suhkrut
3 spl kookoshelbeid või purustatud pähkleid

KATE:
1 pk 38% vahukoort
2 spl suhkrut
vaniljesuhkrut
sügavkülmutatud või värskeid marju

Segage tatrahelbed sooja veega ja laske liguneda 15 min. Vahustage või suhkruga, lisage munad ükshaaval, kakao, küpsetuspulbriga segatud jahud ja leotatud helbed ning noaotsatäis soola. Vooderdage taignaga lahtikäiv rõngasvorm, mis kaetud küpsetuspaberiga. Pange 20 min külmkappi, soojendage ahi 240 kraadini. Torgake taignale kahvliga augud ja asetage 15 min küpsema. Samal ajal valmistage kohupiimatäidis õunte või õunapüreega, tärklisega, suhkruga, purustatud pähklite või helvestega, kuhu muna lisage vahustatult. Võtke ahjust alus, katke täidisega ja küsetage veel u 20 min. Peale jahtumist võtke vormist välja ja katke vahukoorega, kaunistuseks eelnevalt suhkruga röstitud tatrahelbeid, marju, šokolaaditükke, mandlilaaste vm. Võite valmistada vahukooreta ja kohupiimakattele panna marju, röstitud helbeid, pähkleid vm, kuid siis koos kohupiima täidise ahju asetamisel.