Eksporditavad sidrunid on sageli kibeda maitsega. Seda sellepärast, et neid korjatakse varakult, enne täielikku valmimist. Raviomadustelt ei saa selliseid sidruneid sugugi võrrelda hõrgu maitsega küpsete viljadega. Seetõttu, kaotamaks liialt haput maitset, soovitavad spetsialistid tarvitada sidrunimahla meega.

Mille poolest rikkad

Sidrunis leidub rikkalikult aluselisi elemente, samuti sisaldab see kuni 8% orgaanilisi happeid (sidrunhapet), kuni 3% suhkruid, lämmastikaineid ja mineraalaineid, sealhulgas kaaliumi ja vasesoolasid, A-, B-, B2-, P- ja C-vitamiini ning fütontsiide. Sidruni koores ja lehtedes leidub eeterlikku õli.
Sidrunimahl on rikas C-vitamiini poolest, kuid suurem osa sellest vitamiinist hävib sidruni pikaajalisel säilitamisel.

Mille poolest kasulikud

Sidrunid sisaldavad P-vitamiini. Selle vitamiini puudus organismis võib põhjustada ajuturseid, kapillaaride haprusest põhjustatud verejooksusid, valusid jalgades, kiiret väsimust ja üldist nõrkust. P-vitamiin on abiks veenide, hemorroidide, aga ka troofiliste haavandite ravi puhul. Niipea kui märkad, et isegi kerge löögi või vajutuse tõttu ilmuvad su nahale sinikad, alusta kohe C- ja P-vitamiini tarvitamist. P-vitamiini leidub kõikides tsitruselistes, kuid eriti rikkad on selle poolest greibid ning tsitruseliste koorealune valge kiht.

NB! Külmutatud puuviljades ei pruugi P-vitamiini olla.
Hulgaliselt leidub P-vitamiini puu- ja köögiviljades, kreeka pähklites ja maitserohelises. Juurviljades on seda väga vähe.

Raviks kasutatakse kõiki sidruni komponente : mahla, koort, aga ka eeterlikku õli. Ühe kilogrammi eeterliku õli saamiseks võib vaja minna rohkem kui 3000 sidrunit. Viljaliha on vajalik tooraine sidrunhappe saamiseks.

Sidrun on suurepärane puuvili, mis tapab paljusid viiruseid. Looduses on neid üle 500, haigusttekitavaid  umbes 40. Peedi- ja sidrunimahl on esmased vahendid võitluses viirushaigustega.
Sidrun on efektiivne kaitsevahend gripiviiruste eest. Et sidrunist saaks tõhusa toimega ravimi gripi vastu, tuleb teda lisada salveist, piparmündist, teelehtedest ja kuuskheinast valmistatud tee sisse. Selline segu hoiab normis vajaliku kaltsiumisisalduse taseme organismis. Kaltsium on aga abiks palaviku puhul.

Samuti on sidrun suurepärane pisikuvastane vahend. See võib hävitada kuni 20 erinevat bakterit. Bakterioloogid on kindlaks teinud, et need mikroorganismid hukkuvad ka kõige nõrgemates sidrunhappe lahustes (1:2000). Sidrunimahlal on antiseptiline toime — isegi veega lahjendatult hävitab see düsenteeria, paratüüfuse, koolera jms tekitajad.

Sidruni eeterliku õli antiseptilistele ja pisikuid hävitavatele omadustele ei leidu võrdseid. Isegi sidruniõli aurud neutraliseerivad meningokokke 15 minuti jooksul, tüüfuse baktereid — vähem kui tunniga, pneumokokke — 3-12 tunniga. Eeterlik õli ise neutraliseerib tüüfuse baktereid ja stafülokokke 15 minutiga, difteeria batsille — 20 minutiga.

Dessert kolme minutiga

Puru

Sega värskelt pressitud tsitrusemahl suhkruga ja aseta jääkambrisse. Liiguta aeg-ajalt, kuni hakkab moodustuma jääpuru. Seda puru võib pakkuda koorejäätise juurde.

Limonaad

Sega värskelt pressitud tsitrusemahl gaseeritud mineraalveega ning kalla kannu. Vala klaasidesse, mille servad kaunista sidruni- või laimilõikudega.

Magusad lõigud

Koori sidrunid ja apelsinid. Lõika õhukesteks viiludeks ning aseta taldrikule. Vala üle paksu suhkrusiirupiga. Siirupit on parem keeta sidrunimahlast ja suhkrust, samas võib kasutada ükskõik millist poest ostetud mahla. Lase lõikudel siirupis läbi imbuda ja paku koorejäätise juurde.

100 grammis sidrunis on vaid 42 kcal!

Sidrunitort

8 portsjonit

Tainas:

  • 2 teelusikatäit sidruni või laimi kuivatatud viljakoort
  • 2 teelusikatäit sidruni- või laimimahla
  • 1 klaas jahu
  • 1 teelusikatäis suhkrut, ¼ teelusikatäit soola
  • 6 supilusikatäit võid
  • 2-3 supilusikatäit jäävett

Täidis:

  • 2 teelusikatäit sidruni või laimi kuivatatud viljakoort
  • 2/3 klaasi sidruni- või laimimahla
  • 1 klaas suhkrut
  • 4 muna
  • 2/3 klaasi hapukoort

1. Sega kokku kõik taina koostisained. Aseta valmis tainas 30 minutiks külmikusse.
2. Vastavalt nimekirjas toodud järjekorrale sega kokku täidis.
3. Tainas pane äärtega vormi, alla küpsetuspaber, paberile puista riivsaia, ja küpseta ahjus 10-15 minutit. Jahuta.
4. Kata tainas täidisega ja küpseta 20-30 minutit valmimiseni.

Kui kook on jahtunud, võta vormist välja ja puista peale tuhksuhkrut.

Allikas: Vkusno i Polezno, talv 2009/2010