18.02.2009, 16:00
Säästunipid köögis 1980. aastatel
FOTO:
„Kokkuhoiul pole ihnsusega midagi ühist, see seisneb raha läbimõeldud kasutamises, targas majandamises, toiduainete sihipärases kasutamises ja säästlikus suhtumises oma asjadesse. Äravisatud leivatükk, asjatult põlev lamp, raisatud bensiiniliiter on küll pisiasjad, kuid ühtekokku on see suur kaotus ühiskonnale, aga ka igaühele meist,“ sedasi manitseti ligi veerandsada aastat tagasi ilmunud kokkuhoiualases õpikus perenaisi.
Olgem ausad, aastakümneid tagasi välja öeldud mõte on aktuaalne ka tänapäeval. Bioneer on oma varasemates artiklites korduvalt rõhutanud, et tervise, raha ja keskkonna seisukohast on kõige säästvam võimalusel teha algkomponentidest ise süüa. Kuid mitmed head kööginipid on kiir- ja valmistoiduajastul unustuse hõlma vajunud.
Mida siis 23 aastat tagasi perenaistele õpetati? Eelkõige seda, et toitu varutakse ainult niipalju, kui tarbida jõutakse. Rõhutati, et toidu koht ei ole prügikastis. Seda tuli säästvalt kasutada ja toidu varumist ette planeerida. Kui vale kasutamise tagajärjel tekkis toidule kehv maitse, siis peeti ka seda raiskamiseks.
Toome siinkohal ära mõned toiduainete kasutamisega seotud nipid.
Allikas: J. Kanevski, E.Krasnjanski, M.Lõssov „Kokkuhoid kodus“, tõlge 1987 (originaalteos 1985), kirjastus „Valgus“