Eelkõige valmistatakse Halloweeniks erinevaid maiustusi ja komme, mida lastele jagada. Kuid mitmel pool on populaarsed ka toidud, mida saab püha peamisest köögiviljast ehk kõrvitsast. Tuntumad on näiteks mitmed kõrvitsapirukad, röstitud kõrvitsaseemned, aga ka kõrvitsapõhine leib.

Eestlastele on traditsioonilise kõrvitsasalati kõrval järjest enam meeldima hakanud kõrvitsasupp, kuid samuti katsetavad perenaised vormiroogasid, kooke ja pirukaid.

Toidublogi Jagatud rõõm ja kokaraamatute autor ning Eesti Päevalehe laupäevalisa LP kaasautor Silja Luide valmistab tavaliselt suussulavaid küpsetisi enda väljatöötatud retseptide järgi, kuid seekord otsustas ta läheneda teisiti — nimelt jäi talle silma kõrvitsa-juustutordi retsept Tere Köök äpist. 

„Kõrvitsa-juustutordi retsept on lihtne, just sellised juustukoogid on aegumatud hitid ka näiteks minu sõprade seas,” rääkis Luide. „Samuti meeldib, et juustutordis on sügisesse hästi sobivad soojendavad vürtsid,” lisas ta.

Septembris turule tulnud retseptirakenduse puhul hindavad perenaised võimalust koostada äpi abil ühtne ostunimekiri.

„Minule meeldib Tere Köök äpi puhul see, et  video vahendusel on puust ja punaseks tehtud, kuidas toite valmistada. Nii saab ka inimene, kes igapäevaselt ei kokka, kiiresti aru, kuidas tainast vormida või mida taina kokkunäppimine ikkagi tähendab. Lisaks on videod lühikesed ja löövad,” kiitis Luide.


Halloweeni õhtu kolmekäiguline õhtusöök kõrvitsast

Kõrvitsa-suitsujuustu-püreesupp

600 ml kanapuljongit

200 g muskaatkõrvitsat

100 g kartulit

100 g porgandit

1 sibul

1 dl kohvikoort (10%)

Muskaatpähkel

Näpuotsatäis musta pipart

100 g suitsujuustu (18%)

40 g kõrvitsaseemneid

Kuumuta puljong. Lisa tükeldatud kõrvits, kartulid, porgandid ja sibul. Keeda köögivilju, kuni need on pehmed. Lisa kohvikoor, püreesta sauseguriga. Maitsesta muskaadi ja pipraga. Sega juurde murendatud suitsujuust. Serveerimiseks raputa peale pannil röstitud kõrvitsaseemneid.

Koorene kõrvitsavorm

400 g hakkliha

700 g kõrvitsat

Pipart, soola

3 spl  hapukoort (20%)

200 g  LaFresca toorjuustu toiduvalmistamiseks (17%)

150 g riivjuustu

Prae hakkliha, maitsesta. Võta õlitatud ahjuvorm. Lao põhjale pooled kõrvitsaviilud, raputa peale vürtse ja soola. Pane peale hakkliha. Sega hapukoor toorjuustuga ja pane kolmveerand segust hakkliha peale. Lao peale ülejäänud kõrvitsaviilud, pane peale toorjuustu segu ja raputa üle riivjuustuga. Küpseta ahjus 175 kraadi juures 30 minutit.

Kõrvitsa juustutort

200 g digestive küpsiseid

75 g taluvõid

500 g kõrvitsat

500 g LaFresca toorjuustu toiduvalmistamiseks (17%)

1,5 kl suhkrut

2 kl Tere hapukoort

1 tl kaneeli

1 tl soola

3 tl vanillisuhkrut

4 muna

1 peotäis kreeka pähkleid

Kuumuta ahi 200 kraadini. Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Suru segu küpsetsupaberiga vooderdatud vormi ja küpseta 10 minutit. Tükelda kõrvits, kuumuta, kuni vedelik eraldub. Püreesta. Vahusta toorjuust ja suhkur. Lisa kõrvitsapüree, hapukoor (1 klaas), vanillisuhkur (2 tl), sool ja kaneel.

Lisa munad, pidevalt vahustades. Kalla segu põhjale, küpseta 175 kraadises ahjus tund aega. Vahusta omavahel hapukoor (1 klaas), suhkur ja vanillisuhkur (1 tl) . Määri segu küpsenud koogile ja küpseta veel 5 minutit. Lase koogil jahtuda. Hoia vähemalt kuus tundi külmas ja kaunista kreeka pähklitega.

Allikas: Tere Köök retseptirakendus